Ιατρική Βιολογία

Η τριαδική περίοδος έληξε με «χαμένη» μαζική εξαφάνιση και μια καταιγίδα βροχής εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πριν από πολύ καιρό, πριν από την αυγή της εποχής των δεινοσαύρων, μια ισχυρή βροχή έπεσε πάνω στην υπερκείμενη περιοχή της Pangea και συνέχισε να βρέχει για περισσότερο από 1 εκατομμύριο χρόνια.

Αυτό το επικό βροχερό γεγονός  γνωστό τώρα ως Carnian Pluvial Episode (CPE) – εμφανίστηκε περίπου 233 εκατομμύρια χρόνια πριν και ήταν μια έντονη μετατόπιση από τις συνήθως ξηρές συνθήκες της ύστερης Τριαδικής περιόδου. Αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δεν ήταν η μόνη αλλαγή που αντιμετώπιζε η Γη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Science Advances, νέα απολιθώματα δείχνουν ότι το CPE ήταν στην πραγματικότητα ένα σημαντικό γεγονός εξαφάνισης που προκλήθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις και την κλιματική αλλαγή  που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ενός τρίτου όλων των θαλάσσιων ειδών, συν ένα σημαντικό αριθμό χερσαίων φυτών και ζώων.

Αυτό το «χαμένο» γεγονός εξαφάνισης δεν φτάνει αρκετά για τον θάνατο των πέντε μεγάλων μαζικών εξαφανίσεων που συζητούνται συνήθως από την επιστημονική κοινότητα (η εξαφάνιση Permian-Triassic, η οποία συνέβη μόλις 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, μπορεί να έχει εξαλείψει το 90% των ζώντων ειδών , για παράδειγμα). Ωστόσο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες της έρευνας, το CPE δεν είναι μόνο σημαντικό για το, τί χάθηκε αλλά και για αυτό που αποκτήθηκε. Μακριά από μια περίοδο θανάτου, το CPE ήταν μια περίοδος «κύκλου εργασιών», έγραψαν οι επιστήμονες, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την κυριαρχία των δεινοσαύρων και την εξέλιξη πολλών χερσαίων ζώων που περιφέρονται ακόμα στη Γη σήμερα.

“Ένα βασικό χαρακτηριστικό του CPE είναι ότι η εξαφάνιση ακολουθήθηκε πολύ γρήγορα από μια μεγάλη ακτινοβολία [νέων ειδών]”, δήλωσε ο Jacopo Dal Corso, καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών της Κίνας στο Wuhan, στον δημοσιογράφο Scott Norris της Eos. .org“Ορισμένες ομάδες που έχουν κεντρικό ρόλο στα σημερινά οικοσυστήματα εμφανίστηκαν ή διαφοροποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Carnian [μια εποχή εντός του Τριασικού που διήρκεσε από 237 έως 227 εκατομμύρια χρόνια πριν].”

Περίληψη των μεγάλων γεγονότων εξαφάνισης μέσα στο χρόνο, επισημαίνοντας το νέο, Carnian Pluvial Episode στα 233 εκατομμύρια χρόνια πριν (εικόνα: D. Bonadonna / MUSE, Trento)

Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν μοντέρνους κοραλλιογενείς υφάλους και πλαγκτόν στους ωκεανούς, δήλωσε ο Dal Corso στην Eos, καθώς και η εμφάνιση χερσαίας πανίδας όπως βάτραχοισαύρες, κροκόδειλοι, χελώνες και μια διαφορετική νέα σειρά δεινοσαύρων (που θα ευδοκιμήσουν στη Γη για τα επόμενα 150 εκατομμύρια χρόνια). Τα κωνοφόρα δέντρα επίσης έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση κατά τη διάρκεια του Καρνανού, φυτεύοντας περαιτέρω τις ρίζες πολλών σύγχρονων οικοσυστημάτων και προσκαλώντας την «αυγή του σύγχρονου κόσμου», έγραψαν οι επιστήμονες στην νέα τους έρευνα.

Λοιπόν, τι προκάλεσε την παγκόσμια μεταβαλλόμενη βροχή; Είναι δύσκολο να το πούμε με βεβαιότητα, αλλά οι επιστήμονες της μελέτης πιστεύουν ότι οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται σε ένα πεδίο λάβας ηπείρου γνωστό ως επαρχία Wrangellia, το οποίο διασχίζει χιλιάδες μίλια στη δυτική ακτή του σύγχρονου Καναδά. Αυτή η τεράστια πυριγενής επαρχία καθορίστηκε από βίαιο ηφαιστειακό ρυθμό κατά τη διάρκεια του Καρνανού και επικαλύπτεται (τουλάχιστον εν μέρει) με το CPE.

Προηγούμενες μελέτες εκτιμούν ότι αυτές οι ισχυρές εκρήξεις απελευθέρωσαν τουλάχιστον 5.000 γιγατόν άνθρακα στην ατμόσφαιρα (που είναι εκατοντάδες φορές περισσότερες από τις ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές σήμερα), πιθανώς ξεκινώντας την ακραία κλιματική αλλαγή που ακολούθησε. Ο κόσμος έγινε πολύ πιο υγρός, οι έντονες βροχοπτώσεις έγιναν ο κανόνας, οι ωκεανοί οξυνίστηκαν και ολόκληρα είδη πέθαναν σε ορνιθώνες, ανοίγοντας το δρόμο για αργά να αναλάβουν περίεργα νέα φυτά και ζώα.

Αυτή είναι η ιστορία που οραματίζονται οι επιστήμονες στη νέα τους μελέτη, ούτως ή άλλως. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά για να κατανοηθεί το πλήρες πεδίο εφαρμογής του CPE και των πιθανών ενεργοποιήσεών του. Ίσως υπήρχαν και άλλα ηφαιστειακά γεγονότα στο παιχνίδι πέρα ​​από το Wrangellia, έγραψε η ομάδα, αλλά επισημαίνοντάς τα θα είναι μια πρόκληση, καθώς τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακών βασάλτων από την τριαδική περίοδο έχουν ήδη αφαιρεθεί στη Γη. Ο διαρκώς μεταβαλλόμενος πλανήτης τρώει τη δική του ιστορία, αφήνοντας πέτρες και κόκαλα ως τα μόνα στοιχεία.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi