Εκκλησία

Σε κίνδυνο το Άγιον Όρος

Ενώ η Αθωνική Πολιτεία γιόρτασε χθες τον Ευαγγελισμό της Παναγίας, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Άγιον Όρος, μετά την πρωτοφανή θεομηνία, που κτύπησε την Χερσόνησο του Άθωνα τις τελευταίες ημέρες.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η διακοπή της τροφοδοσίας σε τρόφιμα, καύσιμα, και άλλα είδη πρώτης ανάγκης όλων των Μονών που βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της χερσονήσου (π.χ. Μεγίστη Λαύρα, Καρακάλλου, Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Παντοκράτορος), αλλά και της περιοχής των Καρυών, όπου ζουν 300 περίπου μοναχοί, και αρκετοί εργαζόμενοι στα καταστήματα και στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τώρα μάλιστα που πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα;

H τροφοδοσία αυτών των Μονών και των Καρυών γινόταν μέχρι τώρα από την Δάφνη, αλλά αυτή την στιγμή η οδική σύνδεση Δάφνης – Καρυών, και κατ᾽ επέκταση όλων των Μονών, έχει διακοπεί.

Η επικοινωνία διά θαλάσσης με Ιερισσό, μέσω της οδού Ιβήρων – Καρυών, που είναι ελεύθερη, είναι επίσης αδύνατη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών από την βόρεια πλευρά.
Οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες διερωτώνται τι θα γίνει, εάν π.χ. το Κέντρο Υγείας, εν μέσω κορονοϊού, μείνει χωρίς καύσιμα;

Επιπλέον διάφορα Κελιά είναι στην κόψη του ξυραφιού, καθώς οι κατολισθήσεις έχουν φτάσει στην πόρτα τους, ενώ σε άλλα έχει υποχωρήσει το έδαφός τους και είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Τι θα γίνει εάν κάποιο Κελί καταπλακωθεί ή καταρρεύσει;
Πού είναι η Ελληνική Πολιτεία και η Πολιτική Προστασία να λάβει τα ανάλογα σοβαρά μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών;
Είναι δυνατόν να κινητοποιείται αμέσως για μικρά χωριουδάκια και να μη το έχει πράξει ακόμη για το Άγιον Όρος;

Tου Γιώργου Θεοχάρη

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο συγγραφέας της Κλίμακος

Δημήτρης Λίτσας

Προς ιστορική απόφαση για καθιέρωση κοινού Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς.

e-enimerosi

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως απλά και θεολογικά.

Δημήτρης Λίτσας