Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Δείτε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε το πλήρες «φεγγάρι του λύκου» αυτή την εβδομάδα

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου, γνωστή ως φεγγάρι του λύκου, είναι σχεδόν πάνω μας. Εδώ είναι τώρα το “ουρλιαχτό” για να το δείτε να λάμπει έντονα αυτήν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

Το φεγγάρι θα είναι στο έπακρο για μια στιγμή την Πέμπτη, που συμβαίνει στις 2:16 μ.μ. EST (19:16 UTC). Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε κύκλο πανσελήνων, το φεγγάρι θα εμφανίζεται γεμάτο για περίπου τρεις ημέρες, από Τετάρτη έως Σάββατο πρωί (27-30 Ιανουαρίου), σύμφωνα με τη NASA.

Η πανσέληνος θα είναι τόσο φωτεινή, που μπορείτε απλώς να κοιτάξετε προς τα πάνω στον (ελπίζω καθαρό) νυχτερινό ουρανό για να το δείτε. Εάν έχετε κιάλια ή τηλεσκόπιο, ενδέχεται να μπορείτε να εντοπίσετε κάποια σεληνιακά χαρακτηριστικά, όπως η Θάλασσα της Ηρεμίας ή ο φωτεινός κρατήρας Copernicus. Εάν είναι μια συννεφιασμένη νύχτα, μπορείτε πάντα να κάνετε μια εικονική περιήγηση στο φεγγάρι με το Moon Trek, το οποίο διαχειρίζεται το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Με το Moon Trek, μπορείτε να δείτε τους ιστορικούς τόπους προσγείωσης από τις αποστολές του Απόλλωνα, καθώς και άλλα φεγγάρια. 

Για να δείτε μια ζωντανή ροή του πλήρους φεγγαριού του Ιανουαρίου που ανατέλλει πάνω από τη Ρώμη, το Virtual Telescope Project διαθέτει μια δωρεάν διαδικτυακή εκπομπή εδώ, η οποία ξεκινά στις 10:45 π.μ. EST (15:45 UTC) την Πέμπτη και διοικείται από τον Ιταλό αστροφυσικό Gianluca Masi.

η πανσέληνος

Λοιπόν, πώς έγινε η πανσέληνος του Ιανουαρίου να ονομάζεται φεγγάρι του λύκου; Κοιτάξτε πιο μακριά από το τώρα-ανενεργό Almanac του Maine Farmer’s, το οποίο έδωσε σε πανσέληνο κάθε μήνα ένα όνομα που προέρχεται από τους ιθαγενείς Αμερικανούς, πιθανότατα από τη γλώσσα Algonquin, σύμφωνα με τη NASA. Ωστόσο, το Almanac πήρε πολλές ελευθερίες στην ονομασία του, και δεν είναι σαφές από πού προήλθε το όνομα “wolf moon”.

“Από όσα έχω μάθει για τα παραδοσιακά ονόματα που δόθηκαν σε πανσέληνους πριν από την εισαγωγή της σύγχρονης χρονομέτρησης, οι τοπικοί ηγέτες συνήθως αποφασίζουν για το όνομα του φεγγαριού με βάση τις συνθήκες εκείνη την εποχή”, δήλωσε ο Γκόρντον Τζόνστον, εκτελεστικός προγράμματος στα κεντρικά γραφεία της NASA. “Αυτοί οι πολιτισμοί δεν χρειάζονταν γενικά ημερολόγια που να προσδιορίζουν ακριβείς ημερομηνίες πολύ νωρίτερα. Τα ονόματα της πανσελήνου χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν και να θυμηθούν τι συνέβη στο παρελθόν και για να υπενθυμίσουν τι ήταν πιθανό να έρθει στο εγγύς μέλλον.”

Επιπλέον, “υπάρχουν πολλά διαφορετικά ονόματα αμερικανών ιθαγενών για τις πανσέληνους”.

Σε αυτήν την περίπτωση, το όνομα του λύκου μπορεί να ήταν ένα παλιό ευρωπαϊκό όνομα για το φεγγάρι του μεσαίου χειμώνα, έγραψε ο Τζόνστον. Και το όνομα Sioux για το φεγγάρι του Ιανουαρίου μεταφράζεται σε «λύκοι που τρέχουν μαζί φεγγάρι», σύμφωνα με το Indian Country Today, ένα πρακτορείο ειδήσεων που καλύπτει τους αυτόχθονες της Αμερικής.

Οι λύκοι δεν ουρλιάζουν απαραίτητα στο φεγγάρι, αλλά μάλλον ουρλιάζουν να εκφράζουν συνήθως ένα από τα δύο πράγματα, για να ειδοποιήσουν μια αντίπαλη αγέλη που παραβιάζει την επικράτειά τους ή για να καθοδηγήσει έναν χαμένο λύκο πίσω στην αγέλη

Ωστόσο, όσοι επιλέγετε να παρακολουθήσετε το φεγγάρι του λύκου, ελπίζουμε να μην χαθείτε, αν και θα μπορούσατε να ουρλιάσετε στους φίλους ή την οικογένειά σας εάν χωριστείτε. Ή θα μπορούσατε απλώς να τους στείλετε κείμενο και, ενώ βρίσκεστε σε αυτό, να κάνετε μια ημερομηνία για να δείτε την επόμενη πανσέληνο, επίσης γνωστή ως το φεγγάρι του χιονιού, η οποία θα λάμπει φωτεινά στις 27 Φεβρουαρίου.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi