Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο Elon Musk λέει ότι το 1ο ταξίδι του SpaceX στον Άρη θα μπορούσε να πετάξει σε 4 χρόνια

Η ιδιωτική εταιρεία διαστημικών πτήσεων βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει την πρώτη άτυπη αποστολή της στον Άρη σε μόλις τέσσερα χρόνια από τώρα, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Elon Musk την Παρασκευή (16 Οκτωβρίου) στη Διεθνή Σύμβαση της Mars Society

“Νομίζω ότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό το δεύτερο παράθυρο μεταφοράς Άρη”, δήλωσε ο Musk σε συζήτηση με τον ιδρυτή της Mars Society, Robert Zubrin. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια επανάληψη της ομιλίας εδώ.

Αυτό το παράθυρο στο οποίο αναφέρεται ο Musk είναι μια ευκαιρία εκτόξευσης που προκύπτει κάθε 26 μήνες για αποστολή στον Άρη. Η NASA, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν αποστολές στον Άρη τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Το επόμενο παράθυρο ανοίγει το 2022 με τον Musk να αναφέρεται στην ευκαιρία εκκίνησης του Άρη του 2024. 

Η αποστολή θα ξεκινήσει στον Κόκκινο Πλανήτη με ένα όχημα SpaceX Starship, έναν επαναχρησιμοποιήσιμο συνδυασμό πυραύλων και διαστημικών σκαφών που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην εγκατάσταση του South Texas. Το SpaceX σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει το Starship για αποστολές στο φεγγάρι από το 2022 , καθώς και ταξίδια από σημείο σε σημείο γύρω από τη Γη.

Ο Musk εδώ και πολύ καιρό είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να δημιουργήσουν μια μόνιμη και αυτοσυντηρούμενη παρουσία στον Άρη για να διασφαλίσουν τη “συνέχιση της συνείδησης όπως το ξέρουμε”  σε περίπτωση που ο πλανήτης Γη αφήνεται ακατοίκητος από κάτι σαν πυρηνικό πόλεμο ή αστεροειδή . 

Αλλά το SpaceX δεν έχει σχέδια να κατασκευάσει πραγματικά μια βάση Άρη. Ως εταιρεία μεταφορών, ο μόνος στόχος της είναι η μεταφορά φορτίου (και ανθρώπων) από και προς τον Κόκκινο Πλανήτη, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της βάσης Άρη κάποιου άλλου.

“Το SpaceX αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μοναδική πρόκληση, το οποίο είναι το σύστημα μεταφοράς. Υπάρχουν όλα τα είδη άλλων συστημάτων που θα χρειαστούν”, δήλωσε ο ιδρυτής της Mars Society Robert Zubrin κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. 

“Η προσωπική μου ελπίδα είναι ότι θα δούμε το Starship στη στρατόσφαιρα πριν από τη φετινή έξοδο, και αν ο Έλωνας έχει δίκιο, φτάστε σε τροχιά τον επόμενο χρόνο ή το επόμενο έτος”, πρόσθεσε ο Zubrin. “Αυτό θα αλλάξει το μυαλό των ανθρώπων ως προς το τι είναι δυνατό. Και τότε, ξέρετε, θα έχουμε τη NASA να επιδιώκει να χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ ή επιχειρηματίες να προχωρήσουν για να αναπτύξουν τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ.”

Αυτό το infographic SpaceX δείχνει πώς η εταιρεία στοχεύει να χρησιμοποιήσει το διαστρικό διαστημικό σκάφος Starship για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων από και προς τον Κόκκινο Πλανήτη.  (Πιστωτική εικόνα: SpaceX)

Εάν οι προβολές του Musk είναι σωστές είναι γνωστός ότι προσφέρει υπερβολικά φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα η πρώτη αποστολή του SpaceX Mars θα ξεκινήσει την ίδια χρονιά που οι αστροναύτες της NASA επιστρέφουν στο φεγγάρι στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Το SpaceX σχεδιάζει επίσης να πετάξει διαστημικούς τουρίστες σε μια αποστολή Starship γύρω από το φεγγάρι το 2023. Η NASA επέλεξε επίσης το SpaceX ως μία από τις τρεις εμπορικές ομάδες για την ανάπτυξη προσγειωμένων φεγγαριών στο πρόγραμμα Artemis.

Ο Musk είπε την Παρασκευή ότι αν δεν ήταν οι μηχανικοί της τροχιάς που απαιτούν τον Άρη να εκτοξεύεται κάθε 26 μήνες, το SpaceX “θα μπορούσε ίσως να στείλει ή να προσπαθήσει να στείλει κάτι στον Άρη σε τρία χρόνια”, δήλωσε ο Musk, προσθέτοντας ότι η Γη και ο Άρης δεν θα είναι στην καλύτερη θέση. “Αλλά το παράθυρο είναι τέσσερα χρόνια μακριά, λόγω του ότι βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του ηλιακού συστήματος.”

Η Musk παρουσίασε σχέδια για τα σχέδια του SpaceX’s Starship το 2016. Το έργο στοχεύει στην εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους μήκους 165 μέτρων (πάνω από 50 μέτρα) πάνω σε έναν τεράστιο ενισχυτή για αποστολές βαθιού διαστήματος στο φεγγάρι, τον Άρη και αλλού. Τόσο το Starship όσο και το Super Heavy booster θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα. 

Φέτος, η SpaceX ξεκίνησε δύο δοκιμαστικές πτήσεις πρωτοτύπων Starship, που ονομάζονται SN5 και SN6 , από τον ιστότοπο δοκιμών Boca Chica στο Τέξας. Αυτές οι πτήσεις έφτασαν σε ύψος 500 πόδια (150 μέτρα). 

Η SpaceX προετοιμάζει ένα άλλο πρωτότυπο Starship, που ονομάζεται SN8 , για μια δοκιμαστική πτήση ύψους 12 μιλίων (20 χιλιόμετρα) στο εγγύς μέλλον. 

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi