Εθνικά Θέματα

Έχεις επιστημονική τεκμηρίωση κύριε Ακιντζί μου;

Γράφει ο  Άριστος Μιχαηλίδης
Όταν λέει ο Μουσταφά Ακιντζί ότι «για να ανοίξουν ξανά τα οδοφράγματα για διελεύσεις, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από κοινού», τι εννοεί ακριβώς; Με ποιον να συνεννοηθεί το νόμιμο κράτος για να λάβει την κοινή απόφαση; Με τον ίδιο ή με την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος; Διότι, εξ όσων θυμόμαστε η απόφαση για να κλείσουν τα οδοφράγματα ελήφθη πίσω από την πλάτη του, όπως κατάγγελλε ο ίδιος. Συνεδρίαζαν κι όταν αποχώρησε πήρε την απόφαση ο Τατάρ κι ο Οζερσάι κι αυτός το έμαθε από τις ανακοινώσεις. Τώρα για να ανοίξουν τα οδοφράγματα η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλείται να συντονιστεί με το κατοχικό καθεστώς. Κι όχι μόνο από τον Ακιντζί, που μπορεί να απευθύνει το κάλεσμά του και προς την ψευδοκυβέρνηση, αλλά και από διάφορους «δικούς μας» τζιτζιφιόγκους, που δεν κατάλαβαν ακόμα ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με κατοχή και νομίζουν ότι παίζουμε τις κουμπάρες.
«Τα οδοφράγματα, ακόμα και αν ήταν λάθος, μπορεί να τα κλείσατε μονομερώς, αλλά δεν μπορείτε μονομερώς να τα ανοίξετε», λέει ο Ακιντζί. Αλλά σε ποιους απευθύνεται; Διότι, είναι ο ίδιος που κατάγγελλε τον Νίκο Αναστασιάδη με επιστολές προς τις Βρυξέλλες και προς τον Γκουτέρες ότι έκλεισε μονομερώς τέσσερα οδοφράγματα και δεχόταν για τις καταγγελίες του τις επευφημίες των γιουνάιτεντ νάου και του ΑΚΕΛ, και προπάντων των δυο ευρωβουλευτών του, Γιώργου Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, που κατάγγελλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κυπριακή Δημοκρατία ότι παραβιάζει τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Όταν τα έκλεισε όλα το κατοχικό καθεστώς σιώπησαν όλοι. Τερματίστηκαν και οι βλακώδεις καταγγελίες και οι διαδηλώσεις της υποκρισίας. Τερματίστηκε και η απαίτηση του Άντρου Κυπριανού να του δείξουν την «επιστημονική τεκμηρίωση» για την απόφαση του νόμιμου κράτους, που έχει την ευθύνη να προστατεύει τους πολίτες του.
Λοιπόν, το νόμιμο κράτος οφείλει να συνεχίσει να παίρνει τις αποφάσεις κι ας φωνάζει όποιος θέλει. Κι αν κρίνει ότι δεν πρέπει ακόμα να ανοίξουν τα οδοφράγματα να μην ανοίξουν. Και να μην συντονιστεί με το κατοχικό καθεστώς. Ακριβώς διότι είναι κατοχικό καθεστώς, όσο κι αν βυσσοδομούν ξένοι και δικοί να το νομιμοποιήσουν. Ούτε με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ να συντονιστεί. Και να της τρίψει στα μούτρα την υποκρισία της. Που έσπευδε να βγάζει ανακοινώσεις όταν έκλεισαν τα τέσσερα οδοφράγματα για να συμβουλεύει τη νόμιμη κυβέρνηση να παραδώσει την ευθύνη της σε μια δικοινοτική τεχνική επιτροπή, αλλά δεν είπε λέξη ούτε όταν το κατοχικό καθεστώς τα έκλεισε όλα, ούτε όταν απαγόρευσε ακόμα και στους ανθρώπους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διακινούνται στα κατεχόμενα εδάφη. Φτάνει πια με τις υποκρισίες. Μετά από αυτή την περιπέτεια πρέπει να κάνουμε νέους υπολογισμούς για την πορεία μας. Να μην επιστρέψουμε στα ίδια. Αν ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει πράγματι «κοινές αποφάσεις» να της θέλει κι όταν του ζητά ο Πρόεδρος να μιλήσουν και για τους παράνομους μετανάστες.
Μόλις στις 4 Μαρτίου επικοινώνησε μαζί του ο Πρόεδρος και του μετέφερε τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την αυξημένη ροή μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Ποια ήταν η αντίδραση του Ακιντζι; Έκανε δηλώσεις στα κατεχόμενα και κατηγορούσε τον Αναστασιάδη. «Μίλησε λες κι εμείς εδώ οργανωμένα τους στέλνουμε σε αυτούς», έλεγε. «Αυτό είναι λάθος, δεν το κάνουμε. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα.
Ως κράτος γιατί να το κάνουμε αυτό; Δεν τίθεται θέμα να επιδείξουμε τέτοια συμπεριφορά εμείς». Τους καημένους. Μα, να τους κατηγορούμε άδικα; Κατά τα άλλα, όμως, πρέπει να ληφθούν από κοινού οι αποφάσεις. Για τα οδοφράγματα που έκλεισαν και κατάστρεψαν τους καταστηματάρχες, για τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, για το φυσικό αέριο, για την εκπροσώπηση στην ΕΕ… Όλα από κοινού. Εκτός από εκείνα που πρέπει να δείξει και το ψευδοκράτος λίγη ελαστικότητα ή έστω, λίγη κατανόηση. Η ροή μεταναστών, οι ληστείες των σοδιών Ε/κ γεωργών στη νεκρή ζώνη, η προέλαση στα Στροβίλα, η βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, οι επισκέψεις στις εκκλησίες μας… Ας αποφασίσουν, επιτέλους, και οι Τουρκοκύπριοι αν θέλουν κοινό κράτος με τους υπόλοιπους Κύπριους και κοινές αποφάσεις για όλα ή αν θα μείνουν προσκολλημένοι στην Τουρκία τώρα που τους έκοψε και τη χρηματοδότηση.aristosm@phileleftheros.com

Φιλελεύθερος

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi