Πολιτική

Το υπουργικό συμβούλιο επικυρώνει τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου επικύρωσε την Πέμπτη το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Το έργο υποστηρίζεται επίσης από την Ιταλία, η οποία όμως δεν έχει ακόμη υπογράψει τη συμφωνία.

Το έργο EastMed περιλαμβάνει αγωγό φυσικού αερίου 1.900 χιλιομέτρων για τη σύνδεση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρυπής δήλωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν στην Ιταλία να υπογράψει όποτε είναι έτοιμη.

Η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα στο κοινοβούλιο για έγκριση.

Ο Λακκοτρύπης δήλωσε ότι βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ανάθεσης τεσσάρων μελετών αξίας περίπου 35 εκατ. Ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ένας αφορά υποβρύχιες έρευνες, ενώ οι υπόλοιποι αφορούν την υποδομή, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του αγωγού.

Ερωτηθείς πώς η πανδημία του κορανοϊού μπορεί να επηρεάσει το έργο, ο υπουργός είπε ότι εταιρείες που εμπλέκονται σε τόσο μεγάλα έργα σχεδιάζουν χρόνια μπροστά και δεν βασίζονται στις τρέχουσες συνθήκες.

«Πολύ σύντομα η κοινοπραξία θα προχωρήσει στην εξεύρεση αγοραστών για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πιο σημαντικό κριτήριο που θα αποφασίσει εάν το έργο είναι εφικτό.

Ο αγωγός περιλαμβάνει 1.300 χιλιόμετρα υπεράκτιων και 600 χιλιόμετρα χερσαίων τμημάτων. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη Λεβαντίνης στο Ισραήλ και πεδία αερίου στα κυπριακά ύδατα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Το έργο περιλαμβάνει ένα τμήμα υπεράκτιων αγωγών 200 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από το πεδίο αερίου Leviathan του Ισραήλ και θα τελειώνει στην Κύπρο, συνδέοντας το πεδίο φυσικού αερίου της Αφροδίτης.

Ένας σταθμός 100MW θα κατασκευαστεί στην Κύπρο. Ένα τμήμα αγωγού υπεράκτιων 700 χιλιομέτρων θα συνδέσει τον αγωγό από την Κύπρο στην Κρήτη, όπου θα εγκατασταθεί ένας σταθμός 120MW.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi