Άρθρα Ρεπορτάζ

TAZ, Η Αθήνα εξοπλίζεται μαζικά – Week News Hagen

Δεν σβήστηκε ποτέ πλήρως, η αιώνια διαμάχη μεταξύ των γειτονικών χωρών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σε καλές στιγμές σιγοβράζει βαθιά. Σε κακές στιγμές, οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας διεξάγονται ανοιχτά. Η Ελλάδα οπλίζεται τώρα μαζικά. Την Τρίτη το απόγευμα, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Περιλαμβάνει επίσης στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες θα αυξηθούν στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο περισσότερο από πέρυσι.

Συνολικά, το σχέδιο εξοπλισμού ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να αγοραστούν 18 μαχητικά γαλλικά «Rafale» και τέσσερες νέες φρεγάτες, καθώς και τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα «Seahawk». Το εργατικό δυναμικό θα αυξηθεί κατά 15.000 άνδρες και γυναίκες. Επειδή ο ελληνικός στρατός με 107.000 ενεργούς στρατιώτες είναι πολύ μικρότερος από τον στρατό της Τουρκίας με 435.000. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο ως τον λόγο για τα μαζικά σχέδια εξοπλισμού.

Ερευνητικά πλοία και πολεμικά πλοία περνούν επανειλημμένα από την περιοχή, την οποία η Αθήνα ερμηνεύει ως αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΑΟΖ καθορίζει ποια χώρα επιτρέπεται να ερευνήσει πού για ορυκτούς πόρους. Δεδομένου ότι υπάρχουν υποψίες για αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από τον πυθμένα της ανατολικής Μεσογείου, η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εντείνεται σταθερά. Η Τουρκία απελευθερώνει επί του παρόντος έρευνα και γεωτρήσεις πλοίων σε αυτήν την περιοχή ξανά και ξανά (NAVTEX).

Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» μετακόμισε πολύ νότια των ελληνικών νησιών της Ρόδου και του Καστελόριζου. Συνοδεύτηκε από πλοία του τουρκικού ναυτικού, μια βίαιη πρόκληση. Η Ελλάδα έστειλε αμέσως φρεγάτες για να σταματήσει τους εισβολείς. Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκε με τουρκικό, θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερο.

Το κράτος της ΕΕ και ο εταίρος του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, πιστεύουν ότι η ΕΕ απογοήτευσε τη σύγκρουσή της με την Τουρκία. Η χώρα έχει επανειλημμένα ζητήσει κυρώσεις και σαφή στάση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έναντι της Άγκυρας, μέχρι στιγμής μάταια. Η ΕΕ απειλεί την Άγκυρα με ποινικά μέτρα, αλλά δικαιολογεί τη διστακτική στάση της με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δοκιμαστική γεώτρηση στην αναζήτηση ορυκτών πόρων.

Η Γερμανία ειδικότερα δεν φαίνεται να θέλει να ταιριάξει με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία έχει επιρροή όσον αφορά τη συμφωνία για τους πρόσφυγες (συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας) και ως αγοραστής όπλων. Πάνω από το ένα τρίτο όλων των γερμανικών εξαγωγών όπλων πάει στην Τουρκία εταίρο του ΝΑΤΟ, η οποία έχει επικριθεί έντονα σε πολλές περιπτώσεις από την ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. 158 βουλευτές από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού, 142 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Ο Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στο παρελθόν τη δραστική αύξηση των δαπανών εξοπλισμών αρκετές φορές. Σε μια επίσκεψη στο Βερολίνο τον Μάρτιο, για παράδειγμα, απάντησε στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα εξοπλίζεται τόσο μαζικά: “Επειδή η Τουρκία είναι η γείτονά μας και όχι η Δανία.”

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi