Περιβάλλον

Πως τα θαλάσσια ρεύματα επηρεάζουν την τήξη των παγόβουνων

Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν ταυτοποιήσει το παγόβουνο Thillites Glacier’s Achilles.

Αυτός ο κολοσσός της Ανταρκτικής λιώνει με ταχύ ρυθμό, οδηγεί δισεκατομμύρια τόνους πάγου στον ωκεανό κάθε χρόνο και ανεβάζει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας.

Τώρα, μια ομάδα Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ εξέτασε τα θαλάσσια ρεύματα μπροστά από τον παγετώνα που σχεδόν σίγουρα παρέχουν την πρόσβαση σε ζεστό νερό για να διεισδύσουν και να προσβάλλουν την κάτω πλευρά του Thwaites.

Είναι πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της μελλοντικής ροής του πάγου.

“Αυτά τα ρεύματα δεν είχαν χαρτογραφηθεί στο παρελθόν με τέτοιου είδους λεπτομέρειες και αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερα από ό,τι νόμιζε ο καθένας με βάθος έως 600 μέτρα. Σκεφτείτε έξι γήπεδα ποδοσφαίρου στη σειρά”, δήλωσε ο Δρ Kelly Hogan από τη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα (BAS).

“Και επειδή είναι τόσο βαθιά, και τόσο φαρδιά – αυτό επιτρέπει πολύ περισσότερο νερό για να εισέλθει και να λιώσει, το πλωτό μέτωπο του Thwaites καθώς και ο πάγος του που στηρίζεται στον πυθμένα”, είπε στο BBC News.

Είναι ένα μαγευτικό θέαμα, με την επιπλέουσα πρόσοψή του, σπρώχνοντας μακριά στη θάλασσα και ξεκινώντας τεράστια παγόβουνα. Αλλά η παρακολούθηση μέσω δορυφόρου δείχνει ότι αυτός ο παγετώνας λιώνει με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Τη δεκαετία του 1990 έχασε πάνω από 10 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο. Σήμερα, είναι κοντά στους 80 δισεκατομμύρια τόνους. Η αιτία της τήξης πιστεύεται ότι είναι η εισροή σχετικά ζεστού βυθού που προέρχεται από τον ευρύτερο ωκεανό.

Επί του παρόντος, η απώλεια πάγου της Thwaites συμβάλλει περίπου στο 4% της ετήσιας αύξησης της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, με τη δυνατότητα να προσθέσει συνολικά 65 εκατοστά σε περίπτωση κατάρρευσης ολόκληρου του παγετώνα.

Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Οι επιστήμονες έπλευσαν με ένα πλοίο εφοδιασμένο με όργανα μέχρι τους γκρεμούς του παγετώνα, για να εντοπίσουν το σχήμα του βυθού παρακάτω. Ένα αεροπλάνο πέταξε επίσης εμπρός-πίσω για να μετρήσει μικρές διακυμάνσεις της βαρύτητας.

Τα δύο σύνολα δεδομένων που συλλέγονται τώρα παρέχουν την καλύτερη άποψη για την υποκείμενη τοπογραφία των Thwaites. Εντοπίζουν το μονοπάτι ενός δικτύου βαθιών ρευμάτων που διαπερνούν μια κορυφογραμμή πριν ενωθούν για να σχηματίσουν μια μεγάλη κοιλότητα κάτω από το πάγο.

“Τα συνδεδεμένα κανάλια που έχουμε χαρτογραφήσει λεπτομερώς για πρώτη φορά είναι τα πιθανά μονοπάτια για το ζεστό νερό βαθέων ωκεανών να εισέλθει και να προκαλέσει ζημιά σε εκείνο το σημείο όπου ο παγετώνας είναι ακόμα γειωμένος στο βυθό, όπου αρχίζει να ανυψώνεται, “εξήγησε Dr Tom Jordan.

Οι επιστήμονες χρειάζονται πραγματικά δεδομένα για να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα τους, έτσι ώστε όταν εκτελούν προσομοιώσεις πιθανής μελλοντικής συμπεριφοράς, να έχουν ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Οι νέες πληροφορίες βελτιώνουν τους όγκους εισροής ζεστού νερού που μπορούν να θεωρηθούν δυνατοί σε διαφορετικά σενάρια.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, οι επιστήμονες έχουν τώρα μια καλύτερη ιδέα για τη γενική τραχύτητα του θαλάσσιου πυθμένα.

Προς το παρόν, η ανατολική πλευρά του πάγου συνδέεται με μια μεγάλη κορυφογραμμή, η οποία του δίνει σταθερότητα. Ωστόσο, η τρέχουσα τάση τήξης υποδηλώνει ότι αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, λέει ο Δρ Robert Larter της BAS.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΣ για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

e-enimerosi

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi