Ειδήσεις και Νέα

Γερμανία: Ερωτοαπαντήσεις για το Νόμο προστασίας των λοιμώξεων

  • Ποια είναι τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας;

Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, περιορισμούς εξόδου ή επαφής σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, απαιτήσεις απόστασης, την υποχρέωση μάσκας και περιορισμούς για τον τομέα του πολιτισμού και του ελεύθερου χρόνου, το κλείσιμο σχολείων και κέντρα φύλαξης παιδιών και την επιβολή απαιτήσεων για εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η νέα παράγραφος 28α αναφέρει επίσης περιορισμούς στις προσφορές διαμονής, στο κλείσιμο επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής καθώς και σε εστιατόρια, ακυρώσεις και προϋποθέσεις για εκδηλώσεις και θρησκευτικές συγκεντρώσεις.

Ο νόμος απαγορεύει επίσης την πώληση και την κατανάλωση αλκοόλ σε ορισμένους δημόσιους χώρους ή σε συγκεκριμένες ώρες, καθώς και την παραγγελία περιορισμών ταξιδιού.

  • Πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι περιορισμοί;

Τα προστατευτικά μέτρα θα συνεχίσουν να διατάσσονται με διατάγματα των ομοσπονδιακών κρατιδίων και, εάν είναι υπεύθυνη, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επισημαίνεται και πάλι η αρχή της αναλογικότητας. Εκτός από τις πτυχές της υγείας, πρέπει επίσης να εξεταστούν κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Επιπλέον, οι περιορισμοί πρέπει πάντα να περιορίζονται σε τέσσερις εβδομάδες στο μέλλον. Οι κυβερνήτες πρέπει να παρέχουν στα κοινοβούλια έναν λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητο το αντίστοιχο συγκεκριμένο μέτρο και γιατί πρέπει να παραταθεί εάν είναι απαραίτητο.

Περιορισμοί σε διαδηλώσεις ή εκκλησιαστικές υπηρεσίες, που και οι δύο προστατεύονται ιδιαίτερα από το σύνταγμα, θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την αποφυγή πανδημίας.

  • Ποιοι είναι οι κανόνες για τους εμβολιασμούς και τις εξετάσεις;

Η προγραμματισμένη ιεράρχηση των εμβολιασμών ρυθμίζεται, δηλαδή μια αξίωση προτεραιότητας ατόμων από ομάδες κινδύνου και υπαλλήλων στο σύστημα υγείας και σε άλλους τομείς που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί.

Μακροπρόθεσμα, οι εμβολιασμοί (αναμένεται για το πρώτο τρίμηνο του 2021) θα πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλους, ανεξάρτητα από την ασφάλιση υγείας. Οι ιδιωτικοί ασφαλιστές συμβάλλουν επίσης στο κόστος. Σύμφωνα με τη βούληση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα κέντρα εμβολιασμού θα πρέπει να είναι έτοιμα για χρήση σε εθνικό επίπεδο έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιηθούν περισσότερες δοκιμές, οι δυνατότητες των κτηνιατρικών και οδοντιατρικών εργαστηρίων θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, εάν είναι απαραίτητο. Τα άτομα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο μπορούν επίσης να δικαιούνται ορισμένες προστατευτικές μάσκες.

  • Ποιοι είναι οι κανόνες για τους επιστρέφοντες από τις περιοχές κινδύνου;

Σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν θα λάβουν απώλεια κερδών εάν πρέπει να τεθούν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους. Ο νόμος ρυθμίζει επίσης την ψηφιακή καταχώριση εισόδου και την υποχρέωση να δηλώνεται το πού βρίσκεται στις δέκα ημέρες πριν και μετά την επιστροφή.

Επιπλέον, πρέπει να υποβληθεί “τεκμηρίωση εμβολιασμού”. Τα εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να είναι καραντίνα. Αυτό δεν είναι «υποχρεωτικός εμβολιασμός». Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn είπε: “Δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός για την πανδημία.”

  • Τι είναι η “επιδημία των εθνικών αναλογιών”;

Η προϋπόθεση για τις προαναφερθείσες απαιτήσεις είναι ότι το Bundestag έχει αποφασίσει για μια «επιδημική κατάσταση εθνικού πεδίου» – κάτι που ισχύει σήμερα, Πέμπτη 20.11.2020.

Προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσθετη νομική βεβαιότητα, ένας νέος ορισμός της «επιδημίας κατάστασης σε εθνικό επίπεδο» θα συμπεριληφθεί στο νέο νόμο.

Στη συνέχεια, αυτό ισχύει όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βλέπει μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το δηλώνει ή όταν απειλεί τις μεταδοτικές ασθένειες που εξαπλώνονται δυναμικά.

Προκειμένου να αντικρούσει την κατηγορία ότι οι κυβερνήσεις μπορούν σχεδόν μόνοι να επιβάλουν δραστικά μέτρα, το Bundestag έχει το δικαίωμα να άρει ξανά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

  • Τι άλλο σχεδιάζεται;

Ο κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς λαμβάνουν απώλεια εισοδήματος εάν το παιδί τους πρέπει να μπει σε καραντίνα, θα συνεχιστεί. Επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια για αξιώσεις αποζημίωσης από νοσοκομεία που διατηρούν τα κρεβάτια δωρεάν για ασθενείς με κορονοϊό.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi