Ειδήσεις και Νέα

«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο της Pfizer – Week News Hagen

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμα και απόψε

Το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου των BioNTech-Pfizer εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP).

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμα και απόψε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να λάβει τα πρώτα εμβόλια και δύο ημέρες μετά, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα δοθεί σήμα εκκίνησης των πρώτων εμβολιασμών. Μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος θα είναι οι πρώτοι δύο που θα λάβουν το εμβόλιο, κατά τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να είναι από τους πρώτους πολίτες που θα εμβολιαστούν με σκοπό να μεταδώσει το μήνυμα ασφάλειας των εμβολίων. Οπως θα συμβεί και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τη σύζυγό του, Μαρέβα, να εμβολιάζονται την επομένη της έναρξης, στις 28/12. Πρόκειται, όμως, για κάτι που δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Ποιοι και πόσοι πρώτα

Η επιχείρηση «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού στην Αττική. Πρόκειται για τον «Ευαγγελισμό», το «Σωτηρία», το «Θριάσιο», το «Αττικό» και το «Ασκληπιείο». Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 200 άτομα, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και διοικητικοί αναμένεται να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστεί το προσωπικό που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της πανδημίας, δηλαδή στις ΜΕΘ, στις μονάδες Covid και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ο σχεδιασμός προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, καθώς και των φιλοξενούμενων και εργαζόμενων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μέσα στον Ιανουάριο ώστε οι μαζικοί εμβολιασμοί να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο και από τους ηλικιωμένους και ευπαθείς, που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Οι δόσεις

Η Ελλάδα θα λάβει έως τα τέλη Ιανουαρίου 400.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους η χώρα μας θα παραλάβει 80.000 δόσεις και στη συνέχεια θα λαμβάνει για κάθε εβδομάδα του Ιανουαρίου από 80.000 δόσεις. Οι δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα τον Ιανουάριο είναι λίγο μειωμένες σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε προγραμματιστεί

-περίπου 500.000 δόσεις-, όπως θα συμβεί και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η υστέρηση αυτή δεν αλλάζει, σύμφωνα με πηγές της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer, τον συνολικό προγραμματισμό. Οι δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα είναι ακριβώς οι ίδιες, απλά υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ρυθμό παραδόσεων στην αρχή του εγχειρήματος. Το κάθε κράτος-μέλος συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια με βάση τον πληθυσμό του. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2,4%, επομένως από τις 200 εκατ. δόσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Pfizer/BioNtech και της Ε.Ε. -με την προοπτική για ακόμη 100 εκατ. δόσεις- στη χώρα μας αναλογούν περίπου, 4,8 εκατ. δόσεις.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, που δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, ενέκρινε το εμβόλιο το σαββατοκύριακο.

Ακολουθούν τα σχέδια για την κυκλοφορία του εμβολίου στην Ευρώπη.

Ελβετία

Οι Ελβετοί θα ξεκινήσουν τον επιλεγμένο εμβολιασμό ευπαθών ομάδων αυτή την εβδομάδα. Το πανεθνικό πρόγραμμα ξεκινά στις 4 Ιανουαρίου, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί δωρεάν όλοι όσοι το επιθυμούν έως τα μέσα του 2021.

Γερμανία

Η Γερμανία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, με την προτεραιότητα να δίδεται σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει εκφράσει την απογοήτευσή του στην απουσία έγκρισης ενός εμβολίου που εν μέρει αναπτύχθηκε στη Γερμανία και η χρήση του οποίου έχει λάβει ήδη το ‘πράσινο φως’ από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ιταλία

Η Ιταλία επίσης θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας. Η Ιταλία αναμένεται να λάβει αρχικά 1,83 εκατ. εμβόλια από την Pfizer, με την ανοσοποίηση να ξεκινά από εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών.

Γαλλία

Η Γαλλία επίσης θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Το γαλλικό πρόγραμμα εμβολιασμών θα ξεκινήσει με τις πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, σύμφωνα με τον Βεράν.

Αυστρία-Ισπανία-Βουλγαρία

Η Αυστρία, η Ισπανία και η Βουλγαρία έχουν επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει πει ότι αναμένει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στις 27 ή τις 28 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων της χώρας θα είναι αρκετή για την ανοσοποίηση 35.000 ανθρώπων περίπου.

Ολλανδία

Η Ολλανδία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 8 Ιανουαρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνε.

«Επιλέξαμε έναν σχεδιασμό που είναι προσεκτικός, ασφαλής και υπεύθυνος», ανέφερε ο Ντε Γιόνε σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, DW.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi