Ιατρική Βιολογία

Οι μέλισσες δαγκώνουν τα φυτά για να τα κάνουν να ανθίζουν νωρίς, προκαλώντας έκπληξη στους επιστήμονες

Το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα παραμένει ένα μυστήριο, αλλά αν αναπαραχθεί από τους ανθρώπους, θα μπορούσε να έχει ένα όφελος για τη γεωργία.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μέλισσες αναγκάζουν τα φυτά να ανθίσουν κάνοντας μικροσκοπικές τομές στα φύλλα τους – μια ανακάλυψη που έχει εκπλήξει τους επιστήμονες των μελισσών.

“Ουάου! ήταν η πρώτη μου αντίδραση », λέει ο Neal Williams , βιολόγος μελισσών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis. «Τότε αναρωτήθηκα, πώς το χάσαμε; Πώς κανείς δεν το είχε δει πριν; “

Η Consuelo De Moraes , χημικός οικολόγος στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, είχε την ίδια αντίδραση όταν μια από τις μαθητές της, η Φωτεινή Πασαλίδου , παρατήρησε τα βουστάκια με ουρά που έκαναν μικροσκοπικές τομές στα φύλλα των φυτών του θερμοκηπίου τους. Τα έντομα δεν φάνηκαν να μεταφέρουν τα κομμάτια των φύλλων στις φωλιές τους ή να τα καταπιούν.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΓΥΡΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Υποψιάζοντας ότι οι μέλισσες προκαλούσαν τα φυτά να ανθίσουν, η ομάδα οργάνωσε μια σειρά πειραμάτων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν οι πηγές γύρης είναι σπάνιες, όπως σε ένα θερμοκήπιο ή κατά τις αρχές της άνοιξης, οι μέλισσες μπορούν να αναγκάσουν τα φυτά να ανθίσουν έως και ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη για δύο λόγους. Πρώτον, προτείνει έντονα ότι οι μέλισσες χειραγωγούν τα λουλούδια, μια ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητα καθώς οι θερμοκρασίες του πλανήτη σε όλο τον κόσμο προκαλούν την επικονίαση των επικονιαστών προτού ανθίσουν τα φυτά. Τα έντομα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τη γύρη για τροφή για τον εαυτό τους και τις προνύμφες τους στις αρχές της άνοιξης. ( Διαβάστε πώς οι μέλισσες εξαφανίζονται σε μια εποχή κλιματικού χάους .)

Είναι επίσης μια πιθανή ώθηση για την ανθρώπινη τροφοδοσία τροφίμων: Εάν οι γεωργοί μπορούν να πείσουν τις καλλιέργειες τους να ανθίσουν νωρίς, θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων ορισμένων φυτών.

Κύριος κηπουροί

Για τη μελέτη, ο De Moraes, ο Pashalidou – ο κύριος συγγραφέας της μελέτης – και οι συνάδελφοί του τοποθέτησαν άνθη χωρίς ντομάτα και μαύρα μουστάρδα σε κλουβιά ματιών με αποικίες με λωρίδες αποικίες με μέλι. Στη συνέχεια αφαίρεσαν τα φυτά αφού οι μέλισσες εργαζόμενοι έκαναν πέντε έως 10 τρύπες στα φύλλα τους.

Τα μικρά τρυπήματα προκάλεσαν τα φυτά της μαύρης μουστάρδας να ανθίσουν δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο και τα φυτά τομάτας ένα μήνα νωρίτερα από το κανονικό, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου στο Science.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν επίσης αποικίες μέλισσας που τρέφονται με γύρη και στερούνται γύρης σε κλουβιά πλέγματος με τα άνευ φυτά για να συγκρίνουν τη συμπεριφορά τους. Οι εργαζόμενες μέλισσες από τις αποικίες που τρέφονται με γύρη σπάνια υπέστησαν ζημιά στα φυτά, ενώ εκείνες από τις αποικίες που στερούνται γύρης το έκαναν έντονα.

Για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματά τους δεν οφείλονται στις τεχνητές συνθήκες του εργαστηρίου, οι επιστήμονες τοποθέτησαν αποικίες μέλισσας και μια ποικιλία από άνθη φυτικών ειδών στην ταράτσα της Ζυρίχης στα τέλη Μαρτίου 2018.

Οι μέλισσες – ένα πολύ κοινό ευρωπαϊκό είδος – ήταν ελεύθερες να τρέφονται με τροφή τόσο μακριά όσο ήθελαν. Ωστόσο, ξεκίνησαν να καταστρέφουν τα φύλλα σε όλα τα φυτά που δεν ανθίζουν πλησιέστερα στις κυψέλες τους. Το ενδιαφέρον των μελισσών για αυτή τη δραστηριότητα μειώθηκε προς τα τέλη Απριλίου καθώς περισσότερα τοπικά λουλούδια άνθισαν – και πάλι, αποδεικνύοντας ότι η συμπεριφορά των μελισσών που δαγκώνει τα φύλλα οφείλεται στη διαθεσιμότητα της γύρης, λένε οι επιστήμονες. ( Δείτε επτά οικείες εικόνες που αποκαλύπτουν την ομορφιά των μελισσών. )

Συνέχισαν το πείραμα στον τελευταίο όροφο μέχρι τον Ιούλιο και διαπίστωσαν ότι οι άγριοι εργάτες από δύο άλλα είδη μελισσών ( B. lapidgrius και B. lucorum ) ήρθαν στο φυτό τους που δεν ανθίζει για να τρυπήσουν τα φύλλα.

Απομένει να δούμε πόσο διαδεδομένη είναι η συμπεριφορά σε άλλα μέλισσα, εκ των οποίων πάνω από 250 είδη βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, λένε οι συγγραφείς.

Σπάσιμο του κώδικα

Η αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ επικονιαστών εντόμων και λουλουδιών εκτείνεται περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια. Τα φυτά παρέχουν στους επικονιαστές τροφή. σε αντάλλαγμα, οι επικονιαστές γονιμοποιούν τα λουλούδια τους. ( Διαβάστε περισσότερα για τα «χρυσά σκουπίδια» της φύσης .)

Αλλά κανένα από αυτά δεν ωφελείται εάν δεν είναι συγχρονισμένα μεταξύ τους, οπότε έχουν βρει τρόπους επικοινωνίας.

Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ BUMBLEBEES ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ

«Αυτό δείχνει αυτή η μελέτη», λέει ο Lars Chittka , οικολογικός συμπεριφοριστής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος έγραψε ένα δοκίμιο που συνοδεύει την επιστημονική εργασία . «Κατά μία έννοια, οι μέλισσες σηματοδοτούν, Γεια, χρειαζόμαστε φαγητό. Επιταχύνετε την ανθοφορία σας και θα σας επικονιάσουμε. “

«Είναι ένας πολύ εξελιγμένος τύπος επικοινωνίας», προσθέτει ο Santiago Ramirez , χημικός οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Φαίνεται ότι οι μέλισσες έχουν σπάσει τον κώδικα που προκαλεί την άνθηση των φυτών.»

Παραμένουν όμως πολλές ερωτήσεις. Γιατί οι τομές προκαλούν την άνθηση των φυτών;

Και, ρωτά την Chittka, “Η ανθοφορία νωρίς οδηγεί σε υψηλότερη φυσική κατάσταση για τα φυτά – δηλαδή, έχουν μεγαλύτερο αριθμό απογόνων;”

Ενισχύστε τη γεωργία;

Όταν οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μεταλλική λαβίδα και ξυράφι για να μιμηθούν τις τρύπες που έγιναν οι μέλισσες, τα φυτά άνθισαν νωρίτερα από το κανονικό, αλλά όχι μόλις έκαναν απάντηση στα τσιμπήματα των μελισσών.

«Κάνουν κάτι που δεν έχουμε καταλάβει αρκετά», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mark Mescher , εξελικτικός οικολόγος και στο ελβετικό ινστιτούτο. «Θα μπορούσαν να εισαγάγουν ένα βιοχημικό ή μυρωδιά» από ένα σάλιο αδένα. «Ελπίζουμε να το καταλάβουμε».

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο τρόπο για τον άνθρωπο να καλλιεργεί φυτά, ένα δυνητικά σημαντικό όφελος για τη γεωργία. ( Εδώ είναι εννέα τρόποι στήριξης των μελισσών και άλλων επικονιαστών στο σπίτι .)

Για τους ειδικούς της μέλισσας, ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της μελέτης είναι ότι ξεκίνησε με μια απλή, ντεμοντέ παρατήρηση.

«Ο Τσαρλς Ντάργουιν ακολούθησε τα μέλισσα,» λέει ο Ουίλιαμς. «Όποιος ενδιαφέρεται για τα μέλισσα πιθανότατα έχει περάσει ώρες παρακολουθώντας τα λουλούδια. Αλλά πιθανώς όχι σε φυτά που δεν είναι ανθισμένα. “

Τότε ο Πασαλίδου έκανε ακριβώς αυτό – και άνοιξε ένα εντελώς νέο φαινόμενο στα μάτια μας.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi