Πολιτική

Έκλεισε η ιστορική συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής, λέει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας

Ο OPEC+ κατέληξε σε νέα συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά που έχει πληγεί σφόδρα από το γενικευμένο lockdown που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ την Παρασκευή, μιλώντας στο κανάλι ”Ρωσία 24”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία θα ισχύει για δύο χρόνια – μέχρι την 1η Μαΐου 2022. Κατά τους πρώτους δύο μήνες, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα ανέλθει σε 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η μείωση θα ανέλθει σε 8 εκατομμύρια και το 2021 σε 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 23 κράτη. Δέκα από αυτές είναι χώρες του OPEC: Αλγερία, Αγκόλα, Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Ιράκ, Κουβέιτ, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ.

Συμμετέχουν επίσης 10 χώρες εκτός OPEC: Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Καζακστάν, Μαλαισία, Μεξικό, Ομάν, Ρωσία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν.

Άλλες τρεις χώρες που είναι μέλη αυτής της οργάνωσης εξακολουθούν να εξαιρούνται από τις περικοπές παραγωγής λόγω πολιτικών προβλημάτων – πρόκειται για το Ιράν, τη Λιβύη και τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ο OPEC+ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά. ”Εάν χρειαστεί, θα ληφθούν είτε πρόσθετα μέτρα είτε η παραγωγή θα αποκατασταθεί ταχύτερα από τις χώρες, προκειμένου να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων, η υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά, διότι πρέπει να ενεργήσουμε προς το συμφέρον τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών”, σημείωσε ο Νόβακ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, οι συμμετέχοντες στον OPEC+ εξέτασαν διάφορες επιλογές για τη διάρκεια της συναλλαγής, αλλά θεώρησαν το διάστημα των δύο ετών ως τον πιο αποτελεσματικό χρόνο. Τόνισε ότι τα μέλη της συμμαχίας θα είναι σε θέση να επεκτείνουν τόσο τον χρόνο, όσο και να ολοκληρώσουν πρόωρα τη συμφωνία, ανάλογα με το χρονικό σημείο της ανάκαμψης της αγοράς.

Με τις σειρά τους οι ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να μειώσουν την παραγωγή τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας, τόνισε ο Νόβακ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, η ιστορική συμφωνία που επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα βρισκόταν σε κίνδυνο καθώς το Μεξικό δεν έδινε τη συγκατάθεσή του στις προτεινόμενες περικοπές, το μεγαλύτερο βάρος των οποίων θα σηκώσουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Με παρέμβαση Τραμπ επιλύθηκε το αδιέξοδο

Ωστόσο, νωρίτερα την Παρασκευή το Μεξικό ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να περικόψουν τη δική τους παραγωγή κατά επιπλέον 250.000 βαρέλια την ημέρα προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ανταποκριθεί στη συνεισφορά που της αντιστοιχεί στις παγκόσμιες περικοπές.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος του Μεξικού Lopez Obrador ανέφερε πως ο Τραμπ είχε συνομιλήσει μαζί του την Πέμπτη, προτού το Μεξικό ανακοινώσει ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, ήτοι κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με τα 400.000 βαρέλια που ζητούσε ο OPEC+.

Τη δήλωση του Οbrador επιβεβαίωσε αργότερα και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. “Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Μεξικό και θα μας το ξεπληρώσουν κάποια στιγμή αργότερα όταν θα είναι έτοιμοι”, δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi