Πολιτική

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο. Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η άντληση ρευστότητας με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία.

Το πρώτο ομόλογο του 2021 θα είναι 10ετές και ως σύμβουλοι έκδοσης ορίστηκαν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και μία ελληνική τράπεζα. Εδώ και μερικές ημέρες ακουγόταν ότι η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει έξοδο στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Σε έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου προχωράει το ελληνικό δημόσιο, δίνοντας εντολή σε έξι ανοδόχους να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Η εντολή αφορά τις τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά ομολόγων.

Aξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, ο οίκος Fitch διατήρησε σε «ΒΒ» τη μακροπρόθεσμο αξιολόγηση της Ελλάδας, με τις προοπτικές να παραμένουν σε «σταθερές».

Η αξιολόγηση της Ελλάδας:

  • Fitch: BB, σταθερό outlook
  • DBRS: ΒΒ, σταθερό outlook
  • S&P: ΒΒ-, σταθερό outlook
  • Moody’s: Βa3, σταθερό outlook

Πρόσφατα, ο επενδυτικός οίκος Societe Generale εκτίμησε ότι η Αθήνα θα δανειστεί περίπου 12 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, κατά τη διάρκεια του 2021. Επεσήμανε δε, ότι οι ελληνικές εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

Επισήμως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει κάνει λόγο για εκδόσεις ομολόγων, αξίας από 8 έως 12 δισ. ευρώ, εντός του έτους.

Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 0,701%, καταγράφοντας άνοδο 1,4 μονάδας βάσης σε σχέση με τη Δευτέρα. Ta spreads, παράλληλα, έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων, διαμορφώνονται σε 124 μονάδες βάσης.

Πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ.

e-enimerosi

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κανόνες για τη διαφάνεια των αμοιβών στις εταιρίες της ΕΕ – Στόχος η διασφάλιση ίσης αμοιβής μεταξύ γυναικών και ανδρών.

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: «Θερμή» συνεδρίαση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

e-enimerosi

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com