Ιατρική Βιολογία

Οι μυστηριώδεις θρόμβοι αίματος σε ασθενείς με COVID-19 ανησυχούν τους γιατρούς

Καθώς οι γιατροί μαθαίνουν περισσότερα για το τι κάνει το COVID-19 τόσο σοβαρό για ορισμένους ασθενείς, ανακάλυψαν μια μυστηριώδη και ενδεχομένως θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου: θρόμβους αίματος.

Πολλοί γιατροί έχουν αναφέρει ότι βλέπουν έναν ανησυχητικό αριθμό ασθενών με COVID-19 με θρόμβους αίματος – συσσωματώσεις που μοιάζουν με γέλη στο αίμα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ειδήσεις.

«Ο αριθμός των θρομβωτικών προβλημάτων που βλέπω στη ΜΕΘ [μονάδα εντατικής θεραπείας], όλα σχετίζονται με COVID-19, είναι άνευ προηγουμένου», ο Δρ Jeffrey Laurence, ένας αιματολόγος στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο CNN.

Μερικοί γιατροί άρχισαν να παρατηρούν ότι οι ασθενείς με COVID-19 εμφάνισαν θρόμβους στα πόδια τους, ακόμη και όταν ήταν σε αραιωτικά αίματος, σύμφωνα με το The Washington Post. Άλλοι ανέφεραν προβλήματα με μηχανές αιμοκάθαρσης για ασθενείς με COVID-19, επειδή οι θρόμβοι στο αίμα των ασθενών θα φράξουν τη σωλήνωση του μηχανήματος, σύμφωνα με το CNN.

Επιπλέον, ορισμένες αυτοψίες COVID-19 έχουν βρει μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος σε όλους τους πνεύμονες, ανέφερε η Post.

Αναφορές εμφανίζονται επίσης σχετικά νέους, στα 30 και 40 τους, που έχουν εγκεφαλικά μετά από μόλυνση με το νέο κοροναϊό, σύμφωνα με το CNN. Είναι γνωστό ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται συχνά από θρόμβους που απελευθερώνονται και ταξιδεύουν σε αγγεία του εγκεφάλου.

Η σχέση μεταξύ COVID-19 και θρόμβων οδήγησε ορισμένα νοσοκομεία να θέσουν όλους τους ασθενείς με COVID-19 σε χαμηλές δόσεις αραιωτικών αίματος για την πρόληψη θρόμβων, σύμφωνα με το CNN.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς στη ΜΕΘ να εμφανίζουν θρόμβους αίματος, αλλά το επίπεδο πήξης με COVID-19 φαίνεται ασυνήθιστο, ανέφερε το CNN. Μια πρόσφατη μελέτη από τις Κάτω Χώρες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thrombosis Research , διαπίστωσε ότι από τους 184 ασθενείς με COVID-19 στην ΜΕΘ, πάνω από το 30% παρουσίασαν κάποιο είδος προβλήματος πήξης. Αυτός ο αριθμός είναι “ανησυχητικός”, δήλωσε στο CNN ο Δρ Behnood Bikdeli, καρδιοαγγειακός ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia Irving.

Δεδομένου ότι το COVID-19 είναι αναπνευστική ασθένεια, οι γιατροί περίμεναν τα πιο σοβαρά αποτελέσματα να είναι στους πνεύμονες και όχι στο αίμα. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετωπίζουν αυτούς τους θρόμβους.

Οι θρόμβοι θα μπορούσαν να οφείλονται σε υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο οδηγεί σε ανισορροπία στους “παράγοντες πήξης” που μπορούν να προκαλέσουν πήξη ή αιμορραγία, ανέφερε η Post.

Ωστόσο, οι γιατροί σημειώνουν ότι πολλοί ασθενείς με COVID-19 στη ΜΕΘ έχουν επίσης άλλους παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος, όπως ο διαβήτης , οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το CNN.

Οι γιατροί λένε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μελετηθεί αυτό το ζήτημα και εάν τα αραιωτικά αίματος μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με COVID-19, ανέφερε το CNN.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi