Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το ντους του μετεωρίτη Lyrid κορυφώνεται αυτήν την εβδομάδα: Δείτε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε

Αυτό είναι το παλαιότερο γνωστό ντού μετεωρίτη στη Γη.

Μια συναρπαστική κοσμική παράσταση φωτός, το ντου μετεωρίτη Lyrid, κορυφώνεται αυτήν την εβδομάδα, και ακόμη και με κοινωνικές αποστάσεις, μπορείτε να είστε μέρος αυτού του επικού φαινομένου. 

Οι βροχοπτώσεις μετεωριτών συμβαίνουν όταν συντρίμμια από την ουρά ενός κομήτη εξατμίζονται στην ατμόσφαιρά μας, ορατά από πολύ κάτω ως λαμπερά μονοπάτια θερμαινόμενου ατμοσφαιρικού αερίου. Τα λαμπερά μονοπάτια που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των Lyrids είναι θραύσματα του κομήτη C / 1861 G1 Thatcher. Αυτά τα σωματίδια ροής διαστημικών συντριμμάτων είναι ορατά από τη Γη  για περισσότερα από 2.600 χρόνια, ακολουθώντας τον κομήτη της Θάτσερ καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. 

Το ντου εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 16 Απριλίου και 25 Απριλίου, σύμφωνα με τη NASA. Φέτος, η κορυφή των Λυρίδων θα ρίξει τον ουρανό με φως από αύριο (21 Απριλίου – 22 Απριλίου), λέει η NASA. Ο καιρός το επιτρέπει, έως και 20 μετεωρίτες ανά ώρα μπορεί να είναι ορατοί κατά τη διάρκεια αυτού του παραθύρου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO).

Δεν χρειάζεστε τηλεσκόπιο για να δείτε τα Lyrids, και τα βλέπουν καλύτερα σε ουρανούς που είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινοί, μακριά από τη φωτορύπανση. Η υπομονή είναι το κλειδί για τον εντοπισμό των φευγαλέων ραβδώσεων του φωτός: “Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας στραμμένα προς τα ανατολικά και κοιτάξτε ψηλά, λαμβάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ουρανό”, λέει η NASA. “Μετά από περίπου 30 λεπτά στο σκοτάδι, τα μάτια σας θα προσαρμοστούν και θα αρχίσετε να βλέπετε μετεωρίτες.”

Οι συνθήκες προβολής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές φέτος. η κορυφή των Λυρίδων συμπίπτει με το νέο φεγγάρι (όταν ο σεληνιακός δίσκος είναι αόρατος με γυμνό μάτι), οπότε οι αναλαμπές των μετεωριτών θα ξεχωρίζουν ακόμη περισσότερο ενάντια στον σκοτεινό ουρανό, λέει το Space.com, ένας αδελφός ιστότοπος Live Science. 

Οι μετεωρίτες Lyrid, που ταξιδεύουν περίπου 49 χιλιόμετρανανά δευτερόλεπτο, περιγράφηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα περίπου το 687 π.Χ. και ο μητρικός κομήτης τους αναγνωρίστηκε και ονομάστηκε το 1861, σύμφωνα με τη NASA. Οι βροχοπτώσεις μετεωριτών συνήθως ονομάζονται για τον αστερισμό από όπου φαίνεται να ρέουν οι μετεωρίτες. αυτή η τοποθεσία είναι γνωστή ως το λαμπερό. Το ακτινοβόλο των Λυρίδων είναι ο αστερισμός Λύρα και το αστέρι Βέγκα, ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια στον ουρανό, που βρίσκεται περίπου 25 έτη φωτός από τη Γη.

Ενώ η τροχιά της Γης το μεταφέρει μέσω της μακράς ουράς των κομητών του Θάτσερ μία φορά κάθε χρόνο, η τροχιά του ήλιου της Θάτσερ διαρκεί περίπου 415 χρόνια και δεν θα φαίνεται στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα μέχρι το 2276, σύμφωνα με το EarthSky.com.

Αφού μας περάσουν οι Λυρίδες, το επόμενο ντου μετεωριτών θα είναι οι περσίδες, το οποίο θα είναι ορατό τον Αύγουστο, λέει η NASA.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi