Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η NASA επιτρέπει σε εμπορικούς συνεργάτες να πετούν ωφέλιμα φορτία στη Σελήνη

Η NASA έχει εκδώσει ένα άλλο αίτημα στους 14 συνεργάτες της σε εμπορικό σεληνιακό ωφέλιμο φορτίο (CLPS) να υποβάλουν προσφορά για να πετάξουν ωφέλιμο φορτίο στη Σελήνη. Το αίτημα ζητά από τους συνεργάτες να πραγματοποιήσουν 10 επιστημονικές έρευνες και επιδείξεις τεχνολογίας της NASA σε μια μη πολική περιοχή της Σελήνης το 2022.

Μέσω της πρωτοβουλίας CLPS, η NASA αξιοποιεί τους εμπορικούς της εταίρους για να προσγειώσει γρήγορα επιστημονικά όργανα και τεχνολογικές επιδείξεις στη Σελήνη. Η πρωτοβουλία αποτελεί βασικό μέρος του προγράμματος Artemis της NASA. Το ωφέλιμο φορτίο επιστήμης και τεχνολογίας θα βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για ανθρώπινες αποστολές στη σεληνιακή επιφάνεια. Ένας πάροχος θα επιλεγεί έως το τέλος του έτους, καθιστώντας τον το έκτο έργο ανάθεσης.

Τα ωφέλιμα φορτία, που συλλογικά αναμένεται να είναι περίπου 200 λίβρες (100 κιλά) σε μάζα, περιλαμβάνουν:

  • Regolith Adherence Characterization (RAC): θα καθορίσει πώς το σεληνιακό regolith κολλά σε μια σειρά υλικών που εκτίθενται στο περιβάλλον της Σελήνης σε διαφορετικές φάσεις πτήσης. Τα συστατικά θα προέρχονται από την εγκατάσταση Materials International Space Station Experiment (MISSE) που βρίσκεται επί του παρόντος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
  • Lunar Retroreflectors επόμενης γενιάς (NGLR): θα χρησιμεύσει ως στόχος για τα λέιζερ στη Γη να μετρήσουν με ακρίβεια την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Αυτοί οι retroreflectors, ένας από τους οποίους θα πετάξει σε αυτήν την αποστολή, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση διαφόρων πτυχών του σεληνιακού εσωτερικού και την αντιμετώπιση θεμελιωδών θεμάτων φυσικής.
  • Lunar Environment Heliospheric X-ray Imager (LEXI): θα τραβήξει εικόνες της αλληλεπίδρασης της μαγνητόσφαιρας της Γης με τη ροή φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος.
  • Επαναδιαμορφώσιμο, Σύστημα Ανοχής Ακτινοβολίας Υπολογιστή (RadPC): στοχεύει στην επίδειξη μιας τεχνολογίας υπολογιστικής ανθεκτικής στην ακτινοβολία. Λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας και μαγνητικού πεδίου της Σελήνης, η ακτινοβολία από τον Ήλιο θα είναι μια πρόκληση για τα ηλεκτρονικά. Αυτή η έρευνα θα χαρακτηρίσει επίσης τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας στην σεληνιακή επιφάνεια.
  • Το Lunar Magnetotelluric Sounder (LMS): σχεδιασμένο για να χαρακτηρίζει τη δομή και τη σύνθεση του μανδύα της Σελήνης μελετώντας ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Η έρευνα θα κάνει χρήση ενός μαγνητόμετρου εφεδρικού πτήσης, μιας συσκευής που μετρά μαγνητικά πεδία, που δημιουργήθηκε αρχικά για το διαστημικό σκάφος Mars Atmosphere και Volatile EvolutioN (MAVEN) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
  • Σεληνιακό Όργανο για Θερμική Εξερεύνηση κάτω από την επιφάνεια με ταχύτητα (LISTER): σχεδιασμένο για τη μέτρηση της ροής θερμότητας από το εσωτερικό της Σελήνης. Ο ανιχνευτής θα προσπαθήσει να τρυπήσει 7 έως 10 πόδια (2 έως 3 μέτρα) στον σεληνιακό regolith για να διερευνήσει τις θερμικές ιδιότητες της Σελήνης σε διαφορετικά βάθη.
  • Lunar PlanetVac (LPV): μια τεχνολογία για την απόκτηση και μεταφορά σεληνιακού regolith από την επιφάνεια σε άλλα όργανα που θα αναλύουν το υλικό ή θα το τοποθετούν σε ένα δοχείο που θα μπορούσε να επιστρέψει ένα άλλο διαστημικό σκάφος στη Γη.
  • Στερεοφωνικές κάμερες για μελέτες επιφανείας σεληνιακού Plume (SCALPSS 1.1): θα καταγράψει δεδομένα βίντεο και ακίνητης εικόνας της περιοχής κάτω από το προσγείωση, λίγο πριν από το σημείο που το λοφίο κινητήρα διαταράσσει πρώτα τη σεληνιακή επιφάνεια μέσω του τερματισμού του κινητήρα. Οι κάμερες μεγάλου εστιακού μήκους θα καθορίσουν την τοπογραφία επιφανείας πριν από την προσγείωση. Η φωτογραμμετρία θα χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή της μεταβαλλόμενης τρισδιάστατης επιφάνειας κατά την προσγείωση. Η κατανόηση της φυσικής της εξάτμισης πυραύλων στο regolith και η μετατόπιση σκόνης, χαλικιών, πετρωμάτων κ.λπ., είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του καλύτερου τρόπου άμβλυνσης της εκτίναξης κατά την τελική φάση της πτήσης / προσγείωσης στη Σελήνη και άλλων ουράνιων σωμάτων.
  • Electrodynamic Dust Shield (EDS): μια τεχνολογία που παράγει ένα μη ομοιόμορφο ηλεκτρικό πεδίο χρησιμοποιώντας ποικίλη υψηλή τάση σε πολλά ηλεκτρόδια. Το μη ομοιόμορφο πεδίο δημιουργεί μια δύναμη διηλεκτροφορητικής (DEP) η οποία, με τη σειρά της, μετακινεί τα σωματίδια, και έχει πιθανές επιπτώσεις σε θερμικά θερμαντικά σώματα, υφάσματα διαστημικών ρούχων, γείσα, φακούς κάμερας, ηλιακούς συλλέκτες και πολλές άλλες τεχνολογίες.
  • Lunar GNSS Receiver Experiment (LuGRE): βάσει του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS) των ΗΠΑ, το LuGRE θα συνεχίσει να επεκτείνει την εμβέλεια των σημάτων GPS και, εάν είναι επιτυχής, να είναι ο πρώτος που θα διακρίνει τα σήματα GPS σε σεληνιακές αποστάσεις.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi