Ειδήσεις και Νέα

Associated Press: Η Ελλάδα σχεδιάζει ασκήσεις του ναυτικού της στην μεσόγειο. Η Τουρκία αντιτίθεται

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα – Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις ξεκινώντας την Τρίτη στην ανατολική Μεσόγειο κοντά σε μια αμφισβητούμενη περιοχή όπου η Τουρκία αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ανέφεραν οι αρχές, αντλώντας μια θυμωμένη απάντηση από την Τουρκία.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων, στέλνοντας τον υπουργό Εξωτερικών της τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα την Τρίτη.

Η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί τον ισχυρισμό της Ελλάδας για αποκλειστικά δικαιώματα στα ύδατα όπου ερευνά το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής έχουν υποστηρίξει ευρέως την Ελλάδα στη διαμάχη, αλλά οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες από το αίτημα της Ελλάδας να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τα δικαιώματα της Μεσογείου Θάλασσας έχουν επαναληφθεί σε όλη την Ευρώπη.

Οι τριήμερες ασκήσεις της Ελλάδας θα ξεκινήσουν νοτιοανατολικά του ελληνικού νησιού της Κρήτης, ανέφεραν αξιωματούχοι στην Αθήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας με τις ασκήσεις.

Η ανακοίνωση είναι «μια χαλασμένη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ακτών και των πλοίων στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία. «Από τώρα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη υπεύθυνη για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην περιοχή».

Η Τουρκία λέει ότι το Oruc Reis υποτίθεται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την Πέμπτη. Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την απόσυρσή της, έστειλε τα δικά της πολεμικά πλοία στην περιοχή και έθεσε σε εγρήγορση τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η Αθήνα αναφέρει ότι οι εντάσεις οδήγησαν σε μια μικρή σύγκρουση νωρίτερα αυτό το μήνα μεταξύ μιας ελληνικής φρεγάτας και μιας τουρκικής φρεγάτας, στην οποία κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε τη Δευτέρα να μην εγκαταλείψει την αναζήτηση ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει το παραμικρό βήμα πίσω σχετικά με τις επιχειρήσεις του Orus Reis ούτε (σχετικά με) τον (ναυτικό) στόλο μας», είπε. «Αντιθέτως, η Τουρκία θα ενεργήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της και των νόμων της περιοχής».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας θα προσπαθήσει να αναζωογονήσει τις συνομιλίες με στόχο την μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο άβολων γειτόνων.

«Από την άποψή μας, απαιτείται άμεσος διάλογος και βήματα και από τις δύο πλευρές για να μειώσουμε την κατάσταση για να βρούμε μια λύση για (μείωση) των εντάσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Christofer Burger σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Έχουμε μεγάλη ανησυχία ότι αυτές οι εντάσεις … θα μπορούσαν να έχουν ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες».

Η Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είναι μεταξύ των εθνών της ΕΕ που θεωρούνται απρόθυμα να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο αυτήν την εβδομάδα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi