Κοινωνία Κόσμος

Ο George Bizos, δικηγόρος κατά του απαρτχάιντ που υπερασπίστηκε τη Μαντέλα, πέθανε στα 92 του

Ο πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπησε τον πελάτη και τον φίλο του στη λεγόμενη δίκη Ριβόνια ηγετών του Εθνικού Κογκρέσου της Αφρικής στη δεκαετία του 1960.

Ο Γιώργος Μπίζος, ο οποίος εγκατέλειψε τη ναζιστική κατοχή της πατρίδας του στην Ελλάδα σε ηλικία 13 ετών για να γίνει ένας από τους πιο εξέχοντες δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Νότιας Αφρικής, υπερασπιζόμενος τους μαύρους που στερήθηκαν αυτά τα δικαιώματα και επινόησε μια φράση τριών λέξεων που μπορεί να προστατεύει τον πελάτη και τον φίλο του Ο Νέλσον Μαντέλα από την εκτέλεση, πέθανε την Τετάρτη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ήταν 92 ετών.

Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε το θάνατο σε τηλεοπτική ενημέρωση. Δεν δόθηκε καμία αιτία, αλλά είπε ότι η υγεία του κ. Μπίζος είχε αρχίσει πρόσφατα να επιδεινώνεται.

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς και μαχητικής καριέρας, ο κ. Μπίζος ήταν ένας από τους λίγους δικηγόρους που ζήτησαν αποζημίωση για τα θύματα φυλετικού διαχωρισμού μέσω του ίδιου του νομικού συστήματος που το επέβαλε. Ενώ ήταν βαθιά ελαττωματικό από τη διαδεδομένη προκατάληψη των καιρών, το νομικό κατεστημένο της Νότιας Αφρικής προσέφερε κάποια λεπτή προστασία στους κατηγορούμενους υπό ένα καθεστώς λευκής μειονότητας που ήθελε να καυχηθεί για προσήλωση στις δυτικές αξίες.

Με τις μαύρες ρόμπες του δικηγόρου του και τη λευκή άμυλο, ο κ. Μπιζός άσκησε τις δεξιότητές του καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1950 σε απομακρυσμένες αγροτικές αυλές, όπου οι αρχές επιδίωξαν να αναπτύξουν νόμο για το απαρτχάιντ εναντίον ελάχιστων γνωστών παραβατών, πολύ πριν από τις καλά δημοσιευμένες δίκες που παγώνουν τη φήμη του.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi