Άρθρα Ρεπορτάζ

τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; – Week News Hagen

 Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η συνοριακή διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφτασε στο προσκήνιο. Έφτασε επίσης και στη γερμανική πολιτική: οι ευρωβουλευτές καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις παραδόσεις υποβρυχίων στην Τουρκία, ώστε να μην πυροδοτήσει τη σύγκρουση.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη επειδή τα νέα οικονομικά συμφέροντα συναντούν παλιές πολιτικές συγκρούσεις. Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις στο θέμα.

Ποια είναι η σύγκρουση;

Από το 2009, ανακαλύφθηκαν σταδιακά μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ενδείξεις μόνο στα κυπριακά ύδατα εκτιμάται ότι έχουν αγοραία αξία 600 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2019, η Ελλάδα και η Κύπρος συμφώνησαν σε μια ενεργειακή εταιρική σχέση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και την οριοθέτηση των αναπτυξιακών περιοχών αλλά όχι με την Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε τον περασμένο Αύγουστο, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα για αναζήτηση φυσικού αερίου συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία. Η Ελλάδα το πήρε ως πρόκληση και αύξησε, υποστηριζόμενη από τη Γαλλία, τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Η παραγωγή φυσικού αερίου προκάλεσε παλαιές συνοριακές διαφορές: μετά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης το 1923 έπληξε πολλά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος στην Ελλάδα. Ακόμα και εκείνα που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές όπως η Λέσβος. Ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να το αποδεχτεί αυτό. Το 2016, για παράδειγμα, είπε σε μια ομιλία του: “Στη Συνθήκη της Λωζάνης, δώσαμε αυτά τα νησιά που βρίσκονται στο εύρος των κλήσεών μας. Αυτά πουλήθηκαν σε μας ως διαπραγματευτική επιτυχία. Και ανήκαν σε εμάς! Τα τζαμιά μας είναι ακόμα εκεί σήμερα.”

Στη συνέχεια υπάρχει η σύγκρουση στην Κύπρο: το νησί είναι στην πραγματικότητα χωρισμένο μεταξύ της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας στο νότο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της ως την προστατευτική δύναμη των Βόρειων Κυπρίων και θέλει να συμμετάσχουν στα κέρδη από πιθανές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα.

Ποιος έχει δίκιο;

Είναι δύσκολο να απαντήσεις. Η ελληνική πλευρά επικαλείται τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκχωρεί στα κράτη μια «χωρική θάλασσα» έως και δώδεκα ναυτικά μίλια που ανήκει στην επικράτειά τους. Παρέχει επίσης στις παράκτιες πολιτείες τη δυνατότητα να ορίσουν μια περιοχή έως 200 ναυτικά μίλια ως αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η οικονομική χρήση προορίζεται για το παράκτιο κράτος και στις δύο ζώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγάλα τμήματα της θάλασσας γύρω από τα νησιά της για παραγωγή φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και διεκδικεί τη λεγόμενη υφαλοκρηπίδα. Αυτό, με τη σειρά του, θα έδινε στους Τούρκους τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου. Επομένως, οι περιοχές διεκδίκησης και των δύο κρατών αλληλεπικαλύπτονται.

Από νομική άποψη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να ειπωθούν για την ελληνική θέση: ο κανόνας των δώδεκα ναυτικών μιλίων είναι πλέον συνηθισμένο διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει και για κράτη που δεν αναγνωρίζουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον, η Τουρκία επικαλείται τον ίδιο κανόνα σε άλλες παράκτιες περιοχές.

©  dpa

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας;

Ο Matthias Dembinski από το Ίδρυμα Έσσης για την Ειρήνη και την Έρευνα Συγκρούσεων περιγράφει την τουρκική θέση ως πολύχρωμη. “Από τη μία πλευρά, η Τουρκία ενεργεί επιθετικά “, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας σε συνέντευξη με τη συντακτική μας ομάδα.

Για παράδειγμα, αναζητά επίσης φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αγγίζουν το ελληνοκυπριακό νότιο τμήμα του νησιού. Έχει τα ερευνητικά της πλοία που συνοδεύονται από στρατιωτικά πλοία και εμποδίζει την εξερεύνηση πλοίων από άλλες χώρες.

“Από την άλλη πλευρά, η θέση της Τουρκίας είναι επίσης αμυντική “, λέει ο Ντεμπίνσκι: Είναι μια προσπάθεια μιας μεσογειακής χώρας να εξασφαλίσει ίσα δικαιώματα. “Εάν η Ελλάδα και η Κύπρος επικράτησαν και δημιούργησαν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες γύρω από τα νησιά, τότε η Τουρκία θα στερούταν την πρόσβαση στον υποτιθέμενο πλούτο.”

Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η σύγκρουση;

“Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι χωρίς κίνδυνο “, πιστεύει ο Ντέμπινσκι. Ήδη από το 1995 και το 1996, η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν φτάσει στο χείλος του πολέμου σε μια διαμάχη για δύο ακατοίκητα ελληνικά νησιά. Ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται υπό εγχώρια πολιτική πίεση για να εμμείνει στην αντιπαράθεσή του.

Στην Τουρκία, δύο συναισθήματα συναντιούνται σε αυτό το ζήτημα, εξηγεί ο Ντεμπίνσκι: «Από τη μία πλευρά, το αίσθημα της δικής του δύναμης. Από την άλλη πλευρά, το συναίσθημα ότι προδίδεται και δεν λαμβάνεται σοβαρά ως μια αυξανόμενη περιφερειακή δύναμη».

Πώς μπορεί να επιλυθεί η διαφορά;

Το πρώτο πιθανό ερώτημα είναι ότι ένα διεθνές δικαστήριο πρέπει να χειριστεί τη διαφορά. Ένα από τα καθήκοντα του διεθνούς δικαίου είναι η επίλυση συγκρούσεων μεταξύ κρατών. “Αλλά αυτό δεν λειτουργεί εάν οι σχετικοί κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι αμφιλεγόμενοι “, λέει ο Matthias Dembinski. Επιπλέον, σε αυτήν την περίπτωση, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου θα ήταν πιθανώς προς όφελος της Ελλάδας και της Κύπρου και όχι προς όφελος της Τουρκίας.

“Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε πολιτικές λύσεις που οι δύο πλευρές θεωρούν δίκαιες.” Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προσφερθεί από την άποψη του Dembinskis μόνο εν μέρει, επειδή υπάρχουν μόνο μέλη της Ελλάδας και της Κύπρου. Επομένως, η ΕΕ θα μπορούσε εύκολα να κατηγορηθεί ότι είναι κομματική. “Το ΝΑΤΟ θα ήταν πιο πιθανό να μεσολαβήσει επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη εδώ”, λέει ο Ντέμπινσκι.

Τι ρόλο παίζει η Γερμανία;

Στα τέλη του καλοκαιριού, οι διαμεσολάβηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέτρεψε αρχικά την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ωστόσο, ο ρόλος της Γερμανίας συζητείται επίσης εσωτερικά. Σε μια επιστολή προς την ομοσπονδιακό καγκελάριο Angela Merkel, 53 γερμανοί και έλληνες ευρωβουλευτές απαιτούν ότι η Γερμανία πρέπει να σταματήσει την εξαγωγή υποβρυχίων, ανταλλακτικά και υπηρεσίες συντήρησης στην Τουρκία. Οι υπογράφοντες εκφράζουν ανησυχία ότι η Τουρκία θα μπορούσε διαφορετικά να χρησιμοποιήσει αυτά τα υποβρύχια σε μια επικείμενη ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα.

Από την άποψη του Matthias Dembinski, η ζήτηση είναι κατανοητή. Από την άλλη πλευρά, έχουν συναφθεί συμβάσεις. Επιπλέον, ένα τέτοιο βήμα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά πολιτικά: «Όσο δύσκολη είναι και η συνεργασία με τον Ερντογάν, οι Γερμανοί πολιτικοί ενδιαφέρονται να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να απομακρυνθεί εντελώς, αλλά μάλλον να τη διατηρήσει στη διατλαντική συμμαχία», λέει ο πολιτικός επιστήμονας. “Μόλις απειλείς όχι μόνο τις κυρώσεις, αλλά και τις εφαρμόζεις, χάνεις τα κανάλια συνομιλίας και την επιρροή που εξακολουθείς να έχεις.”

Σχετικά με τον ειδικό: Δρ. Ο Matthias Dembinski είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Hessian Foundation for Peace and Conflict Research. Ο πολιτικός επιστήμονας ασχολείται κυρίως με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ΝΑΤΟ και τις διατλαντικές σχέσεις.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Συνομιλία με τον Δρ. Matthias Dembinski, Ίδρυμα Έσσης για Έρευνα για την Ειρήνη και τις Συγκρούσεις
  • Handelsblatt.com: Treasure Island Κύπρος
  • Legal Tribune Online: Διαφωνία Αιγαίου – Ποιος κατέχει τη Μεσόγειο;
  • Ιστοσελίδα της Manuela Ripa, ευρωβουλευτής ÖDP: Κοινή επιστολή προς τη Γερμανία για αναστολή των εξαγωγών υποβρυχίων προς την Τουρκία

Σχετικές αναρτήσεις

Ζωντανά: Ιωάννης Μάζης και Γιάννος Χαραλαμπίδης. Ανάλυση σε βάθος για Κύπρο και Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Χρήστος Μουρτζούκος

Βιοκαλλιέργεια και βιοποικιλότητα – Συνέντευξη του Χρυσού νικητή των ”EU Organic Awards”, Θωμά Μόσχου στον ”Απόδημο παλμό” και τον Μουρτζούκο Χρήστο.

Χρήστος Μουρτζούκος

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΕΓΩ . . . ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ!

Εβίτα Μανούδη

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies