Ιστορία Πολιτισμός

Απαγγέλλουν Ομήρου Οδύσσεια σε νέα σειρά του Netflix και μάλιστα από το πρωτότυπο [βίντεο].

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε υποθέτουμε η τελευταία φορά που μια αμερικανική σειρά του Netflix δανείζεται κομμάτια από την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε τις αμέτρητες φορές που το Χόλιγουντ εν γένει θέλησε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ιστορικά γεγονότα ή στοιχεία μυθοπλασίας από την Αρχαία Ελλάδα (Τροία, Οδύσσεια, 300, Μέγας Αλέξανδρος κ.α.).

Ωστόσο, συνήθως οι αναφορές στην Ελλάδα γίνονται… μεταφρασμένες. Αυτή τη φορά στη δεύτερη σεζόν του «The Umbrella Academy» του Netflix παρακολουθήσαμε και μάλιστα δύο φορές τους πρωταγωνιστές να διαβάζουν τις πρώτες λέξεις του έπους του Ομήρου από το πρωτότυπο.

Παρότι η προφορά είναι μάλλον απογοητευτική, το αυτί του Ελληνα που εκπαιδεύτηκε πάνω στο πρωτότυπο της Οδύσσειας στο Γυμνάσιο είναι σε θέση να αναγνωρίζει αμέσως τους στίχους της. Ειδικά αν πρόκειται για τις πρώτες λέξεις του Ομήρου, τον πρώτο στίχο, της πρώτης ραψωδίας, πριν ξεκινήσει να περιγράφει την περιπετειώδη επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Ο Ομηρος σε σειρά φαντασίας του Netflix
Για όσους δεν παρακολουθούν σειρές φαντασίας, που έχουν ξεπηδήσει από σελίδες κόμικ, να σας ενημερώσουμε πως το «The Umbrella Academy» είναι μία από αυτές. Πρόκειται για την ιστορία επτά ξεχωριστών παιδιών, με υπερφυσικές δυνάμεις, τα οποία και «συλλέγει» ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος προκειμένου να δημιουργήσει μια ομάδα υπερηρώων που θα σώσουν τον κόσμο από την Αποκάλυψη.

Η ασυνήθιστη οικογένεια συμπληρώνεται από έναν ομιλούντα πίθηκο, μια μητέρα ρομπότ και εξαντλητική προπόνηση προκειμένου κάθε ένα από τα παιδιά, τα οποία και ο εκκεντρικός πατέρας τους αποκαλεί με αριθμούς (Ο Νο. 1, ο Νο. 2 κ.λπ.), να μάθει να τιθασεύει την ξεχωριστή του ικανότητα.

Η δεύτερη σεζόν της σειράς «The Umbrella Academy» του Netflix
Την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, το Netflix έδωσε στην πλατφόρμα του τα επεισόδια του δεύτερου κύκλου της σειράς, με τους φανατικούς να αγωνιούν για την τύχη των ηρώων που διέφυγαν της αποκάλυψης κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό και βρέθηκαν στο Ντάλας της δεκαετίας του ’60, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι.

https://twitter.com/GirlNoPote/status/1289375328809308163?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1289375328809308163%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fzoi%2Fapaggelloyn-omiroy-odysseia-seira-toy-netflix

Ανάμεσα στις ειδικές δεξιότητες των πρωταγωνιστών, ο Νο. 5 διαθέτει την ικανότητα να ταξιδεύει στον χρόνο και είναι εκείνος που επιχειρεί να σώσει την οικογένειά του από την καταστροφή, στέλνοντας ωστόσο κάθε έναν από τους αδερφούς του στο ίδιο σημείο, αλλά σε διαφορετικό χρόνο (με απόσταση ενός χρόνου σχεδόν ο καθένας).

Ανάμεσα στο χαοτικό ομολογουμένως σενάριο, ειδικά για κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει τη σειρά, οι υπερήρωες προσπαθούν να πλησιάσουν τον εκκεντρικό πατέρα τους (που αγνοεί φυσικά την ύπαρξή τους, καθώς δεν έχουν γεννηθεί παρά 25 χρόνια αργότερα, το 1989) ώστε να τους βοηθήσει να μαζέψουν το χρονικό χάος που δημιούργησαν και να σταματήσουν μια πυρηνική σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης.

Βίντεο: Ο στίχος από την Ομήρου Οδύσσεια στη σειρά του Netflix

Ο Νο. 5, λοιπόν, πλησιάζοντας τον πατέρα του, ακούγεται στο έκτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν να μιλά μια ακαταλαβίστικη γλώσσα για οποιονδήποτε άλλον, πλην των Ελλήνων.

Ο νεαρός απαγγέλλει τον πρώτο στίχο από την Ομήρου Οδύσσεια προκαλώντας το ενδιαφέρον του πατέρα του. «ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλά πλάγχθη» φωνάζει -με δυσκολία ομολογουμένως- ο Αμερικανός ηθοποιός της σειράς του Netflix, που στη νεοελληνική μεταφράζεται ως: «Τὸν ἄντρα τὸν πολύπραγο τραγούδησέ μου, ὦ Μοῦσα».

Σκηνή από τη σειρά του Νetflix «The Umbrella Academy», όπου ο πρωταγωνιστής διαβάζει «Ομήρου Οδύσσεια» από το πρωτότυπο

Ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος στη σειρά του Netflix «The Umbrella Academy» φαίνεται να διαβάζει και εκείνος με τη σειρά του από την Ομήρου Οδύσσεια στον μετέπειτα υπηρέτη του, πίθηκο «Πόγκο», που κοιμάται σαν πουλάκι ακούγοντας τα λόγια του Αρχαίου Ελληνα ραψωδού.
Πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας