Ειδήσεις και Νέα

Οι βαρβαρότητες Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Γράφει η Αναστασία Καραπατόγλου

Δικαίωμα του κάθε ατόμου μεμονωμένα και του κάθε λαού συνολικότερα, να ζει με τρόπο της επιλογής  του, όσο ακαλαίσθητος και επιβαρυμένος με φοβικά σύνδρομα και συμπλέγματα κατωτερότητας και μειωμένης αυτοεκτίμησης  αυτός είναι. Δικαίωμά του να πορεύεται με τις καλά ριζωμένες  πεποιθήσεις του, όσο αναχρονιστικές και πέρα για πέρα μακριά από τα ιδεώδη του ευρωπαϊκού πολιτισμού αυτές επιδεικνύονται. Δικαίωμά του όμως, μόνο εάν και εφόσον αυτές δεν προσβάλουν τις αξίες των υπολοίπων λαών και επιβουλεύονται τις ελευθερίες τους με πρακτικές που παραπέμπουν στον μεσαίωνα.

Εικόνες που μας φέρνουν στο μυαλό μία ήπια εκδοχή των ακραίων ισλαμιστών στην Παλμύρα μόλις λίγα χρόνια πριν. Άνθρωποι που γιορτάζουν  και δοξάζουν τη βούλησή τους να  επιβληθούν με τον πλέον βάρβαρο τρόπο σε άλλους  λαούς και ξένους προς αυτούς τόπους. Δοξάζουν χωρίς ίχνος αναστολών, χωρίς ίχνος αιδούς την  κατάλυση ενός κράτους, τον διωγμό  και αφανισμό μέρους του πληθυσμού αυτού και τον βασανισμό και δια της βίας αλλαγή γλώσσας, θρησκευτικής πίστεως  και κουλτούρας  των υπολοίπων εναπομείναντων . Γιορτάζουν και δοξάζουν την επιθετικότητα  και την κακώς εννοούμενη πολιτισμική και πολιτιστική επιβολή, μπροστά σε ένα παγκόσμιο σύμβολο, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αν μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να αποκαλούμαστε άνθρωποι με νου και πνεύμα, οφείλουμε να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε όλα εκείνα τα σημεία και χαρακτηριστικά που μας ορίζουν ευρωπαίους πολίτες. Οι άνθρωποι και τα έθνη που πιστεύουν, αποδέχονται και λειτουργούν υπό την σκέπη του ευρωπαϊκού πολιτισμού προχωράνε εμπρός, και εξελίσσονται προς το καλύτερο.

Όχι μόνο δεν μας αφορά, αλλά δεν έχουμε και ουδέ μία επιθυμία να καταδείξουμε την παραμικρή ανοχή σε λεγόμενα και πράξεις που μνημονεύουν κατά πολύ περασμένες και σκοτεινές εποχές και πολιτικές. Επιτακτική η αναγκαιότητα για διάγγελμα στα ευρωπαϊκά όργανα και διεθνείς οργανισμούς διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς  άμεσα, για την  αποκατάσταση της προσβολής συμβόλων που καθορίζουν μία ολόκληρη στάση ζωής,  εκατοντάδων εκατομμύριων πολιτών ανά τον πλανήτη, που επιλέγουν να χαρακτηρίζονται από τον δυτικό πολιτισμό και τις αρχές και αξίες που αυτός πρεσβεύει.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi