Ειδήσεις και Νέα

ΕΚΤΑΚΤΟ! Ανοιχτό το ενδεχόμενο για γενικό Lockdown στην Ελλάδα – Φόβοι για 2000 νέα κρούσματα

Λουκέτο μπήκε από σήμερα στους χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού, ενώ σε lockdown τέθηκαν η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ενώ το κλείσιμο της εστίασης οδηγεί σε απόγνωση τον κλάδο. Οι δύο περιοχές καταγράφονται από σήμερα με γκρι στον επιδημιολογικό χάρτη. Με sms οι μετακινήσεις, υποχρεωτική και η τηλεκπαίδευση από σήμερα και για 14 ημέρες σε όλα τα Λύκεια και τα ΑΕΙ στις δύο περιφερειακές ενότητες.

Στη Θεσσαλονίκη ασφυκτική πίεση δέχονται τα νοσοκομεία με τους ασθενείς με COVID-19 σε κλινικές και ΜΕΘ να αυξάνονται συνεχώς. Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία έχουν ακυρωθεί.

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, την ώρα που ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για 2000 κρούσματα σήμερα.

«Είδαμε μια επιθετική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό πήραμε τα πρώτα μέτρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι επιθετική ευτυχώς ακόμη. Και ελπίζουμε να μπορέσουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα, να το φέρουμε σε μια επίπεδη κατάσταση και σιγά-σιγά σε πτωτική πορεία. Αν γίνει αυτό, τότε θα λήξουν τα μέτρα, πιο γρήγορα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». Πρόσθεσε ότι αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, τότε θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τον Δεκέμβριο. «Αν δεν τα τηρήσουμε θα πηγαίνουμε σε μία πορεία σκλήρυνσης και όχι χαλάρωσης»

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Συναγερμός και στα Γιάννενα όπου στο γηροκομείο νοσούν 59 άτομα με τον ιδιοκτήτη να κάνει έκκληση για τη μεταφορά τους.

Επίσης η Μαγνησία περνάει στο κόκκινο, στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, όπως και η Αττική, άρα κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια.

Σε αναμονή της ΠΝΠ

Κορυφώνεται η αγωνία τόσο της κυβέρνησης όσο και των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τη συνεχή εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων αλλά και τις αντοχές του ΕΣΥ, καθώς κανείς δεν περίμενε τα νοσοκομεία να δοκιμαστούν τόσο σύντομα, από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Ήδη στο κόκκινο βρίσκονται νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου το σύστημα υγείας δέχεται αφόρητη πίεση. Το αργότερο έως αύριο αναμένεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα προβλέπεται η μεταφορά γενικών περιστατικών, πλην κορονοϊού, σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να απελευθερώνονται κλινικές σε δημόσια νοσοκομεία που θα νοσηλεύουν περιστατικά covid.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος: «Mόνο η Γερμανία έχει αυτή τη στιγμή επαρκή αριθμό ΜΕΘ γι αυτό και χρειάζονται τα μέτρα για να μην υπερφορτώσουμε το σύστημα Υγείας, το οποίο ακόμα αντέχει.
Mε σύνεση πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και του κινδύνου της οικονομικής καταστροφής, της κοινωνικής απομόνωσης, της ψυχολογίας των πολιτών που έχουν πιεστεί.

Υπάρχουν ασθενείς που δεν πάσχουν από τον κορονοϊό και δεν πρέπει να μπλοκαριστεί το σύστημα υγείας πχ για τους καρδιοπαθείς και τους καρκινοπαθείς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά μπορούμε με καλύτερη καταγραφή να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή δήλωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για όλη τη χώρα. Η βόρεια Ελλάδα έχει πιο πολλές περιοχές που μπήκαν στο κόκκινο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ελπίζουμε –όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές- η εφαρμογή των μέτρων να φέρουν αποτελέσματα. Βεβαίως το σύστημα υγείας έχει δεχθεί πίεση.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι «σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας -όπου ναι μεν έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με άλλες χώρες- ελπίζουμε ωστόσο με τα μέτρα που πήραμε να αποδώσουν σε δύο εβδομάδες και κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την επιτήρησή τους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση είναι ο «νούμερο ένα» λόγος της διασποράς. Ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι όλο στο σύστημα υγείας έγιναν 6.000 προσλήψεις, οι κινητές μονάδες ΕΟΔΥ είναι 450 σε όλη τη χώρα, οι ΜΕΘ από 550 πλησιάζουν τις 1000 και προτίθενται και άλλες, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. «Όμως -όπως συμβαίνει και σε συστήματα πιο εξελιγμένα από το δικό μας- πιέζονται πάρα πολύ γιατί αυτό το δεύτερο κύμα είναι πολύ δυνατό αλλά και γιατί μπαίνουμε προς τον χειμώνα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αναμονή για ΜΕΘ στη χώρα μας, σε λίγους μήνες θα φτάσουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην διάθεση κλινών ΜΕΘ».

Ο κ. Αρκουμανέας σχετικά με την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις δήλωσε ότι είναι «καλοδεχούμενη η κριτική, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς για καθυστερήσεις γιατί προφανώς κάτι που δεν έχει γίνει επί δεκαετίες δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. Σε όλη την Ευρώπη η προετοιμασία που υπάρχει για τη δεύτερη φάση δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη, το σύστημα αυτή τη φορά είναι αρκετά πιο προετοιμασμένο. Είμαστε σε όλα τα επίπεδα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι ακόμη και τα τεστ είναι πολλά περισσότερα, από 800 στην αρχή της πανδημίας, την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε στις 30.000 σε μία ημέρα».

Στην Κρήτη

Στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου βρίσκεται από το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μετά τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στο προσωπικό του Παιδικού Σταθμού Γραμβούσας.

Τα μέλη του κλιμακίου υποβάλουν σε τεστ όλα τα παιδιά που φοιτούν στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των επιβεβαιωμένων θετικών κρουσμάτων που δεν έχουν ελεγχθεί έως τώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κισσάμου, αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τεστ στους συμμαθητές των παιδιών του προσωπικού του παιδικού σταθμού, που φοιτούν στο 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τα αποτελέσματα των τεστ και σε περίπτωση επιπλέον θετικών κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ θα κρίνει εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους και στην ιχνηλάτηση των επαφών τους

πηγή: ert.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi