Κοινωνία Κόσμος

ΗΠΑ: Επικυρώνεται η νίκη Μπάιντεν από το Κογκρέσο υπό τον φόβο επεισοδίων από τους οπαδούς του Τραμπ

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να συρρέουν στην Ουάσινγκτον από χθες, μετά από την πρόσκληση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος τους ζήτησε να διαδηλώσουν καθώς το Κογκρέσο επικυρώνει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, την οποία επιμένει να αρνείται να παραδεχθεί.

Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στον Λευκό Οίκο με τεράστιες σημαίες του “Τραμπ” και με πανό που έγραφαν “Σταματήστε την Κλοπή”, την ιαχή εκείνων που είναι πεπεισμένοι για νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Παρότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία, η οποία δεν δύναται να επηρεάσει την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, ο απερχόμενος πρόεδρος αμφισβητεί την νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, καταγγέλλοντας νοθεία για την οποία δεν έχει παράσχει ποτέ αποδείξεις. Δεν κατάφερε να πείσει τα δικαστήρια και εκλογικούς αξιωματούχους, αλλά έσπειρε αμφιβολίες στο μυαλό των υποστηρικτών του.

“Ο αντιπρόεδρος έχει την εξουσία να απορρίψει δόλια επιλεγμένους εκλέκτορες” ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ εσφαλμένα για ακόμα μία φορά με ανάρτησή του στο Twitter.  Ωστόσο, ο Μάικ Πενς δήλωσε ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει την έγκριση του Κογκρέσου στα εκλογικά αποτελέσματα.

Περίπου 140 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και 12  Γερουσιαστές με επικεφαλής τους Τεντ Κρουζ και Τζος Χόουλι είναι αλληλέγγυοι στον Ντόναλντ Τραμπ και έχουν υποσχεθεί να φέρουν εμπόδια στα Σώματα του Κογκρέσου, κατά την κύρωση των ψήφων του Συμβουλίου των Εκλεκτόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 306 εκλέκτορες και ο Τραμπ 232. Από την άλλη πλευρά ο Μιτς ΜακΚόνελ ο πλέον ισχυρός των Ρεπουμπλικάνων αντιτίθεται στην οποία παρεμπόδιση της διαδικασίας.

Όπως αναφέρθηκε οι αντιρρήσεις τους δεν θα εκτροχιάσουν, αλλά ενδέχεται να καθυστερήσουν αυτή την επικύρωση, το τελευταίο βήμα πριν την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Η αστυνομία της πρωτεύουσας ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, ειδικά από ακροδεξιές ομάδες και προειδοποίησε πως όποιος οπλοφορεί στις διαδηλώσεις θα συλλαμβάνεται. Χθες ο ηγέτης της αμερικανικής ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys (“Περήφανα αγόρια”) συνελήφθη στην Ουάσινγκτον, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του δυο γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας για τουφέκια εφόδου.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi