Κοινωνία Κόσμος

Η Πολεμική Αεροπορία “ακτινογραφεί” τους S-400

Πολύ μακριά από την ουδέτερη ζώνη Αμερικανών και Ευρωπαίων φαίνεται πως έκανε την δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 η Άγκυρα, μια περιοχή όμως που πάντοτε τραβά το ενδιαφέρον της Συμμαχίας…

Στην ίδια περιοχή έχει προηγηθεί, σημειώνουν ανώτατοι κύκλοι, το show του Ταγίπ Ερντογάν με την εξεύρεση ενεργειακών πόρων γεγονός που κάνει αυτές τις πηγές ακόμη και να συνδέουν κατά μια έννοια τη δοκιμή των S-400 με τις ανακοινώσεις για τα ενεργειακά, σε μια ακόμη προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να αναδειχθεί σε κυρίαρχο ρυθμιστικό παράγοντα και σε αυτή την περιοχή.

Με δεδομένο ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη σύρραξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν αναχαιτίστηκε από τη Ρωσία, το ενδιαφέρον και οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας δεν αίρονται και η δοκιμή ενός προηγμένου συστήματος στην περιοχή αποτελεί το μήνυμα με πολλούς αποδέκτες προκειμένου η Άγκυρα να δείξει ότι είναι ένας ρυθμιστής των εξελίξεων στα όρια της επίδειξης περιφερειακής υπερδύναμης.

  • Όπως εξηγούν πηγές από το Αεροπορικό Επιτελείο που έχουν γνώση των γεγονότων, η ύπαρξη των S-400 ακόμη και σε αυτό το σημείο στις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, θέτει δυνητικά σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων Νατοϊκών αεροσκαφών και μέσων επιτήρησης ηλεκτρονικής παρακολούθησης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υπό το πρίσμα του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει προκύψει από την σύγκρουση Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν.

Επιπρόσθετα η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί μια πολυσύχναστη οδό διέλευσης πολιτικών αεροσκαφών από την οποία διέρχονται μέσω αεροδιαδρόμων, καθημερινά εκατοντάδες αεροσκάφη με χιλιάδες επιβάτες.

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι μπορούσε να συμβεί σε μια περίπτωση λάθους, ειδικά αν σκεφτούμε ότι είναι πάρα πολύ νωπή η κατάρρευση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών και πάλι από αντιαεροπορικό σύστημα ρωσικής προελεύσεως.

Οπότε όλα αυτά είναι λογικό να προκαλούν έντονη ανησυχία στο Επιτελείο της Ουάσιγκτον το οποίο κατηγορεί την Άγκυρα για τη δοκιμή στην οποία προχώρησε και που σημειωτέον, ήρθε μετά τη συμφωνία του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είχε υποσχεθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα.

Πριν λιγες εβδομάδες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κατά την περιοδεία του σε Άγκυρα και Αθήνα είχε θίξει στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών το καυτό για τη Συμμαχία ζήτημα των ρωσικών πυραύλων. Και η Τουρκία ήρθε λίγες ημέρες μετά να γυρίσει και πάλι επιδεικτικά την πλάτη στον Γιενς Στόλτεμπερκ ο οποίος πάντοτε στέκεται στο πλευρό της γείτονος παρά τις διαρκείς προκλήσεις της έναντι μιας άλλης Συμμάχου χώρας…

  • Η Πολεμική Αεροπορία ακτινογραφεί τις εξελίξεις με τους S-400

Το Ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός της αμυντικής ικανότητας της γείτονος. Για το  Επιτελείο θεωρείται ένας «πολλαπλασιαστής ισχύος» για την Τουρκία που είναι ικανός να παρέχει αποτελεσματική αεράμυνα σε μεγάλες αποστάσεις επιτυγχάνοντας επί της ουσίας απαγόρευση πρόσβασης σε φίλια αεροπορικά μέσα.

Επιπλέον η δοκιμή αυτή αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη πως οι Τούρκοι εντάσσουν σταδιακά τους S-400 επιχειρησιακά στην οπλική τους φαρέτρα και αυτό δεν αποκλείει την χρήση του σε άλλες τοποθεσίες εγγύτερες σε τομείς Εθνικού ζωτικού ενδιαφέροντος.

Όπως έχουμε επαναλάβει στο παρελθόν η επανασχεδίαση των αεροπορικών επιχειρήσεων από το Επιτελείο είναι μονόδρομος έως ότου τροχοδρομήσουν στις Ελληνικές αεροπορικές βάσεις τα «αντίδοτα» της Ελληνικής αεράμυνας, τα οποία δεν είναι άλλα από τα μαχητικά RAFALE αλλά και στο βαθύ μέλλον τα F-35, από τα οποία η Τουρκία έχει αποβληθεί και ο λόγος ήταν το πείσμα να κρατήσει και εν τέλει να ενεργοποιήσει τους S-400.

Στο Ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν ήδη οι «άσσοι» που μπορούν να εξουδετερώσουν τους S-400, με μια πολύ προσεκτική σχεδίαση αεροπορικής επιχείρησης, εφόσον αυτή απαιτηθεί…

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi