Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο γιγάντιος «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής θα περάσει με ασφάλεια από τη Γη τον Απρίλιο.

Μην ανησυχείτε. Δεν θα έρθει καν κοντά μας να μας χτυπήσει.

Ένας μεγάλος και δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής είναι έτοιμος να πετάξει από τη Γη τον επόμενο μήνα, αλλά μην ανησυχείτε  δεν αποτελεί απειλή για τη Γη.

Ο αστεροειδής (52768) 1998 Ο OR2 θα προσεγγίσει τη Γη κοντά στις 29 Απριλίου. Ο βαρύς διαστημικός βράχος εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 1,1 έως 2,5 μίλια (1,8 έως 4,1 χιλιόμετρα) ή περίπου το πλάτος του νησιού του Μανχάταν. 

Ενώ ένας τέτοιος αστεροειδής θα μπορούσε να προκαλέσει τον όλεθρο, εάν συνετρίβη στη Γη -προκαλώντας ορισμένες ανησυχητικές και παραπληροφοριακές αναφορές των μέσων ενημέρωσης  αυτός ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή.

Στην πλησιέστερη προσέγγισή του, η οποία θα συμβεί στις 5:56 π.μ. EDT (0956 GMT), ο αστεροειδής 1998 OR2 θα είναι 3,9 εκατομμύρια μίλια (6,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη. Αυτό είναι περισσότερο από 16 φορές η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και της σελήνης .

Η NASA έχει χαρακτηρίσει τον αστεροειδή 1998 OR2 ως “δυνητικά επικίνδυνο” όχι επειδή θέτει σε κίνδυνο τη Γη, αλλά επειδή πληροί ορισμένα κριτήρια στο σύστημα ταξινόμησης του οργανισμού. Σύμφωνα με τη NASA, ένας αστεροειδής χαρακτηρίζεται ως “δυνητικά επικίνδυνος” αν η τροχιά του διασταυρωθεί ποτέ στην τροχιά της Γης σε απόσταση μικρότερη από 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα ή 0,05 αστρονομικές μονάδες, τη μέση απόσταση μεταξύ της Γης και του ήλιου. 

Ο Αστεροειδής 1998 OR2, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τις τροχιές της Γης και του Άρη, δεν θα πετάξει ξανά στη Γη μέχρι τις 18 Μαΐου 2031 και θα είναι μακρύτερα, περνώντας περίπου 19 εκατομμύρια μίλια από τον πλανήτη μας , σύμφωνα με τη NASA . 

Οι επόμενες δύο πτήσεις, το 2048 και το 2062, θα είναι ακόμη πιο μακριά. Η πλησιέστερη πτήση του αστεροειδούς 1998 OR2 για το προβλέψιμο μέλλον θα είναι στις 16 Απριλίου 2079, όταν θα είναι μόνο 1,1 εκατομμύρια μίλια (1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά.

Η NASA και οι διεθνείς εταίροι της ερευνούν ενεργά τον ουρανό για δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς και μελετούν τρόπους για να εκτρέψουν έναν αστεροειδή συνδεδεμένο με τη Γη πριν προκληθεί. Μέχρι στιγμής έχει ανακαλυφθεί περίπου το ένα τρίτο των 25.000 μεγάλων αστεροειδών που πιστεύεται ότι ζουμίζουν γύρω από την κοσμική γειτονιά της Γης.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi