Ιστορία ΠολιτισμόςΚοινωνία Κόσμος

Τα ναυάγια που βρέθηκαν μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου «ισοδυναμούν με την εύρεση νέου πλανήτη»

Μια σειρά από αρχαία ναυάγια βρέθηκαν φωλιασμένα στα λασπώδη νερά μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, σε αυτό που οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως το αρχαιολογικό «ισοδύναμο εύρεσης νέου πλανήτη».

Μερικά από τα αντικείμενα που έχουν ανακτηθεί φυλάσσονται προσωρινά στην Κύπρο, από όπου οι αρχαιολόγοι βασίστηκαν τις δραστηριότητές τους.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι περιοχή μπορεί να βρίσκεται εντός των κυπριακών υδάτων, αλλά έκτοτε αυτό έχει αποδειχθεί.

Στον βυθό τα βυθισμένα πλοία ήταν ένας θησαυρός.

Τα εμπορεύματα κυμαίνονταν από πορσελάνες της κινεζικής δυναστείας των Μινγκ έως καφετιέρες και που ήταν πιθανό να ήταν παράνομοι σωλήνες καπνού.

Μια βρετανική ομάδα ανακάλυψε το «πρωτοποριακό» νεκροταφείο δώδεκα πλοίων που κάλυπταν τη ρωμαϊκή, ελληνιστική, πρώιμη ισλαμική και οθωμανική περίοδο: από τον τρίτο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 19ο αιώνα.

«Αυτό είναι πραγματικά πρωτοποριακό, μια από τις πιο απίστευτες ανακαλύψεις κάτω από τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Sean Kingsley του Enigma Shipwrecks Project (ESP).

Οι ειδικοί λένε ότι τα ναυάγια στα λασπώδη βάθη ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της παγκοσμιοποίησης και την κατανόησή μας για το πώς ξεδιπλώθηκε η διαδικασία.

Ένα από τα πλοία, που περιγράφεται ως «απόλυτος κολοσσός», είναι ένα οθωμανικό εμπορικό πλοίο του 17ου αιώνα, το οποίο διέθετε εκατοντάδες αντικείμενα από 14 διαφορετικούς πολιτισμούς.

Είχε εμπορεύματα από την Κίνα, την Ινδία και την Ιταλία στην οποία αναφέρεται το ESP ως απόδειξη μιας προηγουμένως άγνωστης εμπορικής οδού που διασχίζει τη Μεσόγειο.

«Τα αγαθά και τα υπάρχοντα των 14 πολιτισμών και πολιτισμών που ανακαλύφθηκαν, εκτείνονται από τη μία πλευρά του πλανήτη, την Κίνα, την Ινδία, τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα, και προς τη δυτική Βόρεια Αφρική, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, είναι αξιοσημείωτα κοσμοπολίτικα για προ-σύγχρονη ναυτιλία οποιασδήποτε εποχής », δήλωσε ο Kingsley στη βρετανική εφημερίδα Observer.

«Με μήκος 43 μέτρα και με βάρος 1.000 τόνων, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα θαλάσσιας τεχνολογίας και εμπορίου σε οποιονδήποτε ωκεανό. Το μέγεθός του ταιριάζει με το εύρος των φορτίων του. “

Το πλοίο, το οποίο βυθίστηκε γύρω στο 1630, μετέφερε 360 εικονογραφημένα ποτήρια, πιάτα και ένα μπουκάλι που φτιάχτηκαν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Τσονγκτσέν, του τελευταίου αυτοκράτορα των Μινγκ.

Οθωμανικοί σωλήνες καπνού από πηλό βρέθηκαν επίσης στη λαβή του ξύλινου μεγαλοπρεπούς που οι ειδικοί λένε ότι είναι οι παλαιότεροι που βρέθηκαν ποτέ στη στεριά ή στη θάλασσα.

Οι αρχαιολόγοι έχουν συνδέσει τους σωλήνες καπνού με τα φλιτζάνια πορσελάνης ως μέρος της τρέλας καλλιέργειας καφέ που είχε καταλάβει την οθωμανική αυτοκρατορία.

«Μέσω του καπνίσματος και της κατανάλωσης καφέ σε οθωμανικές καφετέριες, η ιδέα της αναψυχής και των ευγενικών κοινωνικών χαρακτηριστικών του σύγχρονου πολιτισμού ζωντανεύει», πρόσθεσε ο Kingsley.

Τα πλοία βρέθηκαν σε βάθος 2.200 μέτρων στη λεκάνη Levantine. Η επιτόπια εργασία έληξε το 2015, αλλά η ανασκαφή συνεχίστηκε για χρόνια.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi