Αθλητισμός

Η αθέατη πλευρά του «βασιλιά» Λιούις Χάμιλτον – Week News Hagen

Μηχανοκίνητος αθλητισμός

Formoula 1

Ο Βρετανός οδηγός της Φόρμουλα 1 έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα στο πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται σήμερα.

Κατέκτησε τον 7ο τίτλο του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχερ, που πριν από λίγα χρόνια φαινόταν απλησίαστο. Ο Χάμιλτον το πλησίασε, το έφτασε (στέφθηκε πρωταθλητής το 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020) και την επόμενη χρονιά ετοιμάζεται να το προσπεράσει.

Ακόμα και τον κορονοϊό νίκησε. Νόσησε πριν από λίγες μέρες κι έχασε γκραν πρι, αλλά είχε εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο. Λες και το ήξερε.

Παιδικά χρόνια

Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο που βίωσε για αρκετό καιρό ως παιδί τον ρατσισμό. Τον ένιωσε στο πετσί του. Φτωχός και μαύρος στις γειτονιές του Στιβενέιτζ, 50 χιλιόμετρα μακριά από το Βόρειο Λονδίνο, μεγάλωσε μέσα στις κοροϊδίες των παιδιών. Μέχρι και πέτρες τού πετούσαν για να τον διώξουν από την παρέα τους, όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος.

Ο μικρός Λιούις δεν το έβαλε κάτω. Πάτησε… γκάζι στα όνειρά του κι έφτασε στο τέρμα. Τριάντα χρόνια αργότερα αυτό το παιδί που το κορόιδευαν βρίσκεται μέσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15 είναι διαφημιστικές συνεργασίες. Με μόνιμη κατοικία στο Μονακό σε σπίτι αξίας 15 εκατ. ευρώ. Με ιδιωτικό τζετ, διαμέρισμα 30 εκατ. ευρώ στο Μανχάταν κι ένα ράντσο στο Κολοράντο που, όπως έχει πει, τον περιμένει όταν θα κλείσει την καριέρα του.

«Αυτοί που με κορόιδευαν, μετά άρχισαν να με αγνοούν και κάποιοι είμαι σίγουρος ότι μου έχουν ζητήσει και αυτόγραφο», είπε σε μια συνέντευξή του ο Χάμιλτον.

Δεν ήταν μόνο ο ρατσισμός που τον στιγμάτισε, μόνος μαύρος σε έναν χώρο γεμάτο λευκούς.

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Οι παππούδες του μετακόμισαν στην Αγγλία τη δεκαετία του ’50 από τη Γρενάδα της Καραϊβικής. Οι γονείς του, Αντονι και Κάρμεν (η μητέρα του ήταν λευκή), χώρισαν όταν ο Λιούις ήταν μόλις δύο ετών. Εζησε με τη μητέρα του και τις ετεροθαλείς αδελφές του μέχρι τα 12 του. Τότε άλλαξε ζωή και έμεινε με τον πατέρα του. Ο Αντονι εργαζόταν στο τμήμα υπολογιστών των σιδηροδρόμων. Αναγκάστηκε να ξεκινήσει δεύτερη δουλειά ως πωλητής για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του Λιούις όταν αυτός άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τη φόρμουλα.

Οποιοδήποτε άλλο παιδί δεν θα άντεχε. Ισως και να έμπλεκε με κακές παρέες. Στα ζόρικα όμως συνεχίζουν οι ζόρικοι και ο Λιούις αποδείχθηκε πολύ σκληρό καρύδι. Ηταν δεν ήταν έξι ετών όταν ζήτησε να παρακολουθήσει μαθήματα καράτε για να αντιμετωπίσει το «μπούλινγκ» των παιδιών της γειτονιάς.

Είχε έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να πετυχαίνει αυτό που ήθελε. Οταν δεν έβρισκε δρόμο να τον οδηγήσει στον στόχο του, απλώς τον δημιουργούσε ο ίδιος.

Η αρχή

Ολα ξεκίνησαν από ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο που του πήρε δώρο ο πατέρας του όταν ήταν 6 ετών. Η αγάπη του για τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάστηκε όταν του αγόρασαν ένα μεταχειρισμένο καρτ. Προϋπόθεση ήταν να μην παραμελήσει τα μαθήματά του. Τήρησε τη συμφωνία.

Αρχισε να παίρνει μέρος και σε αγώνες αυτοκινήτου καρτ και 8 ετών πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο. Στα 10 του συνάντησε το αφεντικό της McLaren, τον μεγάλο Ρον Ντένις. Ο μικρός Χάμιλτον όχι μόνο δεν ντράπηκε να του μιλήσει, αλλά του ζήτησε να τον πάρει στην ομάδα του. Ο Ντένις δέχθηκε, «αλλά σε δέκα χρόνια από τώρα», όπως του είπε γελώντας. Είπε ψέματα. Μετά από πέντε μόλις χρόνια ο Χάμιλτον ανήκε στην ομάδα ανάπτυξης ταλαντούχων οδηγών της McLaren. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Το 2007, σε ηλικία 22 ετών, ο Χάμιλτον έκανε ντεμπούτο στη Φόρμουλα 1. Αγωνίστηκε σαν πολύπειρος. Εκείνη την πρώτη του χρονιά αφήνει άφωνους τους πάντες, αφού κατορθώνει να ανέβει στο βάθρο στους 9 πρώτους του αγώνες. Στον 7ο μάλιστα παίρνει τη νίκη. Οι Ιταλοί τού κολλάνε αμέσως το παρατσούκλι «το φαινόμενο». Δεν υπήρχε προηγούμενο σε αυτά που έκανε. Την επόμενη χρονιά, το 2008, έρχεται το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο νεότερος

Στα 23 του έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο πατέρας του ξεσπά σε κλάματα κατά τη στέψη του. Ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από 6 ετών. Κυνήγησε το όνειρό του και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Από το 2013 ανήκει στη Mercedes. Εφτασε τους 7 τίτλους, πέρασε το ρεκόρ νικών του Σουμάχερ με 95 και συνεχίζει. Το συμβόλαιό του λήγει και θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια «χρυσή» ανανέωση.

Η οικογένεια του Σουμάχερ τού χάρισε το κράνος του Γερμανού πιλότου με το οποίο κατέκτησε τον τελευταίο του τίτλο. Η αναγνώριση του Χάμιλτον είναι πια καθολική.

Ο Βρετανός, όμως, αν και βρίσκεται στην κορυφή, κοιτά συχνά προς τα κάτω. Οι πρόσφατες δολοφονίες μαύρων στις ΗΠΑ τον έχουν ευαισθητοποιήσει και είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του κινήματος «Βlack lives matter». Τα έβαλε ακόμα και με τη νυν διοίκηση της ομοσπονδίας αυτοκινήτου, ακόμα και με τη Φόρμουλα 1, για το γεγονός ότι δεν έχει μαύρους στις τάξεις της. Ο Χάμιλτον όμως δεν είναι άνθρωπος των λόγων, αλλά των πράξεων. Με δική του πρωτοβουλία συνεργάζεται με την Κρατική Ακαδημία Μηχανικών της Αγγλίας η οποία με δική του χρηματοδότηση ξεκίνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης μαύρων φοιτητών που προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

Είναι ευαισθητοποιημένος και με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οταν ξέσπασαν οι μεγάλες φωτιές στην Αυστραλία, δώρισε 500.000 δολάρια για να αναπτυχθούν προγράμματα διαφύλαξης της ζωής άγριων ζώων.

Εδώ και αρκετά χρόνια είναι χορτοφάγος. Μάλιστα έχει ανοίξει και εστιατόριο για χορτοφάγους.

Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει κιθάρα. Είναι το χόμπι του. Από 12 ετών «γρατζουνάει» μια κιθάρα, όπως έχει πει. Αλλες φορές τα καταφέρνει, άλλες όχι. Πάντως, το 2018 μετείχε σε τραγούδι της Αγκιλέρα.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ

  • «Τα ρούχα αποτελούν καθρέφτη του εσωτερικού μου, λένε πάντα πολλά για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου».
  • «Δεν θα σταματήσω να πιέζω για τη δημιουργία ενός μέλλοντος με ίσες ευκαιρίες για όλους. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για όσους δεν έχουν φωνή».
  • «Θα σταματήσω κοντά στα 37 για να μη γίνω εμπόδιο σε κάποιον νεαρό ταλαντούχο πιλότο που θα ψάχνει ένα καλό συμβόλαιο με μια καλή ομάδα».
  • «Τίποτα δεν συγκρίνεται με το καλό σεξ. Το ιδανικό είναι καλό σεξ μέσα σε καλό αυτοκίνητο».

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ολυμπιακός στον έβδομο ουρανό.

Δημήτρης Λίτσας

Στους “4” του Conferens league ο Ολυμπιακός

Δημήτρης Λίτσας

Μαζί με τον Τσιτσιπά ο Λεκλέρκ στο Μόντε Κάρλο, και δυναμική επιστροφή του Τσιτσιπά στους τίτλους.

e-enimerosi