ΔιασποράΠολιτική

Γερμανία: Φορολογική δήλωση. Βασικές πληροφορίες και αλλαγές.

Βασικές πληροφορίες:

Στη Γερμανία υπάρχουν συνολικά 6 κατηγορίες φορολόγησης στις οποίες ανήκει ο φορολογούμενος κατά κανόνα ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση.
Από το 2013 η κατηγορία καταγράφεται στο ηλεκτρονικό δελτίο φορολόγησης εισοδήματος
Lohnsteuerabzugsmerkmalen (ELStAM)

Κατηγορίες:

  • Steuerklasse 1 Αγαμοι, διαζευγμένοι, οι ευρισκόμενοι μόνιμα σε διάσταση
  • Steuerklasse 2 Εργαζόμενος μονογονεϊκής οικογένειας
  • Steuerklasse 3 Παντρεμένοι ή ζευγάρια που ζουν μόνιμα μαζί που έχουν διαφορετικό εισόδημα (το μέλος που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα παίρνει την κατηγορία 3)
  • Steuerklasse 4 Παντρεμένοι ή ζευγάρια που ζουν μόνιμα μαζί που έχουν το ίδιο περίπου εισόδημα.
  • Steuerklasse 5 Παντρεμένοι (βλέπε κατηγορία 3). Σ αυτήν την κατηγορία ανήκει ο εργαζόμενος του ζευγαριού που λαμβάνει το μικρότερο εισόδημα
  • Steuerklasse 6 Εάν κάποιος έχει περισσότερες από μια εργασία . Σ αυτήν την κατηγορία δηλώνεται η δεύτερη ή τρίτη κλπ εργασία. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν αφορά όσους από δεύτερη εργασία κερδίζει κάτω των 450 €

 

Παραδείγματα:
1. Η Μαρία και ο Γιώργος εργάζονται και έχουν 4000 € (μεικτό εισόδημα) η Μαρία και 2000 € ο Γιώργος.
Η Μαρία παίρνει την κατηγορία 3 και ο Γιώργος την 5

2. Η Μαρία και ο Γιώργος εργάζονται και έχουν 2000 € (μεικτό εισόδημα) η Μαρία και 1900 € ο Γιώργος.
Και οι δυο παίρνουν την κατηγορία 4

3. Ο Γιώργος ζει μόνος του και εργάζεται.
Ανήκει στην κατηγορία 1  (Από το 2015 ανήκουν στην κατηγορία αυτή και όσων έχουν αποβιώσει οι σύντροφοι τους)

4.  Η Μαρία ζει μόνη της με ένα παιδί.
Ανήκει στην κατηγορία 2

5. Ο Γιώργος εργάζεται, δεν είναι παντρεμένος και κερδίζει 3.000 € από την μια εργασία και 1.000 € από μια δεύτερη.
Ο Γιώργος ανήκει στην 1η και στην 6η κατηγορία

Η φορολογική δήλωση

Η φορολογική δήλωση εισοδήματος για το 2019 πρέπει να κατατεθεί το αργότερο έως 31 Ιουλίου 2020. Σε περίπτωση που την καταθέσετε μέσω φοροτεχνικού γραφείου τότε μπορεί να κατατεθεί μέχρι την τελευταία μέρα του μεθεπόμενου Φεβρουαρίου.
Αλλαγές :
  • Έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2018 το αφορολόγητο όριο κατά 168 € ετησίως. Δηλαδή 9.168 ευρώ. Για ζευγάρια το ποσό είναι διπλάσιο.
  • Όποιος επενδύει σε προγράμματα συνταξιοδότησης είτε σε δημόσια είτε σε προγράμματα επαγγελματική μορφής ή Rürup-Rente μπορεί να δηλώσει τα χρήματα στα ειδικά έξοδα (Sonderausgaben) και εκπίπτει της εφορίας το 88% (86% το 2018).
  • Αν ο εργοδότης πληρώνει για τον εργαζόμενο παροχές σε είδος όπως διατροφή ή διαμονή τότε ο φορολογούμενος φορολογείται ημερησίως για το πρωινό με 1,77 €, μεσημεριανό ή βραδινό 3,30 € για διαμονή 7,70 € .
  • Αν ο εργοδότης πληρώνει το εισιτήριο του εργαζόμενου για τα ΜΜΜ τότε το συγκεκριμένο ποσό είναι από το 2019 αφορολόγητο.
  • Μετακόμιση: Όποιος μετά τις 30 Απριλίου 2019 μετακόμισε λόγω εργασίας μπορεί να απαλλαγεί του μεγαλύτερου ποσού των εξόδων. Ακόμη και για βοηθητικά μαθήματα (φροντιστήρια) στα παιδιά που για το λόγο αυτό ήταν αναγκαία δηλ. λόγω της μετακόμισης
  • Υπηρεσιακό αυτοκίνητο το οποίο ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί και ιδιωτικά πρέπει να φορολογηθεί καθώς θεωρείται “οικονομικό πλεονέκτημα”. Αν όμως το αυτοκίνητο είναι ηλεκτρονικό τότε απαλλάσσεται κατά το ήμισυ της εφορίας και αυτό αν ο εργαζόμενος το χρησιμοποιεί από 1.1.2019 και μετά. Το ποδήλατο αντίθετα που διαθέτει ο εργοδότης στον εργαζόμενο δεν φορολογείται πλέον.
Αλλαγές στους γονείς 
  • Το αφορολόγητο όριο για παιδιά το 2019 αυξήθηκε από 4788 € σε 4980 €
  • Επίδομα τέκνων: Αυξήθηκε κατά 10 € (204 € για πρώτο και δεύτερο παιδί – 210 € για τρίτο και 235 € για τέταρτο .Σημείωση ότι η εφορία κάνει αυτόματα προς όφελος του φορολογούμενου τον ισολογισμό. 
  • Τι διαφορά μεταξύ Kindergeld  και Kinderfreibetrag θα τη δείτε εδώ https://doryforos-europa.blogspot.com/search?q=Kinderfreibetrag
  • Baukindergeld: Όποιος θέλει να αιτηθεί του επιδόματος έχει πλέον περισσότερο χρόνο καθώς η αρμόδια τράπεζα KfW-Bank αύξησε το χρόνο σε έξι μήνες από τη στιγμή που ο φορολογούμενος κατοικεί στο σπίτι που αγόρασε . Περισσότερα  https://doryforos-europa.blogspot.com/search?q=Baukindergeld
Ελεύθεροι επαγγελματίες 
  • Όπως για τους εργαζόμενους και για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύει  η φορολόγηση μόνο κατά το ήμισυ ενός υπηρεσιακού αυτοκινήτου εάν αυτό είναι ηλεκτρονικό ή υβριδικό. Πάλι ισχύει ότι πρέπει να έχει αγοραστεί το ΙΧ μετά την 1η Ιανουαρίου 2019
Για ιδιοκτήτες κατοικιών (νέες κατασκευές) 
  • Οι ιδιοκτήτες νεόκτιστων διαμερισμάτων που τα ενοικιάζουν μπορούν τα πρώτα 4 χρόνια δηλώνουν έκαστος 5% του κόστους κατασκευής ή αγοράς επιπλέον των γνωστών απαλλαγών (2% ). Υπάρχει σύμφωνα με το Stiftung Warentest ανώτατο όριο 2.000 τ.μ. όπως επίσης ότι το αίτημα οικοδόμησης πρέπει να έχει γίνει μετά το Σεπτέμβριο του 2018 και να έχει κατατεθεί το αργότερο μέχρι τέλος του 2021.
Συνταξιούχοι
  • Όποιος έχει λάβει για πρώτη φορά σύνταξη το 2019 πρέπει να φορολογηθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο 78% . Για τους προηγούμενους συνταξιούχους δεν αλλάζει κάτι.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi