Ιατρική Βιολογία

Εδώ είναι μια ματιά στο περίπλοκο ταξίδι του κορανοϊού μέσα από το σώμα

Από τις πρώτες περιπτώσεις του νέου κορανοϊού που αναφέρθηκε στην Κίνα, οι γιατροί γνώριζαν ότι ο ιός στόχευε στους πνεύμονες. Αλλά τώρα, οι γιατροί βλέπουν ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα που αναπτύσσουν άλλες βλάβες στο σώμα – από τα νεφρά έως την καρδιά.

«Ενώ οι πνεύμονες παίρνουν το βάρος του, επειδή η ασυλία μας είναι τόσο χαμηλή στον κοραναϊό, είναι πραγματικά ικανή να κινείται και να κυκλοφορεί σε όλο μας το σώμα», δήλωσε ο Δρ Eric Cioe-Peña, γιατρός έκτακτης ανάγκης και διευθυντής της παγκόσμιας υγείας στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη, ο οποίος επίσης διευθύνει ένα νοσοκομείο θεραπείας με κοροναϊό στην ψυχιατρική εγκατάσταση του South Beach στο Staten Island.

Ο κοροναϊός εισέρχεται στο σώμα μέσω της αναπνευστικής οδού μέσω του στόματος ή της μύτης και στους πνεύμονες, έτσι ώστε να μολύνει ένα άτομο που πρέπει να συνδεθεί με ένα ένζυμο που βρίσκεται στην επιφάνεια των αναπνευστικών κυττάρων, δήλωσε ο Cioe-Peña.  

Όμως, όταν ο κοροϊός βρίσκεται στην πραγματικότητα στο σώμα, μπορεί να μπει στον οργανισμό και από την κυκλοφορία του αίματος, το SARS-CoV-2 μπορεί να ταξιδέψει και να εισβάλει σε άλλα όργανα. “Μόλις βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα, δεν έχει πρόβλημα να μπει σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων”, δήλωσε ο Cioe-Peña. Αυτό είναι “ατυχές επειδή προκαλεί όλα αυτά τα άλλα προβλήματα οργάνων.”

Κατά τη θεραπεία σοβαρών ασθενών με COVID-19 στην Μ.Ε.Θ, η Cioe-Peña έχει δει ασθενείς να αναπτύσσουν ιογενή μυοκαρδίτιδα ή μόλυνση του καρδιακού μυός. Όταν ένας από τους ασθενείς του με COVID-19 υφίσταται αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ή αιφνίδιο θάνατο που προκαλείται από καρδιακά προβλήματα, είναι συνήθως από λοιμώξεις γύρω από την καρδιά, πρόσθεσε.

Καρδιακά προβλήματα έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με COVID-19 πριν. Περισσότεροι από 1 στους 5 ασθενείς εμφάνισαν καρδιακή βλάβη ως αποτέλεσμα του COVID-19 στο Wuhan της Κίνας, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου στο περιοδικό JAMA Cardiology . 

Το SARS-CoV-2 μπορεί να διεισδύσει τόσο στην καρδιά όσο και στους πνεύμονες, επειδή το καθένα περιέχει κύτταρα που καλύπτονται με τις επιφανειακές πρωτεΐνες γνωστό ως ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), το οποίο χρησιμεύει ως πύλη εισόδου του ιού στα κύτταρα

Άλλα όργανα περιέχουν επίσης αυτό το ένζυμο. Η γαστρεντερική οδός, για παράδειγμα, έχει πολλές από αυτές τις πύλες και πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να εισέρχεται σε άλλα όργανα με παρόμοιο τρόπο.

Μερικοί ασθενείς που δεν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα αντίθετα εμφανίζουν συμπτώματα της γαστρεντερικής οδού, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός έχει διεισδύσει στο λεπτό έντερο και μερικές φορές στο παχύ έντερο, δήλωσε ο Cioe-Peña. 

«Και μετά βλέπουμε πολλά αυξημένα ηπατικά ένζυμα», μερικές φορές σε ήπιες περιπτώσεις, υποδηλώνοντας ότι το SARS-CoV-2 εισβάλλει στα ηπατικά κύτταρα, είπε. Όταν τα κύτταρα του ήπατος πεθαίνουν, χύνουν τα ένζυμα τους στην κυκλοφορία του αίματος, πρόσθεσε. Αλλά το συκώτι είναι “απίστευτα καλό στην αναγέννηση, οπότε πιθανώς δεν υπάρχει μακροχρόνια βλάβη” στο ήπαρ από τον ιό, είπε. 

Μερικές φορές οι ασθενείς αναπτύσσουν επίσης νεφρική ανεπάρκεια, είπε.

Ενώ κάποια βλάβη οργάνων είναι αποτέλεσμα του ιού που εισβάλλει άμεσα στα κύτταρα, το   ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μεγάλο μέρος των υπόλοιπων, δήλωσε ο Cioe-Peña. Οι καταιγίδες κυτοκίνης – στις οποίες ένας στρατός ανοσοκυττάρων απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια επιτίθεται σε υγιείς ιστούς σε όλο το σώμα – προκαλεί σοβαρό τραυματισμό των πνευμόνων και μπορεί επίσης να προκαλέσει αποτυχία πολλών οργάνων, δήλωσε ο Cioe-Peña. Είναι “μια συντριπτική απάντηση που ουσιαστικά κλείνει το σώμα μας.”

Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο αυξημένη ανοσοαπόκριση σε σύγκριση με άλλους, αλλά μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι γενετικά επιρρεπείς σε αυτό, δήλωσε ο Δρ Erin Michos, αναπληρωτής διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Johns Hopkins. 

Τέτοιες καταιγίδες κυτοκίνης μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να έχουν καταιγίδες κυτοκίνης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση Live Science . Επιπλέον, η απώλεια μυρωδιάς και γεύσης προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο πιθανών συμπτωμάτων του COVID-19 , τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι ο κοροναϊκός μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και στο μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της όσφρησης, Το Live Science ανέφερε προηγουμένως . 

Επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία ή ειδική θεραπεία για τον κοροναϊό, η θεραπεία στο νοσοκομείο περιλαμβάνει υποστηρικτική φροντίδα για τα προσβεβλημένα όργανα. 

Δεν είναι όλα άσχημα νέα. “Σε πολύ, πολύ σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα μόνιμης βλάβης”, δήλωσε ο Cioe-Peña. Αλλά “έχουμε δει στοιχεία για άτομα που έχουν πλήρη ανάκαμψη.” Το ήπαρ και τα νεφρά ειδικότερα μπορούν να κλείσουν και στη συνέχεια να επανέλθουν αμέσως και να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Ακόμη και με πολυεστιακή πνευμονία ή πνευμονία που επηρεάζει περισσότερα από ένα μέρη των πνευμόνων, “βλέπουμε ακτινογραφίες στο στήθος πολλών ανθρώπων και σαρώσεις πνευμόνων να επιστρέφουν στο φυσιολογικό”, πρόσθεσε. Έτσι, για τους περισσότερους ανθρώπους, “τα όργανα θα ανακάμψουν, αρκεί να επιβιώσετε από τη μόλυνση.” Αυτό ισχύει ακόμη και σε ασθενείς με βλάβη στην καρδιά – ένα όργανο που δεν είναι τόσο ικανό στην αναγέννηση όσο και σε άλλα. Οι ασθενείς που έχουν μυοκαρδίτιδα έχουν πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, δήλωσε ο Cioe-Peña. Αλλά “τα περισσότερα άτομα με καρδιακή βλάβη από μυοκαρδίτιδα αναρρώνουν πλήρως, υποθέτοντας ότι επιβιώνουν.”

Κανένα από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό. Σε πολλούς ιούς, «βλέπουμε πολλή εμπλοκή οργάνων», είπε ο Cioe-Peña. Οποιοσδήποτε νέος ιός που λυκίζει τον άνθρωπο, “μπορεί να ασταθεί στο σώμα”, επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν έχει δει κάτι παρόμοιο, πρόσθεσε. Μόλις τα άτομα αναπτύξουν κάποια ασυλία σε αυτό, η συμμετοχή πολλών οργάνων θα είναι λιγότερο συχνή, είπε. 

Είναι ακόμα άγνωστο πόση ανοσία θα έχουν οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον ιό. Αλλά ακόμη και αν δεν αποκτήσουν πλήρη ανοσία, η επιβίωση μιας μόλυνσης θα σημαίνει πιθανώς ότι κάποιος έχει μια λιγότερο σοβαρή λοίμωξη με λιγότερη συμμετοχή πολλών οργάνων τη δεύτερη φορά, είπε.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi