Εθνικά Θέματα

Το διεθνές δίκαιο μπορεί να παραβιαστεί με ατιμωρησία από χώρες όπως η Τουρκία

Το τουρκικό τρυπάνι Yavuz έφυγε από το λιμάνι την Κυριακή με κατεύθυνση την Κυπριακή ΑΟΖ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιήσει περισσότερες παράνομες γεωτρήσεις. Η Τουρκία είχε εκδώσει  Navtex που καλύπτουν την περιοχή των τεμαχείων 6 και 7 που θα τεθεί σε ισχύ για τρεις μήνες, έως τις 18 Ιουλίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις ειδήσεις με τη συνήθη δήλωση σχετικά με την «πειρατική πράξη της Τουρκίας που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του κυριαρχικού δικαιώματος και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Κανείς, εκτός από την Τουρκία, δεν αμφισβητεί αυτή τη γραμμή, αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Όπως ανέφερε η Προεδρία στη δήλωσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αυτή ήταν η έκτη τουρκική γεώτρηση που είχε προγραμματιστεί τον τελευταίο χρόνο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το διεθνές δίκαιο μπορεί να παραβιαστεί ατιμωρητικά από χώρες όπως η Τουρκία.

Το θέμα θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα και επίσης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της λεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Άγκυρας και έχει επιβάλει ορισμένες αβλαβείς κυρώσεις στην Τουρκία, οι οποίες απέτυχαν να σταματήσουν τις παραβιάσεις.

Αυτή τη φορά, με ευρωπαίους ηγέτες επικεντρωμένους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τις καταστροφικές συνέπειές της στις οικονομίες, λίγα δεν μπορούν να περιμένουν από την Κύπρο εκτός από τη συνηθισμένη δήλωση που καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας. Μπορούν ακόμη και να εξετάσουν το θέμα της οχλητικής αξίας σε μια στιγμή που πρέπει να συζητηθούν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον του κόσμου.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγα για την κυπριακή κυβέρνηση στις τρέχουσες συνθήκες, οι οποίες εργάζονται υπέρ της Τουρκίας. Η ExxonMobil ανέβασε το πρόγραμμα γεώτρησης στο τεμάχειο 10 πίσω από ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα γίνει δουλειά το 2020, ενώ οι Eni και Total αναμένεται να κάνουν το ίδιο, παρόλο που δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ακόμη. Η Eni και η Total έπρεπε να πραγματοποιήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχειο 6, δηλωμένος προορισμός του Yavuz .

Η πανδημία, η οποία έκανε τις τιμές του πετρελαίου να πέσουν κάτω και ανάγκασε τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να αλλάξουν τα σχέδια γεώτρησης, λειτούργησε υπέρ της Τουρκίας, επειδή τα σχέδια γεώτρησης διαμορφώνονται από πολιτικά παρά επιχειρηματικά ζητήματα. Μπορεί να μην έχει οικονομικό νόημα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αλλά πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να διεκδικήσει τη δύναμή της στην περιοχή και να συνεχίσει να αμφισβητεί, με πρακτικά βήματα, το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να οριοθετήσει την ΑΟΖ της.

Αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν.

Σχετικές αναρτήσεις

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi