Πολιτική

Τσίπρας: «Να κλείσουμε τη συμφωνία για ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία»

Συνέντευξη στην Καθημερινή έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, όπου ανάμεσα σε άλλα σοβαρά θέματα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Ερωτηθείς για το θέμα, επισήμανε ότι ο κ. Κοτζιάς φεύγοντας είχε αφήσει σχέδιο ΠΔ, το οποίο είχε εγκρίνει ο κ. Τσίπρας, αλλά θεωρούσε αναγκαίο να προχωρήσει με νομοθετική διαδικασία. Τόνισε δε ότι έπρεπε, μετά τις Πρέσπες, να βρεθεί το timing για την επέκταση στο Ιόνιο, όπου η κυβέρνηση είχε τη διαπραγμάτευση για ΑΟΖ µε την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και για την επέκταση στην Κρήτη, όπου υπήρχε η διαπραγμάτευση ΑΟΖ µε την Αίγυπτο.

«Εάν το ερώτημά σας είναι εάν θα επιτρέπαμε στην Τουρκία να κάνει έρευνα 6 μίλια από τα ελληνικά νησιά, η απάντηση είναι προφανώς όχι. Όπως δεν της επιτρέψαμε και τον Οκτώβριο του 2018…», σημειώνει. Αναφέρει πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή θα αλλάξει τη στρατηγική «που είχαμε». Υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να δώσει συναίνεση «σε κρίσιμες αποφάσεις που δεν μπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση», αναφερόμενος «στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουμε τη συμφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».

Για το αν πρέπει να πάμε στη Χάγη με την Τουρκία, είπε ότι η στρατηγική πρέπει να είναι να κλείσουμε την ΑΟΖ µε την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο και αμέσως μετά να ορίσουμε και εμείς συντεταγμένες. Είπε ότι είναι παράνομο το σύμφωνο που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ και πως η Ελλάδα «διαμορφώνοντας συνεργασίες, αναδεικνύοντας την ευρωτουρκική πτυχή, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάθεση συντεταγμένων µε στόχο να προχωρήσουμε μέσα από διερευνητικές για την επίλυση της διαφοράς µας». Τόνισε δε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της γερμανικής προεδρίας σε σχέση με τον ευρωτουρκικό διάλογο και άσκησε κριτική ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει πάνω στο τραπέζι και την απειλή και τη θετική προοπτική, «πρέπει να έχεις στο τραπέζι και τις κυρώσεις αλλά και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης», καθώς και τη δυνατότητα ενός ισχυρού συστήματος νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi