Πολιτική

Μιχάλης Ιγνατίου: Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο στην Κύπρο

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, με την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο είναι σαν να απαντούν οι ΗΠΑ στους Ρώσους που προσφέρθηκαν μέσω Λαβρόφ να μεσολαβήσουν ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, λέγοντας ότι «εμείς θα το κάνουμε»

Έκτακτη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μεγαλόνησο. Ο κ. Πομπέο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με βασικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, «πρόκειται για μία σημαντική επίσκεψη, την οποία χρωστούσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν την τελευταία στιγμή αναγκάστηκε να την αναβάλει, διότι έπρεπε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον». Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατιου «η επίσκεψη αποφασίστηκε μόλις την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, τηλεφώνησε στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών και τον ενημέρωσε ότι ο κ. Πομπεο θα ήθελε να συναντηθεί μαζί του και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη».

«Το αεροπλάνο του κ. Πομπέο θα φτάσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προερχόμενο από το Κατάρ. Από τη Λάρνακα ο κ. Πομπέο θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα γίνει η συνάντηση και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Λάρνακα από όπου και θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον. Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ωρών», πρόσθεσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Θυμίζω ότι πριν τη συγκεκριμένη απόφαση προηγήθηκε συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπου έκαναν ανασκόπηση για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλες περιοχές του κόσμου» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, «είναι μία σημαντική επίσκεψη διότι ακολουθεί εκείνη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών. Η Αμερική έπρεπε να δηλώσει παρουσία στην περιοχή και το κάνει με τον κ. Πομπέο, τον μεγάλο αντίπαλο του κ. Λαβρόφ. Επίσης, στην Ουάσινγκτον παρά το γεγονός πως λένε επίσημα ότι οι Γερμανοί κάνουν καλή δουλειά στο θέμα της διαπραγμάτευσης, φαίνεται πως πιστεύουν ότι χρειάζονται βοήθεια, καθώς οι προσπάθειες της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Δηλαδή, δεν έχουμε την αποκλιμάκωση που θα οδηγούσε στην έναρξη διαλόγου».

«Η γερμανική διαπραγμάτευση αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, όμως στη συγκεκριμένη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος. Επομένως, η επίσκεψή του Μάικ Πομπέο έχει να κάνει αφενός με τη συνέχιση της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και  τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αφετέρου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θέλει να συμπεριλάβει στο σκηνικό και την Κύπρο. Να αποσυρθούν δηλαδή οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις από τις θάλασσες του νησιού».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, είναι σαν να απαντούν οι ΗΠΑ στους Ρώσους που προσφέρθηκαν, μέσω Λαβρόφ, να μεσολαβήσουν ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία λέγοντας ότι «εμείς θα το κάνουμε». Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι «τα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά» και τόνισε «ότι θα ήθελε να μιλήσει με τους Κύπριους ηγέτες για τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «οι θαλάσσιες διαφορές θα πρέπει να λυθούν με ειρηνικό και διπλωματικό τρόπο».

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi