Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο αρχαίος γαλαξίας «δακτύλιος φωτιάς» βρήκε τη Γη να κοιτάζει πέρα ​​από το διάστημα και το χρόνο

Αυτός ο γαλαξίας θα μοιάζει κάποτε σαν τον πρώιμο Γαλαξία μας.

Πριν από έντεκα δισεκατομμύρια χρόνια, ένας καυτός, ενεργός, γαλαξίας που έμοιαζε με ένα μάτι έβλεπε στο διάστημα. Τώρα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Παρατηρητήριο WM Keck στη Χαβάη και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, οι αστρονόμοι έχουν συλλάβει ένα στιγμιότυπο από το αόρατο βλέμμα του.

Αυτός ο γαλαξίας, R5519, αποτελείται από ένα επίπεδο δαχτυλίδι αστεριών, με μια τρύπα στη μέση όπου οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι μια άλλη σταγόνα αστεριών τρυπήθηκε. Γαλαξίες σαν αυτό, γνωστοί ως «παράπλευροι γαλαξίες δακτυλίου», εμφανίζονται σπάνια στο σύγχρονο σύμπαν. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι έχουν δει έναν τόσο παλιό και τόσο μακρινό. στα 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τον πλανήτη μας, το αρχαίο φως φτάνει μόνο στη Γη.

“Δημιουργεί αστέρια με ρυθμό 50 φορές μεγαλύτερο από τον Γαλαξία μας”, δήλωσε στη δήλωση ο Tiantian Yuan, αστρονόμος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας και κύριος ερευνητής του γαλαξία. “Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει χώρα στο δαχτυλίδι του – οπότε είναι πραγματικά ένας δακτύλιος φωτιάς.”

Οι περισσότεροι γαλαξίες σε σχήμα δακτυλίου στο σύμπαν σχηματίζονται μέσω εσωτερικών διαδικασιών, ανέφεραν οι ερευνητές. Μόνο 1 στα 1.000 στο σύγχρονο σύμπαν σχηματίζεται μέσω συγκρούσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα εφημερίδα, που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου στο περιοδικό Nature Astronomy, το σχήμα αυτού του γαλαξία φαίνεται να είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης με άλλο αντικείμενο.

Αυτή η μνημειακή σύγκρουση προσφέρει ενδείξεις για τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του πρώιμου σύμπαντος, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Λοιπόν, πώς δημιουργήθηκε το “μάτι του Sauron” του R5519;

Για να σχηματιστεί ένα δαχτυλίδι, ένας γαλαξίας όπως αυτός πρέπει να ξεκινήσει ως ένας ευρύς, επίπεδος δίσκος αστεριών και αερίου, ανέφεραν οι ερευνητές. Ένας τέτοιος δίσκος που σχηματίστηκε πριν από 9 δισεκατομμύρια χρόνια μετατράπηκε σε σπειροειδή γαλαξία . Ένας άλλος σχηματίστηκε η Ανδρομέδα, ένας γειτονικός γαλαξίας.

Όμως, ο δίσκος του R5519, αν πράγματι υπήρχε πριν από ένα άλλο αντικείμενο που τρύπησε αυτή την τρύπα στο κέντρο του, θα υπήρχε 2 δισεκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, μόλις 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

“Αυτή η ανακάλυψη είναι μια ένδειξη ότι η συναρμολόγηση δίσκων σε σπειροειδείς γαλαξίες συνέβη σε μια πιο εκτεταμένη περίοδο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως”, ανέφερε ο Kenneth Freeman, ένας αστρονόμος του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και συν-συγγραφέας της εφημερίδας.

Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι αστρονόμοι βλέπουν αυτήν την πρώιμη ιστορία του σύμπαντος.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi