ΑθλητισμόςΚοινωνία Κόσμος

Η Ιαπωνία είναι σταθερή στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αρνείται την αναφορά ακύρωσης

Η Ιαπωνία παρέμεινε σταθερή την Παρασκευή σχετικά με τη δέσμευσή της να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο φέτος και αρνήθηκε τις αναφορές για πιθανή ακύρωση, αλλά η υπόσχεση φαίνεται απίθανο να ανακουφίσει την ανησυχία του κοινού σχετικά με τη διοργάνωση της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Αν και μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ενός τρίτου κύματος μολύνσεων COVID-19, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Τόκιο έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν με τους επαναπρογραμματισμένους Αγώνες, οι οποίοι πρόκειται να ανοίξουν στις 23 Ιουλίου, αφού αναβλήθηκαν για ένα χρόνο εξαιτίας του κοροναϊού.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια» σε μια έκθεση στην εφημερίδα Times ότι η κυβέρνηση είχε συμπεράνει ιδιωτικά ότι οι Αγώνες θα έπρεπε να ακυρωθούν λόγω του ιού.

Οι Times, επικαλούμενοι ένα άγνωστο ανώτερο μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εστίασε τώρα στην εξασφάλιση των Αγώνων για το Τόκιο τον επόμενο διαθέσιμο χρόνο, το 2032

«Θα αρνηθούμε ξεκάθαρα την έκθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής αρχηγός υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Manabu Sakai.

Ο κυβερνήτης του Τόκιο, Yuriko Koike, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ακύρωση ή καθυστέρηση των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι πρέπει να κατατεθεί διαμαρτυρία για την έκθεση Times.

Η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων αρνήθηκε επίσης την έκθεση, αναφέροντας ότι οι συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), «εστίασαν πλήρως» στη διοργάνωση των αγώνων όπως είχε προγραμματιστεί.

«Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε ότι οι Times αναπτύσσουν μια τέτοια ταμπλόιντ ιστορία με μια αναξιόπιστη πηγή», ανέφερε πηγή από την οργανωτική επιτροπή στο Reuters.

«Η εθνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πλήρως να προσφέρει ασφαλή παιχνίδια, και ενθαρρύνουμε πάντα τις αφοσίωτές τους», ανέφερε η πηγή.

Οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Αυστραλίας και των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ετοιμάζονταν για τους Αγώνες όπως είχε προγραμματιστεί.

«Δυστυχώς, πρέπει να αντιμετωπίσω τις αβάσιμες φήμες ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα ακυρωθούν, φήμες που δημιουργούν μόνο περισσότερο άγχος για τους αθλητές», δήλωσε ο Matt Carroll, διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής επιτροπής σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Τα παιχνίδια του Τόκιο έχουν ξεκινήσει. Η φλόγα θα ανάψει στις 23 Ιουλίου 2021. “

Η αυστραλιανή επιτροπή διευθύνεται από τον επικεφαλής της IOC για τους αγώνες του Τόκιο, John Coates.

Οι επιτροπές των ΗΠΑ και του Καναδά έγραψαν στο Twitter ότι δεν είχαν λάβει καμία πληροφορία που να υποδηλώνει ότι οι Αγώνες δεν θα γίνουν όπως είχαν προγραμματιστεί.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Η Ιαπωνία έχει πληγεί λιγότερο σοβαρά από την πανδημία από πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες, αλλά μια πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων την ανάγκασε να κλείσει τα σύνορά της σε αλλοδαπούς που δεν κατοικούν και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και σε άλλες πόλεις.

Το Τόκιο ανέφερε νέα καθημερινά κρούσματα ιού κορανοϊού πάνω από 1.000 για εννέα συνεχόμενες ημέρες έως την Πέμπτη και έθεσε ένα μονοήμερο ρεκόρ για περισσότερες από 2.400 λοιμώξεις νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 4.900 περίπου άτομα στην Ιαπωνία.

Υπάρχουν φόβοι του κοινού ότι η εισροή αθλητών θα διαδώσει τον ιό. Περίπου το 80% των ανθρώπων στην Ιαπωνία δεν θέλουν να διεξαχθούν οι Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Σε μια συνέντευξη πριν από την έκθεση της Παρασκευής, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τόκιο 2020 Toshiro Muto είπε ότι ήταν προσεκτικά ελπιδοφόρος ότι οι επιτυχημένες εκστρατείες εμβολίων COVID-19 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διασφάλιση της ασφαλούς διοργάνωσης του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο για την Ιαπωνία και τον πρωθυπουργό του, Yoshihide Suga, ο οποίος είπε ότι η εκδήλωση θα φέρει «ελπίδα και θάρρος» στον κόσμο. Η Suga επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι Αγώνες θα προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να διοργανώσει τους Αγώνες φέτος σε συνέντευξή του στο Kyodo News την χθές.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ολυμπιακός στον έβδομο ουρανό.

Δημήτρης Λίτσας

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Στους “4” του Conferens league ο Ολυμπιακός

Δημήτρης Λίτσας