Πολιτική

Το νομοσχέδιο που αναβαθμίζει την Ελλάδα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Κατατέθηκε στη Βουλή η κύρωση του αγωγού IGB και του East Med Gas Forum

Την διακυβερνητική συμφωνία για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, που περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις των δύο χωρών, να διευκολύνουν την κατασκευή του έργου αλλά και την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, όταν αρχίσει η λειτουργία του, θα επεξεργαστεί η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα στο απόγευμα.

Πρόκειται για μια συμφωνία που προσδιορίζει μεταξύ άλλων το φορολογικό καθεστώς του έργου και την κατανομή των κερδών. Ο αγωγός βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και σχετίζεται με μια σειρά άλλων υποδομών του τομέα φυσικού αερίου, που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή και η κύρωση του καταστατικό του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου East Med Gas Forum που υπεγράφη στο Κάιρο τον Σεπτέμβριο του 2020 από τα 7 Ιδρυτικά μέλη του φόρουμ, Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη. Το κείμενο παραπέμπει στην σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ επισημαίνει ότι

«οι σημαντικές υπεράκτιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, θα έχουν βαθιά επίδραση στην ενέργεια κι και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Η ψήφιση της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον αγωγό IGB καθώς και του καταστατικού East Med Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου – EMGF), θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με την επικύρωσή του, θα τεθεί σε ισχύ ο νέος αυτός περιφερειακός οργανισμός που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για να φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των λαών της περιοχής.

Η επικύρωση έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο στο forum και νέων μελών όπως των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν εκφράσει ανεπίσημα ενδιαφέρον.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi