Κοινωνία Κόσμος

Σταματήστε την τρομοκρατία και σώστε τους ανθρώπους του Artsakh!

Εμείς, ο λαός της Αρμενίας καλούμε τους λαούς της Ευρώπης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ να υποστηρίξουμε τη Δημοκρατία της Αρμενίας και το Ναγκόρνο Καραμπάχ (γνωστό ως Artsakh στα Αρμενικά) και να λάβουμε μια σταθερή στάση ενάντια στις κατάφωρες παραβιάσεις διαπράττονται από τις κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, στις 7:10 π.μ. τοπική ώρα, το Αζερμπαϊτζάν με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Τουρκίας ξεκίνησε μια τεράστια προ-προγραμματισμένη επίθεση εναντίον του Artsakh και του λαού του σε όλη τη γραμμή επαφής, που εκτείνεται από το βορρά μέχρι το νότο των συνόρων.

Έκτοτε, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, συνεργαζόμενοι, έχουν διαπράξει πολλές πολύ σοβαρές θηριωδίες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, εμπλέκοντας τις ακόλουθες πράξεις:

1) Επίθεση αμάχων με βομβαρδισμό χωριών τόσο στο Artsakh όσο και στην Αρμενία κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας ·

2) Ανάπτυξη χιλιάδων μαχητών / μισθοφόρων συριακών ανταρτών για να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας και του Artsakh και προκειμένου να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής επαφής · και

3) Παραβίαση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας καταπατώντας τον εναέριο χώρο της και καταρρίπτοντας ένα αρμενικό μαχητικό αεροσκάφος μέσω της χρήσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16.

Ο κατάλογος αυτών των σοβαρών παραβιάσεων αυξάνεται με την ώρα, καθώς οι πολίτες εξακολουθούν να στοχεύονται αδιάκριτα. Αυτή η εντελώς απρόκλητη επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από εκατό στρατιωτικών στρατιωτών και στρατιωτικών γυναικών της Αρμενίας και του Artsakh, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτω των είκοσι ετών, καθώς και στο θάνατο αρκετών αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Εκτός από τη διάδοση του θανάτου και της καταστροφής αδιάκριτα, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μια μαζική και καλά σχεδιασμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης, εμποδίζοντας την είσοδο ξένων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν και αρνούμενος να ανταποκριθούμε σε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από τη διεθνή κοινότητα. Εν τω μεταξύ, έχει αναφερθεί και τεκμηριωθεί ευρέως η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας ως επιτιθέμενου κατά της Αρμενίας και του Artsakh.

Ο κ. Ilham Aliev (Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν) και ο κ. Recep Tayib Erdogan (Πρόεδρος της Τουρκίας) παραβιάζουν ενεργά έναν αριθμό διεθνών νόμων, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 5 της Διεθνούς Σύμβασης κατά της πρόσληψης, χρήσης, χρηματοδότησης και εκπαίδευσης μισθοφόρων *.

Καλούμε τους λαούς της Ευρώπης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου για την ΕΕ να αναλάβουν πραγματική και αποφασιστική δράση κατά της χορηγίας της τρομοκρατίας και της χρήσης μισθοφόρων που έχουν υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Το κόστος της σιωπής σε αυτά τα ζωτικά ζητήματα θα είναι ο θάνατος αθώων πολιτών και η αποκατάσταση του τραύματος που υπέστη κατά τη γενοκτονία του αρμενικού λαού στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων το 1915.

Επιπλέον, τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα ολόκληρου του Νοτίου Καυκάσου μέσω των ενεργειών του κ. Aliev και του κ. Erdogan. Απαιτείται επειγόντως άμεση δράση.

Η επιβολή πραγματικών περιορισμών και κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η τρομερή επιθετικότητα και να αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ανατολική Γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι η εξαγωγή μισθοφόρων από τον πόλεμο της Συρίας στις πύλες της Ευρώπης είναι ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον αυστηρότερο τρόπο.

Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των κυβερνήσεων του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας που εκπροσωπούνται από τον κ. Aliev και τον κ. Erdogan αντίστοιχα, επιβάλλοντας αμέσως τις ακόλουθες στοχευμένες κυρώσεις σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Κεφάλαιο 7 και άρθρα 75 & 215 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία των κανόνων και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1) Περιορισμός αγαθών και υπηρεσιών: Απαγόρευση εισαγωγής αγαθών καταγωγής Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε άμεσης ή έμμεσης χρηματοδοτικής βοήθειας που σχετίζεται με τέτοια αγαθά · απαγόρευση τεχνικής βοήθειας, μεσιτείας, κατασκευών ή μηχανικών που σχετίζονται άμεσα με την υποδομή στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν στους τομείς των (1) μεταφορών, (2) τηλεπικοινωνιών (3) ενέργειας και (4) της αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων και περιορίζοντας τη βοήθεια στα τουριστικά τμήματα των οικονομιών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

2) Οικονομικοί περιορισμοί: Απαγόρευση δημιουργίας κοινοπραξιών με οντότητες εγγεγραμμένες για επιχειρήσεις στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. απαγόρευση χρηματοδότησης οντοτήτων στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν · απαγόρευση απόκτησης ή επέκτασης ακινήτων στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

3) Περιορισμοί εισόδου (απαγόρευση ταξιδιού) και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για:

Υπάλληλοι που εργάζονται για το Υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και των άμεσων οικογενειών τους ·
Στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν
Όλα τα μέλη των τουρκικών και των Αζερικών κοινοβουλίων
Όλοι οι άλλοι υπουργοί και εκείνοι που κατέχουν δημόσιο αξίωμα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν και
Οι επικεφαλής των περιφερειακών διοικήσεων, των περιφερειών και των πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των αναπληρωτών αρχηγών των εκτελεστικών επιτροπών.
4) Απαγόρευση εξαγωγών / πωλήσεων όπλων: απαγόρευση εξαγωγής ή / και πώλησης όπλων και οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο λαός του Artsakh διεξάγει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές από τότε που διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1991 και έχει το δικαίωμα στη ζωή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση πρέπει επίσης να διασφαλίζεται όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη πλευρά, το Αζερμπαϊτζάν κυβερνάται από ένα αυταρχικό καθεστώς όπου η εξουσία μεταφέρεται από πατέρα σε γιο.

Τέλος, σας παροτρύνουμε ολόψυχα να βοηθήσετε να σώσετε τους ανθρώπους του Artsakh και της Αρμενίας, να αποκαταστήσετε την ειρήνη στην περιοχή του Καυκάσου και να διασφαλίσετε ότι η τρομοκρατία που χρηματοδοτείται από το κράτος και η χρήση μισθοφόρων δεν πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει πάντα τις αξίες και τις ηθικές αρχές της ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

πηγή: boycottturkey.org

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi