Ειδήσεις και Νέα

Ο EastMed, 100 LNG Ships και τέσσερις ημερομηνίες Οριοθετούν ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Πρόκειται για έναν αγωγό ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα σημαντικά κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου». Αυτό δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

Κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τρία ήταν τα θέματα που προετοιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και κυριάρχησαν στις συναντήσεις μεταξύ των Πρωθυπουργών και Υπουργών. Ο EastMed, αμυντικές συμφωνίες και κυβερνοασφάλεια.

Ο EastMed έχει ιδιαίτερη σημασία για το Ισραήλ, περνάει το φυσικό αέριο της χώρας μέσα από ασφαλή χώρο για την Ευρώπη,και ασφαλή χώρο εννοούμε τον θαλάσσιο σε μια περιοχή όπου οι οριοθετήσεις ΑΟΖ ανάμεσα στις χώρες γίνονται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση αυτή των Ισραηλινών πάρθηκε 11 χρόνια πριν, όταν διέβλεπε ότι η Τουρκία, παρότι πιο οικονομική, θα ήταν αναξιόπιστη στην διαχείριση ενός τέτοιου αγωγού. Ήδη αυτή την αναξιοπιστία η Άγκυρα την δείχνει με τον TANAP.

Η Αίγυπτος, είναι η άλλη χώρα που θα ήθελε το αέριο της να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσα από έναν ασφαλή αγωγό. Όσα και να κερδίσει σε μια πολιτική ισορροπίας με την Τουρκία, τα κέρδη της από την συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στον EastMed θα είναι πολλά περισσότερα. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Αίγυπτος είναι η χώρα που έχει δει μεγάλα κέρδη και αποτελέσματα από τέτοια συνεργασία. Η Ενέργεια είναι αυτή που την κρατά για 40 και πλέον έτη σε μια παρατεταμένη ειρήνη με το Ισραήλ. Η ολοκλήρωση του EastMed θα συνεχίσει αυτή την ειρήνη, και πλέον όχι μόνο ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Αίγυπτος όσο και αν δείχνει πολιτικά την αδιάφορη τρίτη χώρα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, είναι αυτή που πρωτίστως θα ήθελε να λυθεί τώρα το θέμα.

Οι τέσσερις ημερομηνίες που οδηγούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Στις 9 Ιουνίου, στην Αθήνα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Ιταλό ομόλογο του, υπογράφουν την Οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συμφωνία η οποία όπως φαίνεται και από το τελικό κείμενο, είναι μια συμφωνία όπως γίνεται ανάμεσα σε όλα τα κράτη, με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Όμως η τελική της επιτυχία, θα κριθεί από τις εξελίξεις που δημιουργεί.

Λίγες ημέρες μετά, ο Έλληνας υπουργός ταξιδεύει στο Παρίσι, 15 Ιουνίου, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του. Την ίδια ημέρα Γάλλοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Τουρκία για την στάση μέσα στην συμμαχία και την δράση της στην Λιβύη. Μετά από τις δηλώσεις αυτές, οι δύο υπουργοί κάθονται δίπλα δίπλα, σε έναν τεράστιο συμβολισμό, και βρίσκονται σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε και τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σε αυτή την εικόνα ο Νίκος Δένδιας καταθέτει την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Την επόμενη ημέρα, 16 Ιουνίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μαζί με τους Νίκο Δένδια, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Κωστή Χατζηδάκη, βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ. Η παραμονή τους μέχρι και τις 17 Ιουνίου συνοδεύεται με υπογραφή συμφωνιών και δηλώσεων με σαφή μηνύματα προς όλες τις πλευρές, όχι μόνο στην Τουρκία. Όμως η δήλωση που έκανε εντύπωση και ουσιαστικά κατέδειξε και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, ήταν αυτή του ο Αλέξανδρου Διακόπουλου, Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ ανέφερε «εάν η Ελλάδα συνθηκολογήσει, εάν καταφέρουν να μας «φινλανδοποιήσουν», να μας βάλουν στη γωνία και να μας βγάλουν από το κάδρο, το Ισραήλ ως ένα βαθμό θα υποφέρει. Η Τουρκία θα καταστεί για το Ισραήλ απειλή μεγαλύτερη από ό,τι το Ιράν».

Την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, είναι η ημερομηνία που ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στο Κάϊρο για συζητήσεις με την Αιγυπτιακή πλευρά για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Τι θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες, γιατί όλες τις προηγούμενες οι συζητήσεις ανάμεσα στις ομάδες εργασίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Όμως για την ημερομηνία αυτή πρέπει να κρατήσουμε κάτι σημαντικό, ανακοινώθηκε πριν από τις 9 Ιουνίου, πριν δηλαδή καταλήξουν σε συμφωνία Ελλάδα και Ιταλία. Και είναι γνωστό ότι η Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες γραφόταν μέχρι τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.

Ο ρόλος των Ελληνόκτητου στόλου LNG

Η Αίγυπτος για την μεταφορά του φυσικού της αερίου στην Ευρώπη θα έχει δύο επιλογές, ο EastMed και η υγροποίηση του και μεταφορά. Στην Μεσόγειο θάλασσα, στην μεταφορά του LNG θα κυριαρχήσει ο Ελληνόκτητος στόλος ο οποίος θα φτάσει σε σημείο να αριθμεί περισσότερα από 100 LNG Ships. Ήδη ο στόλος αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στην μεταφορά του ΥΦΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα και εν μέσω Πανδημίας, ένα από αυτά τα πλοία μετέφερε ΥΦΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα.

Η Αίγυπτος θα βασιστεί σε αυτόν τον στόλο, ο οποίος θα αποτελεί συνέχεια μιας ενεργειακής συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Το Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία.

e-enimerosi

Με δικό της ψηφοδέλτιο η “Επιτροπή για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο”.

e-enimerosi