Πολιτική

Νίκος Δένδιας, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας Noureddine Erra.

Συζήτηση για την ενίσχυση της συνεργασίας, τις περιφερειακές εξελίξεις και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τυνησίας Νίκος Δένδιας και Noureddine Erra αντίστοιχα.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της Λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς. Στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο.
Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι, σήμερα, στην Τύνιδα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες που επισκέπτομαι, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.
Θα ήθελα να συγχαρώ την κυβέρνηση της Τυνησίας για την επιτυχημένη διαχείριση αυτής της, χωρίς προηγούμενο, κρίσης της πανδημίας. Η Τυνησία είναι μία από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες σε αυτό το πεδίο.
Διερευνήσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις. Συμφωνήσαμε από κοινού ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση.
Η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών που μόλις υπογράψαμε με τον αγαπητό μου συνάδελφο αποτελεί απόδειξη ως προς τούτο. Συζητήσαμε, ακόμα, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή.
Με χαροποιεί το γεγονός ότι μοιραζόμαστε με την Τυνησία μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi