Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Αποκαλυπτικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο

Το βιβλίο «Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)» του Μπιλ Μπράισον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Ανδρέα Μιχαηλίδη ενώ ο Τεύκρος Μιχαηλίδης υπογράφει το προλογικό σημείωμα.

Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, που μας δείχνει τον κόσμο όπως οι περισσότεροι από εμάς δεν τον έχουμε δει ποτέ πριν.

Στο κλασικό αυτό έργο εκλαϊκευμένης επιστήμης, ο Μπράισον  βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο, παρουσιάζοντας τις σύγχρονες θεωρίες της επιστήμης με τον πιο προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο. Με άφθονο χιούμορ αλλά και αξιοσημείωτη σαφήνεια, μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος μέχρι τη δημιουργία του πολιτισμού και τις νεότερες ανακαλύψεις. Και αφού, χάρη στις παρομοιώσεις, τις ιστορικές και προσωπικές αναφορές, μας διαφωτίζει ακόμα και για δύσκολα θέματα της αστρονομίας, της φυσικής, της χημείας και των άλλων θετικών επιστημών, δεν σταματά να υπενθυμίζει ότι, παρά τη ραγδαία επιστημονική εξέλιξη, είναι πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

«Όσο και αν προσπαθήσετε, ποτέ δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε πόσο μικροσκοπικό, πόσο ασήμαντο στον χώρο, είναι ένα πρωτόνιο. Είναι απλά υπερβολικά μικρό. Το πρωτόνιο είναι το απειροστό κομμάτι ενός ατόμου, που κι αυτό με τη σειρά του είναι ένα σχεδόν ανύπαρκτο αντικείμενο. Τα πρωτόνια είναι τόσο μικρά, που μια μικρή σταγόνα μελάνι, όσο περιέχεται σε μια τελεία, περιλαμβάνει περίπου 500.000.000.000 από δαύτα, δηλαδή κάτι παραπάνω από τα δευτερόλεπτα που περιέχονται σε μισό εκατομμύριο χρόνια. Με άλλα λόγια, τα πρωτόνια είναι υπέρ το δέον μικροσκοπικά. Αν μπορείτε, τώρα (και φυσικά δεν μπορείτε), φανταστείτε ένα απ’ αυτά τα πρωτόνια να συρρικνώνεται στο ένα δισεκατομμυριοστό του φυσικού του μεγέθους, σε έναν χώρο δηλαδή τόσο μικρό, που θα έκανε το πρωτόνιο να φαντάζει τεράστιο. Τώρα, σε αυτόν τον μικρό, τον μικροσκοπικό, χώρο, συγκεντρώστε μερικά γραμμάρια ύλης. Περίφημα. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός σύμπαντος».

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi