Εθνικά Θέματα

Με απαίσιο τρόπο ο απαξιωμένος ΟΗΕ αθωώνει την Τουρκία: Η Κύπρος από θύμα μετατρέπεται σε …θύτη

Όπως είναι ήδη γνωστό (ΕΔΩ και ΕΔΩ), ο άβουλος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τις δύο εκθέσεις που συνέγραψε η αντιπρόσωπός του στη Λευκωσία, η κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία δείχνει έντονη φιλοτουρκική δραστηριότητα:

  • Η μία έκθεση είναι για την ανανέωση της Ειρηνευτικής Δύναμης και η άλλη για τις καλές υπηρεσίες του κ. Γκουτέρες.

Δυστυχώς, όπως πάντα, οι εκθέσεις δεν είναι δίκαιες. Οι άνθρωποι του ΟΗΕ δεν έκαναν καν την ελάχιστη προσπάθεια για να είναι ισοζυγισμένες. Το θύμα, η Κύπρος, στο τέλος μετατρέπεται σε θύτη, που είναι η κατοχική Τουρκία. Δεν είναι ανεξάρτητος μεσολαβητής ο Αντόνιο Γκουτέρες και συνεχίζει μία φιλοτουρκική πολιτική της Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού.

Αυτός ο άνθρωπος εκδίδει ανακοινώσεις επί παντός επιστητού, αλλά όταν πρόκειται για την Τουρκία, δεν μασά μόνο τα λόγια του, αλλά βρίσκει τρόπο να την αθωώνει. Είναι φρικτή η στάση του, αλλά οι γνωστοί ερντογολάγνοι της Λευκωσίας, επιρρίπτουν την ευθύνη στον Νίκο Αναστασιάδη και στον κάθε πρόεδρο της Κύπρου, πριν από αυτόν. Δεν λέμε πως ο Κύπριος Πρόεδρος δεν κάνει λάθη, αλλά ΔΕΝ γίνεται να αγνοούν το αδιάσειστο γεγονός: ότι η κατοχική δύναμη είναι η Τουρκία.

  • Ο κ. Γκουτέρες ομιλεί για τις διαφορετικές απόψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη Τατάρ, ιδιαίτερα για το μοντέλο της λύσης.
  • Όμως, ο γενικός γραμματέας δεν κάνει σημαντική προσπάθεια για να υπερασπιστεί το μοντέλο λύσης που υποτίθεται υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ως να μην έχει σχέση με το θέμα, παρουσιάζεται περισσότερο ως αναλυτής παρά σαν επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού. Πρόκειται για κατάντημα. Και όλα αυτά για να καλύπτει την κατοχική δύναμη.

Ο κ. Γκουτέρες επαναλαμβάνει το γνωστό -σλόγκαν θα το χαρακτήριζα- ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο, σάμπως και αυτός όπως και οι προηγούμενοι γενικοί γραμματείς είναι άμοιροι ευθυνών.

Ο κ. Γκουτέρες πιστεύει ότι το status quo, που συνεχίζεται για τόσες δεκαετίες, δεν είναι στατικό. Λέει -οποία …ανακάλυψη(!)- ότι συμβαίνουν επιτόπια αλλαγές που μπορούν να καταστούν μη αναστρέψιμες, εάν οι δύο κοινότητες δεν δεσμευτούν ξανά ότι θα επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, ενεργητικά και με αποφασιστικότητα. Και δεν αναφέρει βέβαια ότι η Τουρκία είναι αυτή που εγκατέλειψε τη συμφωνημένη λύση.

Και θεωρώ ότι περισσότερο ειρωνεύεται όταν γράφει πως η πρωταρχική ευθύνη για το μέλλον της διαδικασίας παραμένει στα μέρη, ειδικά στους δύο ηγέτες. Συνεχίζει το παραμύθι ότι είναι έτοιμος να τους υποστηρίξει καθώς σχεδιάζουν το δρόμο προς τα εμπρός.

Προσωπικά θα κρατήσω τη στάση του για την Αμμόχωστο. Καλεί για αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο και τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών. Αλλά δεν λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτή που προκαλεί στο θέμα της Αμμοχώστου; Ο Αναστασιάδης πήγε στην Αμμόχωστο και προκάλεσε; Πάλι καλύπτει την κατοχική Τουρκία. Αν στη θέση του Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ, ο κ. Γκουτέρες θα έσκιζε τα ιμάτιά του.

Και επίσης θα κρατήσω τη θέση του για τις απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ουσία επιρρίπτει τις όποιες ευθύνες σε όλα τα μέρη, ενώ η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η Τουρκία εισέβαλε και στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Γκουτέρες είναι πάντως προκλητικός, διότι αυτός υπογράφει την έκθεση, που του ετοίμασε η κ. Σπέχαρ: Ζητά να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες από όλα τα μέρη για την εξάλειψη των εντάσεων και τα παροτρύνει να αποφύγουν την κλιμάκωση και να συνεχίσουν να εμπλέκονται σε διάλογο για να διερευνήσουν τις δυνατότητες επίλυσης των διαφορών τους και να επενδύσουν στην περιφερειακή συνεργασία.

Γνωρίζει ότι η Λευκωσία και η Αθήνα, από το 1974 και μετά κατέβασαν τα παντελόνια. Η Τουρκία είναι αυτή που δεν συνεργάζεται για μία σοβαρή λύση, ζητώντας και τα σώβρακα των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων ηγετών…

Μας κάνει μάθημα και για τους υδρογονάνθρακες, που ανήκουν βεβαίως στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, όπως λέει, “συνεχίζω να τονίζω ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελούν και τις δύο κοινότητες και να αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης στην Κύπρο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”. Η Λευκωσία με νόμο του κράτους έχει ήδη επιλύσει το όποιο πρόβλημα, αλλά ο κ. Γκουτέρες που το γνωρίζει, επίτηδες δεν το αναφέρει…

Κατά τα άλλα: Προτείνει την παράταση της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης μέχρι την 31η Ιουλίου 2021, «υπό το φως -όπως υποστηρίζει- της συνεχιζόμενης συμβολής της στην ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν μια πολιτική διευθέτηση»…

Ένας πολύ μικρός και ασόβαρος ηγέτης ενός μεγάλου Διεθνούς Οργανισμού, όπου η κατοχική δύναμη λύνει και δένει. Γιατί άραγε;

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi