Περιβάλλον

Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Μια πρώτη αποτίμηση του περιεχομένου του οδηγού του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι» εστιασμένη στην αντικατάσταση κουφωμάτων, πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (Π.Ο.Β.Α.Σ.).

Συγκεκριμένα, σε σχετική της ενημέρωση, η Ομοσπονδία σημειώνει:

Ενδιαφέρομαι για το νέο ‘εξοικονομώ’!

Έπειτα από μία πρώτη μελέτη της προδημοσίευσης του οδηγού του νέου προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω σημεία που αφορούν τον κλάδο.

  • Οι ανώτατες τιμές επιδότησης όσον αφορά τα κουφώματα, παντζούρια και ρολά παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τα προγράμματα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ.
  • Για τη μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη, ανά επιφάνεια κουφώματος, δε λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη νυχτερινής μόνωσης, δηλ. ρολού-εξώφυλλου, ή επικαθήμενου κουτιού.
  • Στην περίπτωση που επιλέγεται επικαθήμενο σύστημα κουτί-ρολό, αυτό θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά θερμοδιακοπτόμενο.
  • Η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα (συμπεριλαμβανομένων των εργασιών προσαρμογής του πλαισίου) είναι επιλέξιμη μόνο όταν δεν μπορεί να αλλάξει όλο το κούφωμα (π.χ. διατηρητέα και εντός παραδοσιακών οικισμών κτήρια)
  • Είναι υποχρεωτική η εναλλακτική διαχείριση (ανακύκλωση) -συλλογή και παράδοση- των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.) (π.χ. κουφώματα, λέβητες, υαλοπίνακες κ.α.) σε νομίμως αποδεκτούς χώρους παράδοσης Α.Ε.Κ.Κ. από τους διαχειριστές (ανάδοχοι ή ο κύριος του έργου) Α.Ε.Κ.Κ.
  • Δεν επιτρέπεται να εκτελέσει ο ίδιος ενεργειακός επιθεωρητής και τις δύο επιθεωρήσεις (Α΄ και Β΄)

Η ΠΟΒΑΣ σε συνεργασία με τους επιστημονικούς της συμβούλους θα μελετήσει αναλυτικά τόσο την προδημοσίευση, όσο και τον τελικό οδηγό του προγράμματος και θα ενημερώσει τον κλάδο για τις όποιες αλλαγές, αλλά και τα σημεία που χρήζουν προσοχή.

Ενδιαφέρομαι για αντικατάσταση κουφωμάτων!

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Στην 6η θέση στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση η Ελλάδα!

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα στα κτίρια εντός ΕΕ.

e-enimerosi

ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε: Εμπλουτίζεται ο ερευνητικός εξοπλισμός.

Χρήστος Μουρτζούκος