Ειδήσεις και ΝέαΚοινωνία Κόσμος

Ποιό σφιχτό κλείδωμα για τη Γερμανία, μια επισκόπηση των νέων μέτρων.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις συμφώνησαν την Τρίτη να επεκτείνουν το κλείδωμα που αποφασίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου και να το σφίξουν εν μέρει.

Σύμφωνα με το έγγραφο αποφάσεων, αυτή η επέκταση του κλειδώματος ισχύει και για σχολεία και παιδικά κέντρα. “Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους τους γονείς και τα παιδιά”, δήλωσε η Μέρκελ. “Αλλά αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι να το πράξουμε για να μην ξεχάσουμε τον στόχο μας.” Τα μέτρα είναι «σκληρά αλλά απαραίτητα».

Ο στόχος είναι ακόμη να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των λοιμώξεων και να επανέλθουμε κατά μέσο όρο σε 50 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Αυτή η συχνότητα είναι σήμερα τριπλάσια σε εθνικό επίπεδο. Η Μέρκελ και οι ηγέτες της χώρας προετοίμασαν τους πολίτες για μακροπρόθεσμες περικοπές. “Οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος που βρίσκονται μπροστά μας θα απαιτήσουν ακόμη μεγάλη υπομονή και πειθαρχία από όλους”, λέει το έγγραφο απόφασης των αρχηγών των ομοσπονδιακών και κρατικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες που ισχύουν από τις 11 Ιανουαρίου, το κλείσιμο καταστημάτων, εστιατορίων, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων παρατείνεται για άλλες τρεις εβδομάδες.

Ο Michael Müller, η Angela Merkel και ο Markus Söder στη συνέντευξη τύπου το βράδυ (από αριστερά).

Ο Michael Müller, η Angela Merkel και ο Markus Söder στη συνέντευξη τύπου το βράδυ (από αριστερά). ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MICHEL KAPPELER / POOL ΜΕΣΩ REUTERS

Θα συνεχιστεί επίσης σε σχολεία και κέντρα φύλαξης παιδιών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, η οποία ισχύει στα ομοσπονδιακά κράτη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Μερικές φορές η απαίτηση παρουσίας αναστέλλεται, μερικές φορές υπήρξε πλήρες κλείσιμο.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν θα υπάρξει πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία πουθενά.

Το βήμα προς βήμα σχέδιο που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Παιδείας με την επιστροφή στα μάθημα πρόσωπο με πρόσωπο για μαθητές δημοτικού σχολείου ή εναλλακτικά μαθήματα σε υψηλότερους βαθμούς, επομένως ξεκινά το Φεβρουάριο το νωρίτερο.

Έτσι συνεχίζεται το κλείδωμα στην Γερμανία Live
Ανακούφιση για τους γονείς

Για να απαλλαγείτε από το βάρος της φροντίδας των παιδιών στο σπίτι, πρέπει να εισαχθούν δέκα επιπλέον ημέρες ανά γονέα για το επίδομα ασθένειας των παιδιών. Λόγω της πανδημίας, θα υπάρξουν περισσότερες μέρες για τους γονείς παιδιών που πρέπει να τους φροντίζουν στο σπίτι.

Οι γενικοί περιορισμοί επαφής θα επεκταθούν, όπως στο κλείσιμο της συνάντησης σε ένα νοικοκυριό συν ένα άτομο. Μέχρι στιγμής, ισχύουν τα ακόλουθα: ένα νοικοκυριό συν ένα επιπλέον νοικοκυριό, το πολύ πέντε άτομα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε επίσης ότι τα κυλικεία της εταιρείας θα έπρεπε να κλείσουν “όπου επιτρέπουν οι διαδικασίες εργασίας”. Επιτρέπεται μόνο η παράδοση “φαγητού και ποτών”.

Οι εργοδότες “καλούνται επειγόντως” να δημιουργήσουν γενναιόδωρες ευκαιρίες στο σπίτι.

Δυνατό στενό εύρος κίνησης

Ένα άλλο αυστηρότερο είναι το ψήφισμα που προβλέπει τοπικούς περιορισμούς στο εύρος κίνησης σε εθνικό επίπεδο. Σε κομητείες με περισσότερες από 200 νέες μολύνσεις, δηλαδή σε πραγματικά σημεία, πρέπει να αποφασίζεται ότι κανείς δεν επιτρέπεται να μετακινείται πάνω από 15 χιλιόμετρα γύρω από τον τόπο κατοικίας του  εκτός εάν υπάρχει βάσιμος λόγος για αυτό.

Σύμφωνα με το έγγραφο απόφασης, τα “ταξίδια ημερήσιων εκδρομών” δεν περιλαμβάνονται ρητά: Η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι αυτό θα αποτρέψει τις μαζικές μετακινήσεις που ήταν πρόσφατα συχνές σε χειμερινές εκδρομές. Οι καλοί λόγοι, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν ταξίδια στην εργασία. Αυτός ο κανονισμός έχει τεθεί σε ισχύ στη Σαξονία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλοου τον ανακοίνωσε για το κράτος του.

Michael Müller: Δεν υπάρχει χρόνος για μισή καρδιά

Ο κυβερνήτης του Βερολίνου, Μάικλ Μίλερ (SPD), επί του παρόντος επίσης πρόεδρος της Διάσκεψης του Πρωθυπουργού, έκανε έκκληση για την επιμονή των πολιτών. “Τώρα δεν είναι ώρα για μισή καρδιά, πρέπει να συνεχίσουμε αποφασιστικά στο δρόμο”, είπε.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είχαν αποτέλεσμα, “αλλά αυτό δεν είναι αρκετό”. Στο τέλος μιας «δύσκολης αλλά σημαντικής διάσκεψης των πρωθυπουργών», ο Müller είπε ότι η συνέχιση και η ενίσχυση των μέτρων που επιβλήθηκαν ήταν «αδιαμφισβήτητη».

Απαιτείται από το Γραφείο του Καγκελαρίου στον προκαταρκτικό αυστηρότερο κανονισμό σχετικά με την πιθανότητα απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν περιλαμβάνεται πλέον στο έγγραφο απόφασης. Η Μέρκελ ζήτησε αρχικά το όριο να μειωθεί σε 100 νέες μολύνσεις. Μετά την απόφαση τον Δεκέμβριο, αυτές περιλαμβάνουν επίσης την τοπική απαγόρευση κυκλοφορίας, οι οποίες είναι ακόμη δυνατές από την τιμή επίπτωσης 200 νέων λοιμώξεων και έχουν ήδη εκδοθεί πιο συχνά. Σύμφωνα με τον χάρτη κορωνοϊού, αυτό συμβαίνει τώρα σε 101 αγροτικές και αστικές περιοχές.

Πολλοί κύκλοι επηρεάστηκαν

Συνολικά υπάρχουν στη Γερμανία 294 περιοχές και 107 ανεξάρτητες πόλεις. Σε αυτούς τους κύκλους, η ελεύθερη κυκλοφορία μπορεί να περιοριστεί σοβαρά:

  • Περιοχή Vogtland (801.2)
  • Meissen (504.2)
  • Eisenach (429,5)
  • Όρη Ανατολικού μεταλλεύματος (408.8)
  • Χίλντμπεργουουζέν (401.2)
  • Κότμπους (348.2)
  • Ζβίκουου (336)
  • Κόμπουργκ (319.9)
  • Νυρεμβέργη (310.6)
  • Δρέσδη (309.9)
  • Περιοχή Bayreuth (301)
  • Πόλη του Χοφ (285.2)
  • Limburg-Weilburg (259.4)
  • Πασάου (257.3)
  • Χύτευση (253.6)
  • Πότσνταμ (241.5)
  • Ομπερχάουζεν (236.7)
  • Πόλη του Fürth (223.1)
  • Πόλη του Λάνσχουτ (216.8)
  • Stendal (206.3)

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder (CSU) θεωρεί ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας αποτελούν αποτελεσματικό μέσο για υψηλό αριθμό λοιμώξεων. Στη Βαυαρία υπάρχει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 μ.μ. και 5 π.μ., με εξαιρέσεις για επαγγελματικούς λόγους ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι παρόμοιο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Σαξονία. Στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει επί του παρόντος απαγόρευση, αλλά υπάρχουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε επίπεδο περιοχής.

Μετά το χτύπημα του  συνασπισμού στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση λόγω της πολιτικής εμβολιασμού του υπουργού Υγείας Jens Spahn (CDU), η κατάσταση εφοδιασμού με εμβόλια ήταν επίσης ένα ζήτημα.

Το SPD κατηγορεί τον Spahn για το γεγονός ότι έχει παραγγελθεί πολύ λίγα εμβόλια και ότι ο συντονισμός με τις ομοσπονδιακές πολιτείες δεν λειτουργεί. Στην απόφαση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπόσχεται τώρα την παράδοση τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου έως την 1η Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn δέχεται κριτική από το SPD λόγω της πολιτικής εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn δέχεται κριτική από το SPD λόγω της πολιτικής εμβολιασμού. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ODD ANDERSEN / AFP
Παρέμβαση Μέρκελ ζητεί το SPD: Χάος και επικρίσεις στη Γερμανία με τους εμβολιασμούς

Επιπλέον, λέει: “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέχει στις ομοσπονδιακές πολιτείες αξιόπιστους χρόνους παράδοσης βάσει των αναφορών του κατασκευαστή, προκειμένου να επιτρέψει την ασφαλή διαχείριση προσκλήσεων επί τόπου.” Διαβεβαιώνεται ότι σε όλους τους κατοίκους των εγκαταστάσεων φροντίδας υγείας μπορεί να προσφερθεί εμβολιασμός τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να μιλήσει με τους κατασκευαστές σχετικά με το πώς μπορούν να δημιουργηθούν περαιτέρω δυνατότητες παραγωγής εμβολίων “το συντομότερο δυνατό”. Ο ιδρυτής της Biontech Ugur Sahin ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «μπορούμε να παρέχουμε αρκετά εμβόλιά μέχρι το καλοκαίρι», ώστε όποιος το επιθυμεί να μπορεί να εμβολιαστεί.

Όσον αφορά την ταχύτητα της χορήγησης των δόσεων του εμβολίου, η οποία επίσης επικρίθηκε πρόσφατα από το Βερολίνο, ο Δήμαρχος Müller δήλωσε ότι οι παραδόσεις που έχουν υποσχεθεί τώρα είναι η βάση για την αξιόπιστη ανάθεση ραντεβού και τη διασφάλιση ασφάλειας προγραμματισμού. Τόνισε ότι το Βερολίνο ήταν «καλά προετοιμασμένο» για αυτό.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi