Κοινωνία Κόσμος

Γερμανία: Σύγχυση σχετικά με τις κάρτες EC στο σούπερ μάρκετ: Γιατί πρέπει να εισαγάγετε το PIN ακόμη και για μικρά ποσά

Βάλτε την κάρτα σε αυτό και τελειώσατε: τα σούπερ μάρκετ και οι λιανοπωλητές πιέζουν με ανεπαφικές πληρωμές από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργεί χωρίς PIN. Οι καταναλωτές πρέπει επανειλημμένα να εισάγουν το PIN τους ακόμη και για μικρά ποσά στα Aldi, Lidl και Co. 
Η ανέπαφη πληρωμή είναι όλη η οργή. Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, πολλοί καταναλωτές προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή με κέρματα και χαρτονομίσματα. Σε μια αντιπροσωπευτική έρευνα, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (79 τοις εκατό) δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να πληρώσουν με κάρτα, smartphone ή έξυπνο ρολόι.
Οι πελάτες στα Aldi, Lidl, Rossmann, Ikea ή στο βενζινάδικο πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τις τραπεζικές τους κάρτες, πιστωτικές κάρτες, smartphone ή smartwatch στη συσκευή πληρωμής. Παρεμπιπτόντως, αυτή η συσκευή ονομάζεται τερματικό αποδοχής στο κατάστημα λιανικής.
Την άνοιξη του 2020, το Deutsche Kreditwirtschaft (DK) αύξησε το όριο για τις ανέπαφες πληρωμές στα 50 ευρώ. 
Αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς;

Πληρώστε χωρίς επαφή με κάρτα ή κινητό τηλέφωνο  έως και 50 ευρώ

Από το 2016, οι πελάτες μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ανέπαφες πληρωμές με την Girocard (πρώην κάρτα ΕΚ) – χωρίς PIN ή υπογραφή. Πριν από την κρίση του κορωνοϊού, αυτός ο κανονισμός ίσχυε για συναλλαγές έως και 25 ευρώ.
Εάν οι πελάτες πλήρωσαν 25,01 ευρώ στο ταμείο, θα έπρεπε να υπογράψουν ή να εισαγάγουν έναν κωδικό PIN. Την άνοιξη, το όριο αυξήθηκε στα 50 ευρώ. Ένας από τους λόγους: Από τις αρχές του 2020, κάθε δεύτερη πληρωμή με κάρτα ήταν ανέπαφη και οι άνθρωποι αποφεύγουν τα μετρητά.
Η διαδικασία χωρίς επαφή καθίσταται δυνατή με μια ευρωπαϊκή οδηγία PSD2. Για λόγους ασφαλείας υπάρχει ένα ορισμένο ανώτερο όριο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εισαγάγετε το PIN για μικρές ποσότητες

Στην οδηγία PSD2, ο νομοθέτης έχει ορίσει απαιτήσεις για ανέπαφη πληρωμή χωρίς έλεγχο ταυτότητας. Οι πελάτες πρέπει να εισαγάγουν το PIN για λόγους ασφαλείας μετά από διαδοχικές συναλλαγές και αφού έχει επιτευχθεί ανώτατο όριο.
“Το ινστιτούτο έκδοσης καρτών αποφασίζει από μόνο του πώς καθορίζονται τα όρια σε αυτό το πλαίσιο”, εξηγεί η Lisa Werner από την EURO Kartensysteme. Κατά κανόνα, το ανώτατο όριο είναι 150 ευρώ και το πολύ πέντε συναλλαγές χωρίς επαφή. Οι Volksbanks, οι τράπεζες ταμιευτηρίου και τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να ορίσουν οι ίδιοι τις απαιτήσεις.
“Σε περίπτωση ανέπαφων πληρωμών, το PIN πρέπει να εισαχθεί ξανά μετά από μια αθροιστική συναλλαγή χωρίς επαφή στα 150 ευρώ. Με το νέο όριο των 50 ευρώ, αυτό μπορεί να επιτευχθεί γρηγορότερα από πριν”.
  • παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ψωνίζετε σε Aldi, Rewe και Edeka για 45 ευρώ το καθένα και πληρώνετε ανέπαφα με την Girocard (πρώην κάρτα EC). Τότε έχετε πραγματοποιήσει μια αθροιστική αγορά για 135 ευρώ. Εάν θέλετε να ψωνίσετε στο βενζινάδικο για 30 ευρώ και να κρατήσετε την κάρτα σας μέχρι το τερματικό που διαβάζει την κάρτα, θα σας ζητηθεί το PIN σας στο τερματικό. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, υπερβαίνετε το ανώτατο όριο των 150 ευρώ και ενεργοποιείται ο μηχανισμός προστασίας.
Εάν η κάρτα σας κλαπεί, αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι η ζημιά είναι περιορισμένη.

Τι ισχύει για smartphone ή smartwatch;

Εάν θέλετε να παραλείψετε την πλήρη εισαγωγή του PIN σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως
  • Apple Pay,
  • Samsung Pay,
  • Netto Marken-Πληρωμή με έκπτωση,
  • Πληρωμή
  • AliPay ή
  • Χρησιμοποιήστε το Google Pay.
Η πιστωτική κάρτα (ή η κάρτα πληρωμής) αποθηκεύεται στη συνέχεια στο smartphone ή στο smartwatch. Οι καταναλωτές πρέπει να κρατούν μόνο συσκευές με λειτουργία NFC μερικά εκατοστά πάνω από το τερματικό στο ταμείο για να πραγματοποιήσουν την πληρωμή.
Το NFC σημαίνει επικοινωνία κοντά στο πεδίο. Το πρότυπο ραδιοφώνου για ασύρματη μετάδοση δεδομένων επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο στοιχείων. Εάν πληρώνετε με το smartphone σας, δεν χρειάζεται να εισαγάγετε έναν κωδικό PIN.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι καταναλωτές πρέπει να εγκρίνουν τη συναλλαγή μέσω των συσκευών. Αυτό οδηγεί ήδη σε έλεγχο ασφαλείας. “Ανάλογα με τις ρυθμίσεις της συσκευής, την τελική συσκευή και την τράπεζα, αυτό μπορεί να γίνει με δακτυλικά αποτυπώματα, σαρώσεις προσώπου, εισάγοντας το PIN της συσκευής και άλλα”, λέει ο Werner.

Πώς μπορώ να ξέρω αν μπορώ να κάνω ανεπαφικές πληρωμές;

Είναι αυτό το σύμβολο στην κάρτα σας;  Στη συνέχεια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πραγματοποιήσετε ανεπαφικές πληρωμές

Είναι αυτό το σύμβολο στην κάρτα σας; Στη συνέχεια, μπορείτε να πληρώσετε χωρίς επαφή με CHIP
Οι τραπεζικές κάρτες με τις οποίες μπορείτε να κάνετε ανεπαφικές πληρωμές έχουν ένα σύμβολο που αποτελείται από τέσσερα κύματα. Αυτό το σύμβολο βρίσκεται ακριβώς δίπλα ή πάνω από το τσιπ κάρτας.

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi