Κοινωνία Κόσμος

Οι Δημοκρατικοί συμφωνούν, οι Ρεπουμπλικάνοι διστάζουν

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ιστορία σε μιάμιση εβδομάδα. Η διαδικασία απαγόρευσης θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να θέλουν να απαλλαγούν από τον Τράμπ στο μέλλον,  επειδή θέλουν απολύτως να εμποδίσουν τον Τραμπ να επιστρέψει.

Μετά την εισβολή του Καπιτωλίου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα διαδικασία κατηγορίας εναντίον του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ από αύριο Δευτέρα. Ο Δημοκρατικός στο  Κογκρέσο Ted Lieu ανακοίνωσε στο CNN ότι οι Δημοκρατικοί θα προτείνουν ψήφισμα για να κατηγορήσουν τον Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα. “Αναμένουμε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.” Αυτός και οι συνάδελφοί του θα προτιμούσαν ο Ρεπουμπλικανός να παραιτηθεί πρώτα ή ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς να λάβει μέτρα για την καταγγελία του.

Ο Lieu είναι συνσυγγραφέας του σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο απαριθμεί μια μόνο κατηγορία εναντίον του Trump: «υποκίνηση ταραχών». Ο Τραμπ κατηγορείται για υποκίνηση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Στο σχέδιο ψηφίσματος, ο Τραμπ περιγράφεται ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και το σύνταγμα». Ο Τραμπ θα ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορία που είχε ανοίξει δύο διαδικασίες κατηγορίας.

Με την ορκωμοσία του διάδοχου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ αποχωρεί ούτως ή άλλως. Πριν από αυτό, μια ετυμηγορία στη Γερουσία για μια διαδικασία κατηγορίας είναι σχεδόν αδύνατη, ακόμη και αν η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να την ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Εκτός από το κατηγορητήριο του Τραμπ, το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό του από μελλοντικά κυβερνητικά γραφεία. Αυτό θα του στερούσε πιθανή υποψηφιότητα το 2024. Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, η διαδικασία αφορά επίσης το παράδειγμα μετά την επίθεση στο κοινοβούλιο.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν την κατηγορία

Η υποστήριξη για το έργο είναι τεράστια από τη δημοκρατική πλευρά. Σύμφωνα με τον Lieu, τουλάχιστον 180 από τους 222 βουλευτές θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της διαδικασίας κατηγορίας. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θέλουν επίσης να υποστηρίξουν το ψήφισμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων  η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, μπορεί να αποφασίσει να κινήσει διαδικασία κατηγορίας με απλή πλειοψηφία. Η διαδικασία, η οποία είναι παρόμοια με μια δικαστική διαδικασία, αλλά στη Γερουσία θα διεξαγόταν και θα αποφασιζόταν. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται εκεί για την απομάκρυνση του Τραμπ δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη. Οι μελλοντικοί 50 Δημοκρατικοί δεν θα έχουν τις ψήφους 17 Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο, ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες αντιπαραθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία. Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων της Πενσυλβανίας, Pat Toomey, δήλωσε στο Fox News ότι το αδίκημα του Τραμπ θα πληροί τις προϋποθέσεις για κατηγορίες. Ο συνάδελφός του στη Νεμπράσκα, Μπεν Σάσε, δήλωσε στο CBS ότι «σίγουρα σκέφτηκε» ένα κατηγορητήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Λίζα Μούρκοφσκι, γερουσιαστής από την Αλάσκα, είχε ήδη ζητήσει την παραίτηση του Τραμπ την Παρασκευή. Και οι τέσσερις είναι εσωτερικοί επικριτές του προέδρου στο κόμμα.

Η Γερουσία δεν θα συνέλθει για την επόμενη τακτική σύνοδό της έως τις 19 Ιανουαρίου. Μνημόνιο του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας των Ρεπουμπλικάνων Mitch McConnell, που κυκλοφόρησε από την Washington Post, αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι διαδικασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το νωρίτερο στις 1 μ.μ. στις 20 Ιανουαρίου  μία ώρα μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν και την αποχώρηση του Τραμπ. Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παρέμβει σε απόφαση σχετικά με την έναρξη διαδικασίας κατηγορίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο άντρας με κέρατα είναι υπό κράτηση

Εν τω μεταξύ, τρεις άλλοι ύποπτοι συνελήφθησαν λόγω των ταραχών. Οι εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι περιλάμβαναν τον Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ο οποίος μπήκε στο Καπιτώλιο φορώντας κόμμωση από γούνα και κέρατα, με ζωγραφισμένο πρόσωπο, κορμό χωρίς shirtless και δόρυ με αμερικανική σημαία φωτογραφίες των μεταμφιεσμένων υποστηρικτών του QAnon.

Ένας ύποπτος με το όνομα Τζόνσον Τζόνσον συνελήφθη επίσης από την αστυνομία επειδή φέρεται να κλέβει το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, στο Καπιτώλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη επίσης μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Δυτικής Βιρτζίνια, ο Ντέρικ Έβανς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε ένα βίντεο της εισβολής του στο Καπιτώλιο ζωντανά στη σελίδα του στο Facebook. Ο Έβανς ανακοίνωσε την παραίτησή του το Σάββατο. Η εισαγγελία κατηγορεί τους τρεις άνδρες, μεταξύ άλλων, ότι εισήλθαν παράνομα σε ένα ειδικά προστατευμένο κτίριο. Συνολικά, οι υποθέσεις 18 φερόμενων ταραχών εκκρεμούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Οι συλλήψεις αυξάνουν την πίεση στον Τραμπ. Τα έγγραφα που δημοσίευσε ο εισαγγελέας δείχνουν ότι ο ίδιος ο Τσάνσλεϊ κάλεσε το FBI την Πέμπτη και αναγνώρισε τον εαυτό του ως άντρα με κερασφόρο κόμμωση. Δήλωσε επίσης ότι είχε ταξιδέψει από την Αριζόνα στην Ουάσιγκτον επειδή ο πρόεδρος είχε καλέσει όλους τους «πατριώτες» στην πρωτεύουσα για την Τετάρτη. Ο Τραμπ καταδίκασε την επίθεση στο κοινοβούλιο μια μέρα αργότερα και μετά από μαζική κριτική.

Η προσήλωση δεν είναι κατά την έννοια του Μπάιντεν

Μια δίκη στη Γερουσία θα μπορούσε να κάνει τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν πολύ πιο δύσκολη. Το τμήμα θα εμπόδιζε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία για εβδομάδες εν αναμονή απόφασης. Αλλά ο Μπάιντεν εξαρτάται από τους γερουσιαστές που επιβεβαιώνουν τα διορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πολλούς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εξαρτάται επίσης από το ισχυρό θάλαμο για σημαντικά νομοθετικά έργα, για παράδειγμα στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο Τραμπ δεν μίλησε δημόσια το Σάββατο. Το προηγούμενο βράδυ, το Twitter είχε μπλοκάρει οριστικά τον λογαριασμό του @realDonaldTrump, στερώντας τον από την πιο σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας του. Ως λόγος, το Twitter ονόμασε τον «κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης στη βία». Ο Τραμπ κατηγόρησε το Twitter την Παρασκευή το βράδυ σε ένα μήνυμα που κυκλοφόρησαν από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι συνωμοτούν με τους Δημοκρατικούς για να τον σιωπήσουν και τους υποστηρικτές του.

Η Νάνσι Πελόσι ζήτησε επίσης ποινικές συνέπειες για τον Τραμπ εξαιτίας των ταραχών στο Καπιτώλιο. “Δυστυχώς, το στέλεχος είναι ένας ταραγμένος, μπερδεμένος, επικίνδυνος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο CBS. “Και απομένουν μόνο λίγες μέρες για να μπορέσουμε να προστατευθούμε από αυτόν. Αλλά έκανε κάτι τόσο σοβαρό που θα έπρεπε να διωχθεί.”

Ως πρόεδρος, ο Τραμπ απολαμβάνει ασυλία από τη δίωξη. Αυτή η ασυλία λήγει με τη θητεία του στις 20 Ιανουαρίου. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ συζήτησε αρκετές φορές με συμβούλους για τη συγχώρεση του. Η αυτο-συγχώρεση ενός προέδρου θα ήταν καινοτομία. Είναι αμφιλεγόμενο εάν ένα τέτοιο βήμα θα ήταν νομικά αποδεκτό. Το σύνταγμα δεν αποκλείει ρητά την αυτο-συγχώρεση.

Πηγή: ntv.de, Can Merey, dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi