Κοινωνία Κόσμος

Η οπτικοποίηση δείχνει ακριβώς πώς οι μάσκες προσώπου σταματούν τη μετάδοση COVID-19

Χωρίς μάσκα, τα σταγονίδια που παράγονται κατά τη διάρκεια του βήχα μπορούν να ταξιδέψουν έως και μερικά μέτρα. Με μια μάσκα, αυτή η απόσταση μειώνεται σε μερικά εκατοστά.

Για να προσομοιώσουν έναν βήχα, οι ερευνητές συνέδεσαν το κεφάλι μίας κούκλας με μια μηχανή ομίχλης (η οποία δημιουργεί έναν ατμό από νερό και γλυκερίνη) και χρησιμοποίησαν μια αντλία για να αποβάλουν τον ατμό μέσω του στόματος της κούκλας. Στη συνέχεια οπτικοποίησαν τα σταγονίδια ατμών χρησιμοποιώντας ένα “φύλλο λέιζερ” που δημιουργήθηκε περνώντας έναν πράσινο δείκτη λέιζερ μέσω μιας κυλινδρικής ράβδου. Σε αυτήν την εγκατάσταση, προσομοιωμένος βήχας εμφανίζεται ως ένας λαμπερός πράσινος ατμός που ρέει από το στόμα της κούκλας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν διάφορους τύπους μη ιατρικών μασκών στο κεφάλι της κούκλας για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά τους στο μπλοκάρισμα του «βήχα». Αυτά περιελάμβαναν μια σπιτική μάσκα ραμμένη με δύο στρώσεις βαμβακερού υφάσματος που χρησιμοποιείται για το πάπλωμα, ένα μονό στρώμα φουλάρι, ένα χαλαρά διπλωμένο βαμβακερό μαντήλι και μια μη αποστειρωμένη μάσκα σε σχήμα κώνου που πωλείται στα φαρμακεία.

Διαπίστωσαν ότι, χωρίς κάλυψη μάσκας, οι προσομοιωμένοι βήχα ταξίδεψαν έως και μερικά μέτρα σε 50 δευτερόλεπτα.

Σε μια νέα οπτικοποίηση, οι ερευνητές προσομοίωσαν έναν βήχα, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας λαμπερός πράσινος ατμός που ρέει από το στόμα ενός μανεκέν. Οι απεικονίσεις δείχνουν ότι οι μάσκες προσώπου μειώνουν δραματικά την εξάπλωση σωματιδίων σταγονιδίων βήχα. Οι σπιτικές μάσκες υφασμάτων (πάνω) και οι μάσκες τύπου κώνου (κάτω) λειτούργησαν καλύτερα για τη μείωση της εξάπλωσης σταγονιδίων, αν και υπήρχε κάποια διαρροή στο πάνω μέρος της μάσκας σε κάθε περίπτωση.
(Εικόνα: © Florida Atlantic University, College of Engineering and Computer Science)

Η σπιτική ραμμένη βαμβακερή μάσκα  με τα πολλαπλά στρώματά της και την άνετη εφαρμογή  μείωσε την εξάπλωση των σταγονιδίων περισσότερο, αν και υπήρχε κάποια διαρροή στην κορυφή της μάσκας μεταξύ της μύτης και του υφάσματος. Όταν η κούκλα φορούσε αυτή τη μάσκα, τα σταγονίδια ταξίδεψαν μόλις 1 εκατοστό μπροστά από το πρόσωπο. Η μάσκα σε σχήμα κώνου λειτούργησε επίσης καλά, με σταγονίδια να ταξιδεύουν περίπου 20 εκατοστά από το πρόσωπο.

Ωστόσο, η μονόχρωμη μπαντάνα (κατασκευασμένη από ελαστικό υλικό μπλουζάκι) και το διπλωμένο μαντήλι ήταν λιγότερο αποτελεσματικά. Τα σταγονίδια διέρρευσαν μέσω του υλικού της μάσκας και ταξίδεψαν πάνω από 1 μέτρο με το μαντήλι.

Ακόμα, “αν και οι μη ιατρικές μάσκες που δοκιμάστηκαν σε αυτή τη μελέτη παρουσίασαν διαφορετικούς βαθμούς διαρροής ροής, είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικές στην αποτροπή της διασποράς μεγαλύτερων αναπνευστικών σταγονιδίων”.

“Η προώθηση της ευρείας ευαισθητοποίησης σχετικά με αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα για το COVID-19 είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή, καθώς παρατηρούμε σημαντικές αυξήσεις σε περιπτώσεις μολύνσεων COVID-19.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi