Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Μάσκα εξόντωσης του κορονοϊού έφτιαξαν στο ΜΙΤ

Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία, ως μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί το ποιο είδος μάσκας είναι εκείνο που προστατεύει πιο αποτελεσματικά τον χρήστη της από τον κορονοϊό. Ειδικοί και μη ερίζουν για το επίπεδο προστασίας των διαφόρων μασκών (μιας χρήσης, υφασμάτινων, με φίλτρο, πλαστικών προσωπίδων κ.ά.) που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, στα εργαστήρια του οποίου δημιουργούνται εδώ και σχεδόν δύο αιώνες επαναστατικές τεχνολογίες, αποφάσισαν να ριχτούν στη… μάχη της μάσκας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του MIT, επιστήμονες διαφόρων τμημάτων του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που δεν κρατά απλώς μακριά τον κορονοϊό από το πρόσωπο του χρήστη της, αλλά κάνει ένα βήμα περισσότερο, παγιδεύοντάς τον και εξουδετερώνοντας την επιβλαβή δράση του.

Πώς λειτουργεί

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική πλέξη από χαλκό, δημιουργώντας ένα μεταλλικό φίλτρο, γύρω από το οποίο τοποθετείται ένα υλικό από συνθετικό καουτσούκ.

Η μάσκα δεν φιλτράρει τον ιό όπως κάνουν οι υπόλοιπες, αλλά, αντιθέτως, τον αφήνει να περάσει μέσα σε αυτή και ένα ηλεκτρικό φορτίο που διαχέεται μέσα στην πλέξη αυξάνει τη θερμοκρασία, ώστε να εξουδετερώνονται όλα τα σωματίδια που φέρουν ιικό φορτίο. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων για να διαπιστώσουν ποια είναι η θερμοκρασία στην οποία δεν αντέχουν τα επικίνδυνα σωματίδια και διαπίστωσαν ότι αυτό επιτυγχάνεται στους 90 βαθμούς Κελσίου. Οπως είναι ευνόητο, η μάσκα αυτή δεν έχει εφαρμογή μόνο στον κορονοϊό, αλλά σε κάθε είδους επικίνδυνο για τον άνθρωπο ιό.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η μάσκα αυτή είναι ιδανική για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για χρήση σε χώρους όπου αναπόφευκτα δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλο ένα πλεονέκτημα αυτής της μάσκας είναι ότι είναι πολλαπλών χρήσεων και δεν χρειάζεται ύστερα από κάθε χρήση αποστείρωση. Οι ερευνητές φτιάχνουν τώρα διάφορες εκδοχές της μάσκας, ώστε να επιλεγεί εκείνη που θα μπορεί να μπει σε μαζική παραγωγή. Αν τελικά κυκλοφορήσει στην αγορά, η τιμή της θα είναι υψηλότερη από τις συμβατικές μάσκες, αλλά αν παρέχει το επίπεδο προστασίας που υπόσχεται, αναμένεται να βρει πολλούς αγοραστές.

Πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi