Άρθρα Ρεπορτάζ

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι – Βιέννη είναι συντονισμένες. Η Ελλάδα να θέσει άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο αποτροπής.

*Μοχάμεντ Ελσάερ

Κε Ελσαερ, ποιά είναι η απόψη σας για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις;

Μ. Ελσαερ: ‘Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σίγουρα δεν είναι χρονικά τυχαίες. Αντιθέτως, φαίνεται ότι υπάρχει κεντρικός συντονισμός.
Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή είναι ασφαλής χώρα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης επανάπαυση.
Τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί διάφοροι εμπρησμοί και αυτό είναι μια μορφή τρομοκρατίας.
Συνεπώς, η χώρα θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και να προβεί σε προληπτικές αλλά και αποτρεπτικές ενέργειες.
Εκτιμώ ότι η βελτίωση στους τομείς της κατασκοπείας και αντικατασκοπείας είναι αναγκαία.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της ικανότητας και χωρητικότητας των παρακολουθήσεων.
Γενικότερα, τα ζητήματα ασφαλείας απαιτούν προγραμματισμό και στελέχωση από ανθρώπους με επιστημονικό υπόβαθρο σε Open Source Intelligence.
Σήμερα πολλές από τις πληροφορίες διακινούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Ίσως, χρειαστεί μια νομοθετική παρέμβαση για την επιτάχυνση των διαδικασιών παρακολούθησης, ώστε άτομα με παρεμφερείς δραστηριότητες ή συναφή προφίλ με τους δράστες των πρόσφατων επιθέσεων να βρίσκονται υπό στενό κλοιό. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Πολλές φορές, οι δράστες των επιθέσεων είναι γνωστοί στις αρχές αλλά λόγω νομικών κωλυμάτων οι υπηρεσίες πληροφοριοδότησης αδυνατούν να δράσουν.
Αυτό βέβαια είναι ευρέως γνωστό και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει από τις αστοχίες των άλλων χωρών και να υιοθετήσει ένα προληπτικό μοντέλο αντιτρομοκρατίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ.
Είναι να απαραίτητο να υπάρξει στενή συνεργασία με χώρες που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς τέτοια φαινόμενα. Αυτό μπορεί να συμβεί υπό την μορφή συνεκπαιδεύσεων.’

Μοχάμεντ Ελσάερ
*O Μοχάμεντ Ελσάερ είναι Ειδικός WMD. MA στις Πολεμικές Σπουδές στο Kings College London UK, Πολιτικός Επιστήμονας / Μελετητής στο Chevening Foreign Commonwealth and Development Office UK.
Ιδ ιδρυτής του Transatlantic UK.

 

 

 

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi