Ιατρική Βιολογία

Το εμβόλιο Coronavirus που αναπτύχθηκε στην Κίνα δείχνει υπόσχεση μετά από πρώιμη μελέτη σε 100 άτομα

Ένα πιθανό εμβόλιο κορανοϊού που αναπτύχθηκε στην Κίνα εμφανίστηκε ασφαλές και ικανό να προκαλέσει ανοσοαπόκριση μετά από μια πρώιμη δοκιμή σε περισσότερα από 100 άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο, που ονομάζεται Ad5-nCoV, αναπτύσσεται από την κινεζική εταιρεία CanSino Biologics και ήταν ένα από τα πρώτα εμβόλια κοροναϊού που ξεκίνησαν πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάρτιο. Τώρα, υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά εμβόλια κορανοϊού σε ανάπτυξη παγκοσμίως, με τουλάχιστον οκτώ από αυτά που βρίσκονται στη διαδικασία δοκιμών σε ανθρώπους.

Το Ad5-nCoV χρησιμοποιεί μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος (γνωστός ως αδενοϊός ) – ο οποίος μολύνει ανθρώπινα κύτταρα αλλά δεν προκαλεί ασθένεια – για να παραδώσει ένα τμήμα γενετικού υλικού από το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID- 19. Αυτό το γενετικό υλικό παρέχει οδηγίες για την παραγωγή της «πρωτεΐνης ακίδα» στην επιφάνεια του SARS-CoV-2. Η ιδέα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου θα δημιουργήσει αντισώματα ενάντια στην ακίδα πρωτεΐνη, η οποία θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοροναϊού εάν το άτομο αργότερα εκτεθεί σε αυτό.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα την Παρασκευή (22 Μαΐου) στο περιοδικό The Lancet, οι ερευνητές δοκίμασαν το Ad5-nCoV σε 108 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 18 έως 60 ετών που δεν είχαν COVID-19. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε χαμηλή, μέση ή υψηλή δόση του εμβολίου.

Δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες έδειξαν κάποιο επίπεδο ανοσοαπόκρισης στον ιό. Μέχρι 28 ημέρες, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει αντισώματα που συνδέονται με το SARS-CoV-2 (αλλά δεν επιτίθενται απαραίτητα στον ιό) και περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στις ομάδες χαμηλής και μεσαίας δόσης και τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην ομάδα υψηλών δόσεων ανέπτυξε “εξουδετερωτικά αντισώματα”, τα οποία συνδέονται και απενεργοποιούν τον ιό για να αποτρέψουν τη μόλυνση των κυττάρων.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιος πόνος στο σημείο της ένεσης, ήπιος πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκός πόνος, ανέφερε η μελέτη. 

Ωστόσο, εννέα συμμετέχοντες (δύο στην ομάδα χαμηλής δόσης, δύο στην ομάδα μέσης δόσης και πέντε στην ομάδα υψηλής δόσης) ανέπτυξαν πυρετό άνω των 101 βαθμών Φαρενάιτ (38,5 βαθμούς Κελσίου) και ένας συμμετέχων στην ομάδα υψηλών δόσεων ανέπτυξε υψηλό πυρετό μαζί με κόπωση, δύσπνοια και μυϊκό πόνο. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα διήρκεσαν όχι περισσότερο από 48 ώρες.

Οι συμμετέχοντες γνώριζαν ποια δόση έλαβαν, η οποία μπορεί να επηρέασε τις αντιλήψεις τους για τις παρενέργειες, σύμφωνα με τους The New York Times .

“Αυτά τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Wei Chen από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου στο Πεκίνο της Κίνας. “Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά. είναι άνευ προηγουμένου και η ικανότητα ενεργοποίησης αυτών των ανοσολογικών αποκρίσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμβόλιο θα προστατεύσει τους ανθρώπους από το COVID-19. “

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τώρα μια μεγαλύτερη μελέτη φάσης 2 για το εμβόλιο στην οποία συμμετείχαν 500 συμμετέχοντες στους οποίους θα χορηγηθεί χαμηλή ή ενδιάμεση δόση του εμβολίου ή εικονικό φάρμακο. Αυτή η μελέτη θα περιλαμβάνει επίσης συμμετέχοντες άνω των 60 ετών και θα εξετάσει τις παρενέργειες έως και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Αρκετοί άλλοι υποψήφιοι εμβολίων κορανοϊού ανέφεραν πολλά υποσχόμενες εξελίξεις αυτήν την εβδομάδα. Τη Δευτέρα (18 Μαΐου), η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι 45 εθελοντές που έλαβαν δόσεις του υποψηφίου εμβολίου της, που ονομάζεται mRNA-1273, ανέπτυξαν αντισώματα εντός 15 ημερών και ότι το επίπεδο αντισωμάτων που παρατηρήθηκε στο αίμα τους ήταν συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρήθηκε στους ανθρώπους. που έχουν αναρρώσει από το COVID-19, ανέφερε προηγουμένως το Live Science .

Επιπλέον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι ο υποψήφιος εμβολίου τους, που ονομάζεται ChAdOx1-nCov19, θα δοκιμαστεί τώρα σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα και οι δόσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες ήδη από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το NBC News.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi