Διασπορά

Στη Βασιλεία της Ελβετίας θα διεξαχθεί στις 14/9/2020 δημοπρασία μεγάλου αριθμού αγαλμάτων, αγγείων, κοσμημάτων κ.ά. από την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο.

Οι αρμόδιοι φορείς (ΥΠΠΟ) της Ελληνικής Κυβέρνησης θα πρέπει να ελέγξουν εάν για κάποια από αυτά τα προς πώληση αντικείμενα υπάρχει αναγκαιότητα θεσμικής παρέμβασης και δυνατότητα επαναπατρισμού.
Για το σκοπό αυτό, η Μέλισσα του Ελληνισμού (με έδρα τη Λωζάννη), θα ενημερώσει άμεσα την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ελβετία για την υπόθεση αυτή.

Ενδεικτικά, μια φωτογραφία από τον κατάλογο της δημοπρασίας: αττικός αμφορέας του 500 π.Χ. που απεικονίζει τον Διόνυσο να πλαισιώνεται από δύο Μαινάδες (νύμφες) που χορεύουν. Κομψοτέχνημα ανεκτίμητης αξίας, όμως ο οίκος δημοπρασίας εκτιμά ότι θα πωληθεί γύρω στα 25.000 ευρώ σε κάποιον ιδιώτη συλλέκτη.

Ο κατάλογος της δημοπρασίας εδώ.

Η κ. Αικ. Ξαγοράρη, Πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία, απάντησε στην επιστολή μας (Μέλισσα του Ελληνισμού – Melissa pour l’Hellénisme) σχετικά με τη δημοπρασία αρχαιοτήτων στη Βασιλεία. Θα ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα για τις δικές τους ενέργειες.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Οι Ελληνίδες σολίστ, η Ελένη Χαραλάμπους και η Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου σε ρεσιτάλ στην Αυστρία με έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

e-enimerosi