Ειδήσεις και Νέα

έτσι η Ελλάδα εξοπλίζεται απένατι στην Τουρκία – Week News Hagen

Η Αθήνα επενδύει δισεκατομμύρια στην προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών. Αυτό δίνει στους Έλληνες ένα προβάδισμα στον αγώνα των εξοπλισμών με την Τουρκία.

Δεν θα είναι ειρηνικές διακοπές για τους Έλληνες στρατιώτες. Λόγω της σύγκρουσης με τη γειτονική Τουρκία σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση. Μεγάλο μέρος του στόλου βρίσκεται στη θάλασσα.

Οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας πρέπει επίσης να παραιτηθούν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Τη Δευτέρα το απόγευμα, οι Έλληνες αναχαίτισαν δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16  στα ελληνικά νησιά Οινούσσες και Παναγιά. Τέτοιοι ελιγμοί παρακολούθησης είναι εν τω μεταξύ καθημερινή ζωή στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τώρα οι Έλληνες οπλίζονται μαζικά. Πριν από μια εβδομάδα, το κοινοβούλιο στην Αθήνα πέρασε τον προϋπολογισμό για το 2021. Προβλέπει σημαντική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού. Σε σύγκριση με το 2020, οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από το ένα τρίτο σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα εξοπλισμών θα αυξηθεί ακόμη και πέντε φορές από 500 εκατομμύρια σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα σκοπεύει να επενδύσει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων τα επόμενα πέντε χρόνια, το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξοπλισμών τις δεκαετίες.

Στην πρώτη φάση, οι αεροπορικές δυνάμεις επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτό. Η παράδοση των πρώτων έξι μαχητικών Rafale που σχεδιάζει να παραγγείλει η Ελλάδα από τη Γαλλία θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα συμβόλαια πρόκειται να υπογραφούν τον Ιανουάριο.

Η χώρα θα λάβει συνολικά 18 αεροσκάφη Rafale έως τον Μάρτιο του 2023. Για τα αεριωθούμενα αεροπλάνα, οφείλονται 1,92 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα επενδύει άλλα 400 εκατομμύρια σε εξελιγμένους πυραύλους για το νέο αεροσκάφος.

Ταυτόχρονα, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο για την παράδοση 24 μυστικών αεροσκαφών τύπου F-35. Μέχρι το 2027, η Ελλάδα θέλει επίσης να αναβαθμίσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε συνεργασία με τον αμερικανό κατασκευαστή Lockheed Martin.

Ο εκσυγχρονισμός της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου προγράμματος εξοπλισμού που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα αεροσκάφη μάχης, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια ελικοπτέρων και drone. Επίσης προσλαμβάνονται 15.000 επαγγελματίες στρατιώτες.

Το ναυτικό αντιμετωπίζει επίσης ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Προβλέπεται η προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγάτων. Η Γαλλία, οι ΗΠΑ, οι Κάτω Χώρες και η Μεγάλη Βρετανία είναι ως πιθανοί προμηθευτές. Η προμήθεια περαιτέρω υποβρυχίων της γερμανικής κλάσης 214 είναι επίσης προς συζήτηση. Η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερα από αυτά τα σκάφη.

“Επειδή η Τουρκία είναι η γείτονά μας και όχι η Δανία”

Όταν ρωτήθηκε γιατί η χώρα του, η οποία εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κρίση του χρέους, ξοδεύει τόσα πολλά για εξοπλισμούς, ο Μητσοτάκης είπε: «Επειδή η Τουρκία είναι η γείτονά μας και όχι η Δανία».

Η αντίπαλη Τουρκία επενδύει επίσης δισεκατομμύρια στο ναυτικό της, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής τεσσάρων υποβρυχίων 214. Τα σκάφη συναρμολογούνται στην Τουρκία σε συνεργασία με την Thyssen-Krupp. Ο πρώτος τουρκικός αερομεταφορέας πλησιάζει επίσης σε ολοκλήρωση σε ναυπηγείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Χτίζεται σύμφωνα με τα ισπανικά σχέδια.

Der Einsatz türkischer Forschungsschiffe auf der Suche nach Erdgasvorkommen im Mittelmeer hat den Konflikt mit Griechenland verschärft. Quelle: dpa
Ανατολική Μεσόγειος. Η χρήση τουρκικών ερευνητικών σκαφών για την αναζήτηση αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο έχει επιδεινώσει τη σύγκρουση με την Ελλάδα.

Όμως, όσον αφορά τις αεροπορικές δυνάμεις, η Ελλάδα κερδίζει, έχει το πάνω χέρι με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη. Πριν από μερικά χρόνια τα πράγματα φαίνονταν πολύ διαφορετικά. Με παραγγελία για 100 αεροσκάφη F-35, η Τουρκία ήθελε να εξασφαλίσει την υπεροχή του αέρα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αλλά το καλοκαίρι του 2019, οι ΗΠΑ ακύρωσαν την παράδοση. Η Ουάσιγκτον τιμώρησε την Τουρκία για την παραγγελία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων.

Η πικρή ειρωνεία: Τα πρώτα έξι F-35 που προορίζονται για την Τουρκία θα μπορούσαν τώρα να πάνε στην Ελλάδα. Αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε περαιτέρω ποινικά μέτρα κατά της τουρκικής κρατικής αρχής όπλων SSB στα μέσα Δεκεμβρίου για την προμήθεια του S-400, τα ερωτηματικά αιωρούνται επίσης σε σχέση με άλλα προγράμματα όπλων. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα σχέδια της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16.

Είναι απίθανο η Ελλάδα να κερδίσει ποτέ τον αγώνα των εξοπλισμών με την Τουρκία. Ο γείτονας έχει σχεδόν οκτώ φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας, έχει τέσσερις φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και θα ξοδέψει τέσσερις φορές περισσότερο στο στρατό του τον επόμενο χρόνο από την Ελλάδα. Αλλά η Τουρκία πέφτει πίσω στον αέρα.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 207 μαχητικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα είναι ελαφρώς πίσω με 189 αεροσκάφη, αλλά θα κερδίσει ένα σαφές πλεονέκτημα τα επόμενα τρία χρόνια χάρη στην παράδοση των σύγχρονων Rafale και F-35.

Ένα άλλο μειονέκτημα για την Τουρκία: Ακόμα και τώρα, η τουρκική αεροπορία λειτουργεί εν μέρει μόνο επειδή λείπουν εκατοντάδες πιλότοι. Αυτό είναι συνέπεια των «εκκαθαρίσεων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Οι σχεδιαστές πραξικοπήματος προήλθαν κυρίως από την αεροπορία.

Εκατοντάδες πιλότοι έχουν απολυθεί και έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η κυβέρνηση δεν παρέχει ακριβή αριθμητικά στοιχεία, αλλά οι αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης μιλούν για 600 έως 700 πιλότους που απολύθηκαν. Αυτό θα ήταν περίπου το ήμισυ όλων των πιλότων. Ένας αριθμός εκπαιδευτών άνω του μέσου όρου επηρεάστηκε από τις «εκκαθαρίσεις». Επομένως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντικατασταθούν οι αγωνιστές που λείπουν.

Gerd Höhler
Gerd Höhler

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi